Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Νοε-2018 19:00

  Πυρ ομαδόν από μητροπολίτες για το προσύμφωνο Τσίπρα-Ιερώνυμου

  Πυρ ομαδόν από μητροπολίτες για το προσύμφωνο Τσίπρα-Ιερώνυμου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά το προσύμφωνο Τσίπρα-Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου συνεχίζουν να εκφράζουν μητροπολίτες με σημερινές δημόσιες τοποθετήσεις τους.

  "Κόκκινη γραμμή" αποτελεί η μισθοδοσία των κληρικών, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο. "Δεν μπορούσα να το φανταστώ, ότι εν αγνοία της Ιεραρχίας συνέβησαν όλα αυτά τα βιαστικά, αψυχολόγητα και χωρίς προετοιμασία συμφωνηθέντα”, τόνισε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος. "Θέλουν να κάνουν την Εκκλησία ένα σωματείο", σημειώνει ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος. "Μας προβληματίζει η θρησκευτική ουδετερότητα", υποστηρίζει ο Εδέσσης Ιωήλ. Ενώ από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ επισημαίνει: "Ο Αρχιεπίσκοπος ενήργησε ερήμην της Ιεραρχίας".

  Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θρησκευτικός διωγμός το να πάρει το κράτος την εκκλησιαστική περιουσία

  Η πρώτη "κόκκινη γραμμή" είναι η ανάγκη οι συμφωνίες για τόσο σημαντικά ζητήματα να είναι αποτέλεσμα θεσμικών διαδικασιών, όχι προσωπικών σχέσεων, σημειώνει στο "Βήμα της Κυριακής" ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

  "Είναι σημαντικό να αποφύγουμε μια σύγκρουση μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας, γιατί θα αφήσει βαθιές πληγές στο λαό μας.

  Πρέπει να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, άρα χρειάζεται χρόνος, ψυχραιμία, όχι αιφνιδιασμοί και έγκαιρη ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων, όπως π.χ. των κομμάτων ή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και, βέβαια, είναι αδιανόητη μια τέτοια συζήτηση χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

  Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι η μισθοδοσία των Κληρικών. Το να έχει πάρει το Κράτος την περιουσία της Εκκλησίας στερώντας της την δυνατότητα να μισθοδοτήσει τους κληρικούς της και μετά να της πει, "τώρα πλήρωσε μόνη σου τους Κληρικούς σου", δεν είναι απλά άδικο, είναι θρησκευτικός διωγμός.

  Επιμέρους ζητήματα εξορθολογισμού, όπως ο αριθμός των οργανικών θέσεων, μπορούμε, φυσικά, να τα επιλύσουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τα εθνικά μας συμφέροντα".

  Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος: Έπεσα από τα σύννεφα

  "Δεν μπορούσα να το φανταστώ ότι εν αγνοία της Ιεραρχίας συνέβησαν όλα αυτά τα βιαστικά, αψυχολόγητα και χωρίς προετοιμασία συμφωνηθέντα” τόνισε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της μητροπόλεώς του. 

  Ο κ. Ευστάθιος ενημέρωσε ότι σε κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους Αρχιερείς λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, διατύπωσε την αντίθεσή του για την αναθεώρηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος περί ουδετερόθρησκου κράτους.

  Συνάμα ανέφερε ότι η θεμελίωση του κράτους μας έγινε με τα θεμέλια της Ορθοδοξίας και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να βουλιάξει αυτό που λέγεται Ελλάδα.

  Ο Μητροπολίτης για την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει γιατί θίγεται ο θεσμός της Εκκλησίας και όχι το οικονομικό των ιερέων.”Δεν μπορούμε να θέσουμε στο περιθώριο τους ιερείς, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ερωτηθεί πρώτοι για την αλλαγή αυτή”.

  Ερωτηθείς για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και την ίδρυση νέου ταμείου αξιοποιήσεως αυτής, είπε ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να διασφαλιστούν τα ποθούμενα.

  Μαντινείας Αλέξανδρος: Θέλουν να κάνουν την Εκκλησία σωματείο

  Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό εορτασμού της Αγίας Αικατερίνης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Τρίπολης, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

  Ο κ. Αλέξανδρος ενημέρωσε το ποίμνιό του κάνοντας γνωστή την αρνητική του θέση σε ότι αφορά την προσυμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού.

  Κάνοντας δριμύ κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης υποστήριξε ότι σκοπός είναι να ευτελίσουν την Εκκλησία και να την κάνουν σωματείο.

  Εδέσσης Ιωήλ: Μας προβληματίζει η θρησκευτική ουδετερότητα

  "Οπωσδήποτε το ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητος μας προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτήματα. Ο όρος επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Εμείς θεωρούμε ότι η θρησκευτική ουδετερότητα είναι αρκούντως κατοχυρωμένη από το υπάρχον Σύνταγμα. Μήπως αυτή η επίφαση ουδετερότητος αποτελέσει απαρχή σταδιακής περιθωριοποίησης της Ορθοδοξίας και τελικά εξουδετερώσεώς της, προκειμένου να φτάσουμε σε έναν θρησκευτικό και πολιτιστικό αποχρωματισμό των Ελλήνων, αντίθετο με την συλλογική ιστορική συνείδηση του Ελληνισμού, θεμελιώδες χαρακτηριστικό της οποίας αποτελεί η Ορθόδοξη πίστη;" δήλωσε στο Βήμα Ορθοδοξίας ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ.

  Καισαριανής Δανιήλ: "Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενήργησε ερήμην της Ιεραρχίας"

  Αναφορικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει αλλαγές χωρίς να συμφωνηθούν με την εκκλησία τόνισε πως "με τη δική μας συγκατάθεση δεν θα γίνουν αλλαγές στο μισθολογικό των κληρικών", δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.

  "Υπάρχουν μερικά θέματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Δηλώνει το κράτος ότι είναι ουδετερόθρησκο και η διάταξη αυτή είναι κάτω από την επίκληση της Αγίας Τριάδας, συμβιβάζονται αυτά τα δύο; Αν δεν μπορεί να αλλάξει το προοίμιο τότε πως μπορούμε να αλλάξουμε το άρθρο", συνέχισε.

  Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Αρχιεπίσκοπος διέπραξε παράπτωμα σημείωσε πως "Ο αρχιεπίσκοπος ενήργησε ερήμην της Ιεραρχίας, τα υπόλοιπα θα τα βρούμε".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων