Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 08:44

  Τι σημαίνει η κλήτευση της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων 7 από τον εισαγγελέα

  Τι σημαίνει η κλήτευση της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων 7 από τον εισαγγελέα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Πίσω στο μακρινό 2001 τοποθετείται από τις δικαστικές αρχές ο θεμέλιος λίθος του αποκαλούμενου σκανδάλου της Folli Follie!

  Οι αναφορές του περίφημου βουλεύματος δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων των 10 προσώπων που κλητεύθηκαν και ως ύποπτοι, "δείχνουν" και το ύφος των περιγραφών του "κατηγορητηρίου" επί του οποίου καλούνται τώρα να  δώσουν εξηγήσεις για τα κακουργήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της απάτης. Οι κληθέντες χθες και σήμερα παίρνουν προθεσμίες για την επόμενη εβδομάδα καθώς πρέπει να ενημερωθούν για τη δικογραφία και τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλεχθεί.  

  Η διατύπωση

  Ουσιαστικά η δόμηση της κατηγορίας εδράζεται σε όσα αναφέρονται στο βούλευμα το οποίο είχε υιοθετήσει την πρόταση του οικονομικού εισαγγελέα για τη δέσμευση των λογαριασμών. Η διατύπωση αυτή ήταν απολύτως ενδεικτική για το τι θα ακολουθήσει.  

  "Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.

  Επομένως με βάση το μέχρι σήμερα διαθέσιμο υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο προέρχεται αφενός από την εποπτική αρχή των εισηγμένων εταιρειών αφετέρου από το προσωρινό έστω πόρισμα τρίτης ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας, υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία όχι μόνο για το 2017 αλλά -με μεγάλη βεβαιότητα- επί σειρά ετών, δηλαδή κατ΄ εξακολούθηση δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεών της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές, μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

  Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ, προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρίας Folli Follie, συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ".

  Η διευθύντρια

  Ενδεικτική ήταν μάλιστα η κατάθεση της διευθύντριας της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ηλιάνας Κούρκαφα. Όπως αναφέρει το βούλευμα από αυτή προκύπτει ότι "υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η εταιρία "έκτιζε" από το 2007 και πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμιακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα".

  Η μάρτυρας αναφέρει ότι με βάση το πόρισμα της  Alvarez & Marsal ήδη η Κεφαλαιαγορά ξεκίνησε έρευνα και για χρόνια προ του 2016. Όπως λέει "σύμφωνα με την "Α&Μ" οι ανωτέρω ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρίες της FF ASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγρών και πωλήσεων εμπορευμάτων…. Η Α&Μ εντόπισε τρεις περιόδους και μεθόδους καταχώρησης εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη την περίοδο 2015-17 η οποία αναφέρεται ως "άμεσες εικονικές συναλλαγές", η δεύτερη αφορά την περίοδο 2007-15 η οποία αναφέρεται ως "έμμεσες εικονικές συναλλαγές" και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001-2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως "MerryGoRound” (Γύρω Γύρω Όλοι). Η Α&Μ σημειώνει ότι η παλιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001 αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλαιότερα".

  Ερώτηση: Για πόσα περίπου χρόνια κατά την αξιολόγησή σας "κτιζόταν" ο ενοποιημένος ισολογισμός της FFG (με ψευδή στοιχεία για αδιανέμητα κέρδη, ταμιακά διαθέσιμα, πωλήσεις και αποθέματα);

  Απάντηση: Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται στην έκθεση της Α&Μ  ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση του 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρίες της FFGASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων. Επίσης  η Α&Μ στην έκθεσή της σημειώνει ότι τα λογιστικά στοιχεία που της παρασχέθηκαν χρονολογούνται από το 2007 και ως εκ τούτου αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει συναλλαγές με ελεγχόμενες εταιρίες καθώς και εικονικές πωλήσεις ή αγορές πριν το έτος 2007.

  Επίσης η Α&Μ διαπιστώνει ότι η πρακτική του MerryGoRound” χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 2001 έως το 2015. Τέλος αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Α&Μ απ΄τη χρήση 2001 τουλάχιστον διαπιστώθηκε σύσταση ελεγχόμενης εταιρίας. Η αξιολόγηση των ευρημάτων της Α&Μ  εκτιμώ ότι θα οδηγήσει, από εποπτική άποψη, στη διαπίστωση ότι η ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για σειρά ετών δεν ήταν ορθές, αλλά αντιθέτως ψευδείς και παραπλανητικές".

  Ένα βήμα

  Η κλήτευση πάντως που αφορά την οικογένεια Κουτσολιούτσου (Δημήτρης, Γεώργιος, Αικατερίνη), τρία μέλη του ΔΣ, ο οικονομικός διευθυντής, ο επικεφαλής του λογιστηρίου, ο ορκωτός λογιστής που υπέγραψε τον ισολογισμό (και) του 2017 και ο επικεφαλής του Ομίλου στην Ασία (συνολικά 10  άτομα), τους φέρνει ένα βήμα πριν την ποινική δίωξη. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως θα είναι και κατηγορούμενοι. Κι αυτό γιατί εφόσον οι εξηγήσεις που θα δώσουν κριθούν επαρκείς μπορεί τελικά να μην ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων