Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 17:13

  Η Βασιλική Θάνου ζητεί φοροαπαλλαγή 25% για τα εισοδήματά της το 2011-12

  Η Βασιλική Θάνου ζητεί φοροαπαλλαγή 25% για τα εισοδήματά της το 2011-12
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Συζητήθηκε στο Μισθοδικείο η αίτηση της Βασιλικής Θάνου, πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Πρωθυπουργού,  κατά του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου με την οποία επί της ουσίας ζητεί την φοροαπαλλαγή κατά 25% του ακαθαρίστου εισοδήματος της για μια οικονομική χρήση (2011-2012). Το ποσό που επωφελείται  από την εν λόγω φοροαπαλλαγή δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

  Η κα Θάνου έπραξε αυτό που πράττουν και όλοι οι συνάδελφοί της καθώς είναι πάγια η νομολογία του Μισθοδικείου για αυτό το θέμα. Μάλιστα επικαλείται την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφαση του Μισθοδικείου που είχε κρίνει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δικαιούνται, όπως και οι βουλευτές, να έχουν αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών  τους.     

  Το Μισθοδικείο, στην απόφαση αυτή, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες  και επαναλαμβάνει ότι   οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη.

  Τέλος, αναφέρει ότι η πρόβλεψη του Ζ΄/1975  Ψηφίσματος της Ε΄ αναθεωρητικής Βουλής με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθαρίστων βουλευτικών αποδοχών (αποζημιώσεως όπως αποκαλείται), ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς.

  Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η φοροαπαλλαγή αυτή τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης,  με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση, έχει καταργηθεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων