Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Νοε-2018 13:05

  Τα μηνύματα για τη ΔΕΠΑ που εκθέτουν υπουργούς

  Τα μηνύματα για τη ΔΕΠΑ που εκθέτουν υπουργούς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ηλεκτρονική αλληλογραφία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το "Βήμα της Κυριακής" και τα έγγραφα που αποκαλύπτει η "Καθημερινή της Κυριακής" περιγράφουν τις διαστάσεις της υπόθεσης ΔΕΠΑ-ELFE, αφήνοντας έκθετους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

  Τα μέιλ που καίνε υπουργούς

  Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που περιλαμβάνει στο ρεπορτάζ του το "Βήμα" επιβεβαιώνουν ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης γνώριζαν την εξέλιξη του υπέρογκου χρέους Λαυρεντιάδη, εμπλέκοντας στενούς συνεργάτες των υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργου Σταθάκη.

  Συγκεκριμένα, το τρίτο και άκρως εμπιστευτικό email στάλθηκε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Θεόδωρο Κιτσάκο, στους Στ. Αποστόλου και Μιχάλη Νικολακάκη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. Σε αυτό ο κ. Κιτσάκος υπενθυμίζει την "υφιστάμενη εκκρεμότητα αναφορικά με την ενδεχόμενη ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο σύνθετο πρόβλημα των υπερχρεωμένων ELFE". Σύμφωνα με την εφημερίδα, η "βιώσιμη λύση" που πρότεινε ήταν να υπογραφεί ένα MoU ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στην ELFE, βάσει του οποίου θα ρυθμιζόταν η συνολική οφειλή 91-92 εκατ. ευρώ ως εξής:

  -65 με 71 εκατ. ευρώ διά της μεταβίβασης των δύο βιομηχανικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης (52 στρέμματα στο sea access terminal Καλοχωρίου και 193 στρέμματα στα Διαβατά).

  -17 με 18 εκατ. ευρώ μέσω διαγραφής "κουρέματος". Πρόκειται για ισόποσες χρεώσεις τόκων υπερημερίας των τελευταίων ετών.

  -3 με 10 εκατ. ευρώ μέσω ρύθμισης ισόποσων δόσεων σε 18-24 μήνες εντόκως (EURIBOR +1%).

  Προϋπόθεση για να υπογραφεί το MoU από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, επισημαίνει, είναι "να ληφθεί σχετική απόφαση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ, ήτοι ΤΑΙΠΕΔ 65% και ΕΛΠΕ 35%, μιας απόφασης που, κατά την άποψή μου, χρήζει σχετικής σύμφωνης γνώμης του υπουργού Ενέργειας ως καθ' ύλην πολιτικού προϊσταμένου της ΔΕΠΑ".

  Το σχέδιο πώλησης των ακινήτων

  Τα έγγραφα που δημοσιεύει η "Καθημερινή" αποκαλύπτουν τη μεθόδευση που είχε ως στόχο την πώληση στη ΔΕΠΑ ακινήτων της ELFE πραγματικής αξίας 8,9 εκατ. ευρώ σε δεκαπλάσια τιμή προκειμένου να διαγραφούν αντίστοιχου ύψους χρέη.

  Συγκεκριμένα, αν και η ΔΕΠΑ είχε από το 2011 έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή που αποτιμούσε την αξία αυτών των ακινήτων σε λιγότερο από 9 εκατ. ευρώ, ο κ. Κιτσάκος εμφάνισε στη συνέλευση του ΔΣ της ΔΕΠΑ (24 Οκτωβρίου 2016) έκθεση άλλης εταιρείας που αποτιμούσε τα ακίνητα στη δεκαπλάσια τιμή, ήτοι 90 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει τότε πως η δεύτερη μελέτη είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της ELFE και όχι της ΔΕΠΑ.

  Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως, βάσει των εγγράφων, το μεν ακίνητο στο Καλοχώρι δεν ανήκε στην ELFE, αλλά είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, το δε ακίνητο στα Διαβατά είναι πολλαπλώς βεβαρυμένο από την αρχή για την καταπολέμηση του "μαύρου χρήματος".

  ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ τελικά απέρριψαν τις προτάσεις Κιτσάκου στη έκτακτη γενική συνέλευση που συνήλθε τον Ιούνιο του 2017.

  ΝΔ: Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ αφορά ευθέως το Μαξίμου

  "Οι σημερινές αποκαλύψεις των εφημερίδων "Βήμα της Κυριακής" και "Καθημερινή" δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία ότι το σκάνδαλο ΔΕΠΑ αφορά ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.  

  Η Πειραιώς σημειώνει ότι οι πρόσφατες αναφορές του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κιτσάκου ότι οι ενέργειες του συντονίζονταν από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνονται πια και με ακλόνητα στοιχεία. 

  "Τα πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ της ΔΕΠΑ και τα emails που δημοσιοποιούνται σήμερα δείχνουν ότι τουλάχιστον τρεις υπουργοί και συγκεκριμένα οι κ. Σταθάκης, Φλαμπουράρης και Δραγασάκης σχεδίαζαν με παράνομο τρόπο την ανταλλαγή συγκεκριμένων ακινήτων σε βάρος του Δημοσίου και σε όφελος της εταιρείας ELFE, ενώ γνώριζαν ότι αυτά ήταν και υπερτιμημένα και κυρίως δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:  

  "Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο για το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο που εξελίσσεται σε κορωνίδα της διαφθοράς της κυβέρνησής του. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά, όταν διώκονται σε βαθμό κακουργήματος 15 άτομα μεταξύ των οποίων και ο κ. Κιτσάκος, τον οποίον ο ίδιος τοποθέτησε στο τιμόνι της ΔΕΠΑ με αποστολή να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη. Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες τι είναι αυτό που τους συνδέει με τον υπόδικο επιχειρηματία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων