Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Νοε-2018 09:17

  Γιατί αργεί η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου

  Γιατί αργεί η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Δεκατρείς μήνες μετά από τη θυελλώδη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου, έχουν συμβεί γεγονότα που σημάδεψαν το Ανώτατο Δικαστήριο:

  -Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αποκάλυψαν διασκέψεις για επιμέρους ζητήματα του νόμου και συγκεκριμένα πληροφορίες πως κρίθηκαν αντισυνταγματικά σημαντικά τμήματα του όπως:

  1. Η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, αγροτών κλπ στον ΕΦΚΑ.

  2. Ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους. Ίδια ένσταση (αντισυνταγματικότητας) εξέφρασαν και για τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1/1/2017, με νομική βάση -κατά πληροφορίες- την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

  Οι δυο αυτές αποφάσεις εκδόθηκαν κατά τις ίδιες πληροφορίες με πλειοψηφία 17-8.

  3. Κρίθηκε (όπως δημοσίευσε η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλ. Μητρόπουλου στις αρχές Μαΐου 2018) με οριακή πλειοψηφία, δηλαδή 13 έναντι 12, συνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 ("Νόμος Κατρούγκαλου"). Το ΣτΕ με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019.

  4. Λίγες μέρες μετά, με μια δημόσια παραίτηση από το αξίωμά του ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικ. Σακελαρίου (η θητεία του έληγε στις 30 Ιουνίου 2018) κατήγγειλε πως οι διαρροές αυτές είναι στοχευμένες και υπερασπίστηκε τους συνταξιούχους. Κατά πληροφορίες ο κ. Σακελαρίου ήταν στην πλευρά της μειοψηφίας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή όχι των περικοπών.

  13 μήνες

  Κι ενώ όπως λέγεται οι διασκέψεις της Ολομέλειας (εκτιμάται πως έγιναν τουλάχιστον 8) φέρεται να ολοκληρώθηκαν εντός του καλοκαιριού και μάλιστα πριν τις θερινές διακοπές, η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. Η συζήτηση έγινε στις 6 Οκτωβρίου του 2017 και είναι αντιληπτό πως η πολυπλοκότητα του ζητήματος και οι ισχυρές μειοψηφίες, απαιτούν χρόνο. Η εκτίμηση όμως κορυφαίου παράγοντα, προ καιρού, ήταν πως όλα ήταν έτοιμα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Συνεπώς γιατί καθυστερεί η απόφαση;

  Πολιτικοί λόγοι

  Κάποιοι επιχειρούν να προσδώσουν στην καθυστέρηση αυτή πολιτικά χαρακτηριστικά, πως δηλαδή επί της ουσίας δίδεται πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση μέχρι να πάρει την οριστική διαβεβαίωση των Ευρωπαίων για την αναστολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Πηγές του ΣτΕ το διαψεύδουν κάθετα λέγοντας πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπαίνει σε αυτή τη λογική. Το ερώτημα όμως παραμένει,. Γιατί τόση καθυστέρηση;   

  Η σημασία

  Η σημασία της απόφασης είναι μεγάλη, καθώς η συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Κατρούγκαλου θα κρίνει τελικά και το ύφος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλλει το δημόσιο για τις κομμένες συντάξεις του 2011-12. Όπως εκτιμούν νομικές πηγές η απόφαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά την νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δομηθεί το θέμα των αναδρομικών, για την επίλυση του οποίου δεν αρκούν – ως φαίνεται- οι ειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2011-2012.

  Κι αυτό γιατί οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον νεότερο ασφαλιστικό νόμο, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2016 θα είναι κομβικές για το ύψος των αναδρομικών και τη δημοσιονομική τρύπα. Έτσι:

  -Αν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός τότε το δημοσιονομικό κόστος μίας δυνητικής επιστροφής των "αναδρομικών" θα είναι πολύ λιγότερο (2,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με την περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός  (έως και 12 δισ. ευρώ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων