Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 16:28

  Κ. Μποτόπουλος: Επικοινωνιακή και μόνον επιτυχία της κυβέρνησης η συμφωνία με την Εκκλησία

  Κ. Μποτόπουλος: Επικοινωνιακή και μόνον επιτυχία της κυβέρνησης η συμφωνία με την Εκκλησία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επικοινωνιακή "επιτυχία" - και μόνον - της κυβέρνησης χαρακτηρίζει τη συμφωνία με την Εκκλησία ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, με άρθρο του στον ιστότοπο dikastiko.gr.

  Όπως αναφέρει, η συμφωνία ήταν "απροσδόκητη, προσχηματική και ετεροβαρής". Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ουσιαστικά η Εκκλησία "επικρατεί με σκόρ 4-0".

  Σύμφωνα με το άρθρο του κ. Μποτόπουλου, "η χτεσινή συμφωνία (...) δεν λύνει κανένα θεσμικό ζήτημα και λύνει υπέρ της Εκκλησίας όλα τα περιουσιακά και συμβολικά ζητήματα. Η κυβέρνηση, πρώτον, εμφανίζει μια επικοινωνιακή "επιτυχία" και, δεύτερον, αποδεικνύει, ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων, ότι παρότι "Αριστερή", διατηρεί καλές σχέσεις με την πολιτική έκφραση της Εκκλησίας". 

  Όπως συμπληρώνει δε, "στον βωμό της περιουσιακής διευθέτησης, εγκαταλείπεται ο θεσμικός διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, δηλαδή η απάλειψη ή αλλαγή της αναφοράς του άρθρου 3 του Συντάγματος σε "επικρατούσα θρησκεία". Η συμφωνία πρέπει να ιδωθεί σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα άτολμη αναθεωρητική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, που σηματοδοτεί μια εκ των προτέρων παραχώρηση στις επιθυμίες της Ιεραρχίας".

  Από το πρώτο άρθρο ήδη της συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο, το κράτος "αναγνωρίζει" όχι μόνο το δικαίωμα της Εκκλησίας στην περιουσία της, η οποία εν πολλοίς προήλθε από παραχωρήσεις του ίδιου του Δημοσίου, αλλά και ότι την έχει "αδικήσει", αφού λέγεται –με τι κριτήρια άραγε;- ότι η περιουσία αυτή "υπολείπεται της αξίας της".

  Στο ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου, προσθέτει, "το βάρος συνεχίζει να φέρει το ελληνικό Δημόσιο. Η παροχή κρατικής "επιδότησης" σε ειδικό Ταμείο δεν αλλάζει τίποτα σχετικά με το ποιος πληρώνει –ακόμα και οι ενδεχόμενες αναπροσαρμογές θα βαρύνουν το Κράτος-, ενώ η Εκκλησία θα έχει την πλήρη και ανεξέλεγκτη εποπτεία - και χρήση - αυτού του Ταμείου. Από την άλλη, η έξοδος των κληρικών από την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων δημιουργεί προβλήματα και ερωτηματικά και ως προς το ποιος τους ελέγχει και ως προς τα ζητήματα ασφάλισης και υγείας τους".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων