Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 21:33

  Ένα βήμα πιο κοντά στη συνεργασία Ελλάδας - Νιγηρίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις δυνατότητες συνεργασίας και της επιχειρηματικής διείσδυσης στη Νιγηρία, εξέτασαν στις συναντήσεις, που είχαν οι ελληνικοί όμιλοι που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο και η NIHEBA (Nigerian Hellenic Business Association) στο Λάγος της Νιγηρίας, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και τον ΣΕΒΕ.

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεκαέξι από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, από τους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, των δομικών υλικών, των φαρμάκων και των υπηρεσιών, συμμετείχαν στο επιχειρηματικό φόρουμ και στις προγραμματισμένες συναντήσεις που ακολούθησαν, προκειμένου να αναζητηθούν συνεργασίες, που θα τους επιτρέψουν να δραστηριοποιηθούν στην αχανή αγορά της Νιγηρίας, τη μεγαλύτερη οικονομία  και την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

  Επιστέγασμα της επιχειρηματικής αποστολής, η οποία έγινε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Ελληνικής με τη Νιγηριανή πλευρά. 

  Πάνω σειρά: από αριστερά. Μαρία Σαράντη, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Νιγηρία - Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός Εξωτερικών,  Mary O. Ozonwanji, senior counselor- Ibraheem Folorunsho Ajadi, Πρέσβης της Νιγηρίας στην Ελλάδα
  Kάτω σειρά: από αριστερά Νίνος Γιαμάκης, Πρόεδρος Ελληνό-Νιγηριανού Επιμελητηρίου- Κων/νος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ, M. Yusuf Εκπρόσωπος του Lagos Chamber of Commerce, Μιχάλης Οικονομάκης- Αντιπρόεδρος NIHEBA  

   

  Όπως είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο φόρουμ, ο Νίνος Γιαμάκης, Πρόεδρος του Ελληνο-Νιγηριανού Επιμελητηρίου, "είναι πεποίθησή μας ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία, όπως έχει δείξει η εντυπωσιακή επιχειρηματική παρουσία του Ελληνικού στοιχείου στη Νιγηρία εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που χρειάζεται είναι η περαιτέρω ενίσχυση της νομοθεσίας από τα δύο κράτη, προκειμένου να διευκολύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να απλουστευθεί η διαδικασία χορήγησης βίζα για τους Νιγηριανούς Επιχειρηματίες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας”.

  Από την πλευρά του ο Μιχάλης Οικονομάκης Ιδρυτικό μέλος της NIHEBA (Nigerian- Greek Business Association) εκτίμησε ότι "σήμερα στη Νιγηρία υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα, όπου  η ελληνική επιχειρηματικότητα με την τεχνογνωσία που διαθέτει, θα μπορούσε να συνδράμει, με οφέλη και για τις δύο πλευρές. Το ίδιο ισχύει για το χώρο της μεταποίησης των τροφίμων, αλλά και στον τομέα των κατασκευών, σε μία χώρα με εκρηκτική πληθυσμιακή έξαρση, για την κάλυψη των οικιστικών αναγκών και τη βελτίωση των υποδομών.”

  Η Νιγηρία σήμερα είναι μεγαλύτερη οικονομία και η πολυπληθέστερη χώρα (190 εκ.) στην Αφρική. Διαθέτει ανεξάντλητους φυσικούς πόρους και είναι η 8η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός  χώρα στον κόσμο. Η οικονομία βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη τόσο στον τομέα των υπηρεσιών, όσο και στον τομέα της μεταποίησης. Τα επενδυτικά κίνητρα και το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, πολλαπλασιάζουν τα οφέλη, που μπορούν να προκύψουν από τη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συμφωνιών Joint Venture με Νιγηριανούς ομίλους.  

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ