Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 14:17

  Αιχμές Προέδρου ΚΕΕΛΠΝΟ προς ΜΜΕ: Δεν ενημερώνουν αρκετά για τη Δημόσια Υγεία

  Αιχμές Προέδρου ΚΕΕΛΠΝΟ προς ΜΜΕ: Δεν ενημερώνουν αρκετά για τη Δημόσια Υγεία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αιχμές κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι δεν  αναπαράγουν δωρεάν κοινωνικά μηνύματα, μεταξύ των οποίων και μηνύματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, άφησε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με την εμβολιαστική πολιτική στη χώρα.  

  "Νομίζουμε ότι θα χρειαζόταν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, από όλους εμάς την κοινωνία των πολιτών, ώστε το θέμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, αυτό που λέγεται Υγειονομικός Αλφαβητισμός, το οποίο η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας βάζει σήμερα στο προσκήνιο, να αναπτυχθεί στη χώρα μας καλύτερα και από την άποψη αυτή, έχοντας υπόψη το άσχημο παρελθόν του ΚΕΕΛΠΝΟ με άκριτες δαπάνες δημοσιότητας, χωρίς να έχουν πραγματικό αντικείμενο, αλλά ταυτόχρονα και τον "δισταγμό" των σημερινών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να προβάλλουν κοινωνικά μηνύματα που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, νομίζω ότι σε αυτό το πράγμα θα έπρεπε να στρέψουμε γενικότερα την προσοχή μας και να ζητήσουμε τα θέματα αυτά της πρόληψης και της δημόσιας υγείας, να έρθουν πιο κοντά στην κοινή γνώμη, να προωθηθούν περισσότερο τα μηνύματα αυτά" ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρόζενμπεργκ.

  Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έλειψαν οι εντάσεις όταν η βουλευτής της ΝΔ κ. Κατερίνα Μάρκου απευθυνόμενη στον υπουργό τον ρώτησε "πόσους θανάτους παιδιών από μηνιγγίτιδα Β περιμένει ακόμα για να εντάξει το εμβόλιο που σήμερα κοστίζει 400 ευρώ (με τις επαναλήψεις) στον εθνικό εμβολιασμό". Όπως είπε η κ. Μάρκου τη διετία 2016-2018 σημειώθηκαν πέντε θάνατοι παιδιών από μηνιγγίτιδα Β. 

  Η ερώτηση προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Υγείας ο οποίος την χαρακτήρισε απαράδεκτη και ζήτησε να μην υπάρχουν "μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις" για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.  Ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε πως όταν υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν το πρόβλημα το υπουργείο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα "όπως ήδη κάνει και τώρα όσο ακριβά και να είναι τα φάρμακα". 

  Τόσο ο υπουργός όσο και ο γγ του υπουργείου Γ. Μπασκόζος υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα των εμβολίων, ενώ είπαν πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι χαμηλό στην Ελλάδα σε σύγκριση με χώρες κυρίως της Δυτ. Ευρώπης. Όμως η συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων όπως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η Επιτροπή Βιοηθικής, επιστημονικοί φορείς του ιατρικού κόσμου, επικεντρώθηκε στο εάν πρέπει να συνεχιστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολίων με την εισαγωγή στο σχολείο.

  Όπως φάνηκε από τον γενικότερο προβληματισμό στην Επιτροπή, το υπουργείο  μελετά να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τη σύνδεση της υποχρεωτικότητας  του εμβολιασμού με την φοίτηση στα σχολεία η οποία είχε δημιουργήσει παλαιότερα προστριβές μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών (σχολεία δεν δέχτηκαν να κάνουν εγγραφή σε μαθητές που δεν είχαν κάνει εμβόλια). 

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης  καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη σύνδεση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με την εγγραφή στο σχολείο, τόσο υπέρ όσο και κατά.

  Η κ. Π. Λάγιου καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών δήλωσε πως "ο Δημήτρης Τριχόπουλος έλεγε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της πρόληψης είναι η επιτυχία της". Και εξήγησε πως "πολύ δύσκολα καταλαβαίνουμε ότι γλιτώσαμε από σοβαρή παράλυση ή  εγκεφαλίτιδα επειδή εμβολιαστήκαμε. Αυτό δίνει το περιθώριο να υπάρχουν  προβλήματα πολυτελείας".

  Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Αθανασίας Λουρίδα η οποία είπε πως χάρις στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμών ελάχιστα παιδιά νόσησαν. Η ίδια έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά "και να μην πείθονται από διάφορα ανεύθυνα δημοσιεύματα. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές" είπε. 

  Στον αντίποδα ο  καθηγητής  της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Επιτροπής Σ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως "δεν είναι πανάκεια ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και η ύπαρξή του στα σχολεία έχει φουντώσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, όπως συμβαίνει σε χώρες με μικρή εμπιστοσύνη στο κράτος και τους θεσμούς. Ενώ άλλοι νομίζουν πως το μη υποχρεωτικό δεν είναι χρήσιμο". 

  Ενώ ο επιστημονικός συνεργάτης της Επιτροπής Βιοηθικής Τ. Βιδάλης μίλησε για τα δύο κινήματα (το εμβολιαστικό και το αντιεμβολιαστικό που υπάρχουν στην Ευρώπη) λέγοντας πως "σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται ο εμβολιασμός με το συνταγματικό δικαίωμα κάθε παιδιού να πηγαίνει σχολείο. Η Δημόσια Υγεία πρέπει να παρέχεται με σεβασμό των προσωπικών ελευθεριών των πολιτών. Όταν έχουμε γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους θα πρέπει να ενημερώνονται πως όταν έχουμε έξαρση μιας ασθένειας τα παιδιά θα περιοριστούν και δεν θα πάνε σχολείο". 

  Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματιών της Υγείας ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε πως το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση της νομοθέτησης υποχρεωτικού εμβολιασμού χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. 

  Όπως είπε, (κι ενώ στη συνεδρίαση νωρίτερα ειπώθηκε από εκπροσώπους φορέων χωρίς να διαψευστεί πως σε ΜΕΘ ενηλίκων και παιδιών μπαίνουν νοσηλευτές ακόμα και με ηπατίτιδα και άλλα νοσήματα): "Έχουμε να κάνουμε με αντιεπαγγελματική συμπροφορά, πρέπει να δούμε τι περιθώριο έχουμε για αυστηροποίηση  της νομοθεσίας δεν θα είναι επιτρεπτό να μην εμβολιάζονται συστηματικά όσοι είναι σε ΜΕΘ  και μονάδες παιδιών". 

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων