Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Νοε-2018 12:18

  Πτώση πωλήσεων κατά 7% στις ενδιάμεσες εκπτώσεις

  Πτώση πωλήσεων κατά 7% στις ενδιάμεσες εκπτώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Ούτε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις κατάφεραν να φέρουν πελάτες και πρόσθετο τζίρο στις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι εφέτος συμμετείχαν στις εκπτώσεις περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ότι στο παρελθόν. Από την τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ σε δείγμα 150 επιχειρήσεων, προκύπτει πως την εξεταζόμενη περίοδο οι πωλήσεις υποχώρησαν μεσοσταθμικά κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

  Σύμφωνα με την έρευνα 1 στις 2 επιχειρήσεις (ποσοστό 47%) κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο του προηγούμενου έτους, (37% το 2017).

  Στις περισσότερες επιχειρήσεις (6 στις 10) το ποσοστό έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 40%, ενώ στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν μεταξύ (11% – 20%). Σε ότι αφορά τη συμμετοχή, εφέτος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις συμμετείχε το 85% των επιχειρήσεων από 72% το 2014.

  Μία στις δύο επιχειρήσεις (54%) πραγματοποίησαν εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων από 30% που ήταν το 2014 και 58% που ήταν πέρυσι ενώ το 17% επιχειρήσεων πραγματοποίησαν εκπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών από 42% που ήταν το 2014 και 64% το 2015.

  Από τις 60 περιοχές της χώρας οι οποίες καταγράφηκαν στην έρευνα, στις 38 οι πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά με τις απώλειες στην Καβάλα να κυμαίνονται από 10-40%. Στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, το Χαλάνδρι, το Κερατσίνι, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη, ενώ στους κερδισμένους βρίσκεται η Νίκαια, και η Καλλιθέα.

  Τι δηλώνουν οι έμποροι για την Κυριακάτικη λειτουργία

  Περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις (54%) θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν επηρεάζουν τον συνολικό τζίρο φθινοπωρινής – χειμερινής περιόδου, ενώ ποσοστό  23% κρίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αρνητικό αντίκτυπο και  20%  θετικό.

  Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων η πλειονότητα αναφέρει ότι η λειτουργία της Κυριακής δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων (39%) και το 20% δηλώνει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο. Επίσης, η ανάγκη απασχόλησης προσωπικού την Κυριακή καλύπτεται, είτε προσωπικά από τον επιχειρηματία, είτε με το υπάρχον προσωπικό δηλαδή, να πραγματοποιηθούν επιπλέον προσλήψεις. Επίσης, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις φαίνεται να καταγράφουν αύξηση του λειτουργικού κόστους από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ η επισκεψιμότητα φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την λειτουργία της Κυριακής (47,7%).  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ