Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 10:12

  Κυνήγι μαγισσών εναντίον της Αγγελικής Φράγκου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κυνήγι μαγισσών εναντίον της Αγγελικής Φράγκου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Μια αιφνιδιαστική ανακριτική απόφαση αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση των "επισφαλών", κατά την κατηγορία, χρηματοδοτήσεων εταιρειών από την Marfin, αφού σύμφωνα με νομικές πηγές κινούνταν σταδιακά προς συμβιβασμό. Η συγκεκριμένη δικογραφία έχει ως κεντρικό πρόσωπο την ισχυρότερη πλοιοκτήτρια στον κόσμο Αγγελική Φράγκου, και αφορά έγκριση και χορήγηση χρηματοδότησης από την (τότε) τράπεζα Marfin προς την IRF European Finance Investments υπό όρους που δύνανται να θεωρηθούν επισφαλείς λόγω ανεπαρκών εγγυήσεων. Η διερευνώμενη υπόθεση αφορά ποσό ύψους 178 εκατ. ευρώ και σχετίζεται με τη χρονική περίοδο από το 2006 και μετά. Την περασμένη Παρασκευή η ανακρίτρια Παναγιώτα Σίδερη δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες της κας Φράγκου, αλλά και των ελεγχόμενων από εκείνη εταιρειών "IRF European Finance Investments LTD" και "Amadeus Maritime S.A".

  Ρύθμιση

  Η κίνηση έφερε αμηχανία καθώς τραπεζικές πηγές αναφέρουν  πως ήδη για την υπόθεση έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς (στην οποία έχει περάσει η Marfin) και της πλοιοκτήτριας (για την υπόθεση Amandeus) με την οποία ρυθμίστηκε η οφειλή και καταβλήθηκαν μετρητά 25 εκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ θα καταβάλλονται σε τοκοχρεολύσια 18 εκατομμύρια ετησίως. Παράλληλα δόθηκαν πρόσθετες εγγυήσεις (υποθήκες σε καράβια) επιπλέον των παλιών και σε νέα ακίνητα στη Ν. Υόρκη καθώς και προσωπικές εγγυήσεις της ιδίας.

  Η ανακρίτρια όμως στο έγγραφό της αναφέρεται σε υπόνοιες για καταθέσεις που αποτελούν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.

  "Προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Αγγελικής Φράγκου του Νικολάου αλλά και των απολύτως ελεγχόμενων από αυτήν εταιρειών με τις επωνυμίες "IRF European Finance Investments LTD" (που εδρεύει στις Νήσους Βερμούδες) και "Amadeus Maritime S.A" (με έδρα τον Παναμά) αλλά και σε τυχόν τηρούμενες εκ μέρους της θυρίδες θησαυροφυλακίου στα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας (...) περιέχονται χρήματα ή κινητά πράγματα ή τίτλοι αξίας, αποκτηθέντα εξ εγκληματικής δραστηριότητας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσες κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση η δε ως άνω περιουσία, ως προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας".

  Συγκεκριμένα, με την ανακριτική διάταξη διατάσσεται:

  "- Α) Η απαγόρευση των κινήσεων άπαντων των τηρούμενων στην Ελλάδα σε οπουδήποτε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό τραπεζικών λογαριασμών οποιασδήποτε μορφής (ακόμη και κοινών με τρίτα πρόσωπα) τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων της προαναφερόμενης κατηγορούμενης (φερόμενης ως αυτουργού του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) και των απολύτως ελεγχόμενων από αυτή εταιρειών, ομολόγων, μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων που διακρατά στην Ελλάδα σε ατομική ή κοινή επενδυτική μερίδα η ίδια και οι απολύτως ελεγχόμενες από αυτήν εταιρείες και

  - Β) Η δέσμευση και το άνοιγμα τυχόν διατηρουμένων σε οπουδήποτε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιιστωτικό οργανισμό στην Ελλάδα θυρίδων θησαυροφυλακίου με αποκλειστικό δικαιούχο ή συνδικαιούχο με τρίτα πρόσωπα την ως άνω κατηγορουμένη ή και τις απολύτως ελεγχόμενες από αυτήν εταιρείες, ομολόγων, μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων που διακρατά στην Ελλάδα σε ατομική ή κοινή επενδυτική μερίδα με αποκλειστικούς δικαιούχους ή συνδικαιούχους με τρίτα πρόσωπα την προαναφερόμενη κατηγορούμενη και οι απολύτως ελεγχόμενες από αυτήν εταιρείας".

  Ως προς την ανάκριση που διενεργεί η κ. Σίδερη αναφέρει στη διάταξη που εξέδωσε για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Αγγελικής Φράγκου: "Διερευνάται η έγκριση και χορήγηση χρηματοδοτήσεως εκ μέρους της τράπεζας Marfin ΕΓΝΑΤΙΑ Βank (MEB) προς την εταιρεία με την επωνυμία "IRF European Finance Investments LTD", υπό όρους σαφώς επισφαλείς για την περιουσία της τράπεζας, έναντι ανεπαρκών εγγυήσεων, χωρίς να προηγηθεί, ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών και λοιπών στοιχείων της ως άνω εταιρείας και των δεδομένων των κλάδων δραστηριότητας αυτής, ζημιώνοντας τις απαιτήσεις του ως άνω πιστωτικού ιδρύματος, καθολικός διάδοχος του οποίου είναι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, οι δε απαιτήσεις αυτές δεν έχουν έως σήμερα ικανοποιηθεί. Το συνολικό δε ύψος της ζημίας από το υπόλοιπο του οφειλόμενου κεφαλαίου στην επίμαχη περίπτωση δανειοδοτήσεως ανέρχεται στο ποσό των 178.138.214,676".

  Η απόφαση του 2018

  Γιατί λοιπόν η ανακρίτρια αποφάσισε να δεσμεύσει τους λογαριασμούς και τις θυρίδες ενώ υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ της Πειραιώς και της πλευράς της πλοιοκτήτριας για ρύθμιση; Ένα επιπλέον στοιχείο είναι πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντός του 2018 εκδόθηκε δικαστική απόφαση με την οποία απορρίφθηκε αγωγή της κας Φράγκου κατά της Πειραιώς και έγινε δεκτή η ανταγωγή της Πειραιώς. Με αυτή ουσιαστικά διατάσσεται να καταβληθεί αμέσως και ολόκληρο το ποσό της "οφειλής" γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό νομικό όπλο της τράπεζας. Νομικές πηγές μάλιστα εκτιμούσαν πως η Τράπεζα έχοντας αυτό το "όπλο" δεν χρειαζόταν (αντιθέτως) να μπει σε διαπραγμάτευση αλλά απλώς μπορούσε να αξιώσει ολόκληρο το ποσό.  Ο αντίλογος βέβαια είναι πως η απόφαση αυτή έχει εφεσιβληθεί ήδη κατά συνέπεια έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση καλό θα ήταν η τράπεζας να αναζητήσει τρόπο να πάρει – συμβιβαστικά- πίσω τα χρήματα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων