Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιουλ-2018 08:23

  Α. Τσοχατζόπουλος: Η ηθική "ισόβια" κάθειρξη ενός παρολίγον πρωθυπουργού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Α. Τσοχατζόπουλος: Η ηθική "ισόβια" κάθειρξη ενός παρολίγον πρωθυπουργού

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος η απόδειξη της ηθικής κατάπτωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά; Είναι για δυο λόγους: Πρώτον γιατί είναι ο πρώτος υπουργός, κραταιό στέλεχος και παρολίγον πρωθυπουργός της χώρας το 1996 που καταδικάστηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές για μίζες. Ότι δηλαδή  -παρά τις δικές τους κατηγορηματικές διαψεύσεις- πήρε μίζες ως υπουργός κλέβοντας το δημόσιο το οποίο όφειλε, και είχε ορκιστεί, να υπηρετεί.

  Δεύτερον γιατί η έννοια κάθαρση, όπως ακούστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘90 στη χώρα, τελικά αφορούσε μόνο ένα πρόσωπο. Αυτόν. Ακούγεται οξύμωρο για μια δημοκρατική κοινωνία δυτικού τύπου με ανεξάρτητη δικαιοσύνη, να αδυνατεί να αποκόψει το ανήθικο κομμάτι από τον ιστό του. Εν ολίγοις είναι ντροπή για το ίδιο το πολιτικό σύστημα που δεν μπόρεσε πλην Τσοχατζόπουλου, να αυτοκαθαρθεί, να εμπεδώσει το αίσθημα δικαίου στους πολίτες του και να εξελίξει με αυτό τον τρόπο τη δημοκρατία του.

  Η περίπτωση Τσοχατζόπουλου
  Ο Άκης, ο άνθρωπος που στάθηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή του, έπεσε με θόρυβο το 2012 αφού η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, είχε προλάβει, στη βραχύβια πορεία της, να δημιουργήσει το τμήμα των ειδικών ανακριτών κατά της διαφθοράς. Λέγεται πως την ημέρα που ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής του ανακοίνωσε πως θα κρατηθεί προσωρινά ο Τσοχατζόπουλος του απάντησε "ναι, αλλά να τελειώνουμε γιατί έχω ένα ραντεβού αμέσως μετά".

  Δεν μπορούσε να δεχτεί δηλαδή αυτό που άκουγε: πως ένας δικαστής του έδειχνε το δρόμο για τη φυλακή. Στους διαδρόμους των δικαστηρίων αλλά και γενικότερα στη χωρά, ο Άκης, ένας άνθρωπος που αντιμετωπιζόταν  γενικότερα με συμπάθεια λόγω ύφους και νοοτροπίας, έγινε - δικαίως προφανώς- "τρόπαιο" της "μάχης" κατά της διαφθοράς, αλλά γέννησε κι ένα κεφαλαιώδες ερώτημα, το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει αναπάντητο: Δηλαδή μόνο ο Άκης από όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας  πήρε (σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις) μίζες; 

  Άρρωστος και μόνος 
  Ο κραταιός υπουργός με τις ορδές των ισχυρών φίλων και οπαδών ανά την επικράτεια, βγαίνει, πιθανόν οριστικά (εκκρεμεί η αναίρεση στον Άρειο Πάγο) μετά από έξι χρόνια  -και με ένα εξάμηνο διάλειμμα μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο- από τις φύλακές. Βγαίνει γιατί οι ειδικοί του αρμόδιου κρατικού φορέα έχουν διαγνώσει εδώ και καιρό καρδιοπάθεια που επιφέρει αναπηρία σχεδόν 90% ενώ ήδη του έχει τοποθετηθεί βηματοδότης.

  Τόσο καιρό ο κρατούμενος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο των φυλακών, ενώ πρόσφατα, είχε να αντιμετωπίσει και τη δημόσια δήλωση της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη πως θα υποβάλλει αίτηση διαζυγίου. Συνιστούν όλα αυτά μια δίκαιη τιμωρία για ένα πρόσωπο που τιμήθηκε όσο λίγοι από τον ελληνικό λαό αλλά έφτασε να κατηγορείται για μίζες; Η αποτίμηση της ποινικής τιμωρίας μπορεί να θεωρηθεί έως και λίγη  από κάποιους. Όσοι σκέφτονται αυτό βέβαια αρκεί να θυμηθούν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει να αντιμετωπίσει μια "ισόβια ηθική κάθειρξη". Πιθανόν αυτό αρκεί.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων