Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιουλ-2018 07:55

  Ο Σώρρας αλλάζει όνομα στην "Ελλήνων Συνέλευσις" και κατεβαίνει στις εκλογές;

  Ο Σώρρας αλλάζει όνομα στην "Ελλήνων Συνέλευσις" και κατεβαίνει στις εκλογές;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Σε μια νομική ντρίπλα η οποία θα του επιτρέψει να πάρει την έγκριση του Ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας για υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αναμένεται να προχωρήσει η "Ελλήνων Συνέλευσις" του προσωρινά κρατούμενου  Αρτέμη Σώρρα.

  Ο ίδιος ο επικεφαλής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του έγινε δεκτός με "τιμές" ήρωα από ακολούθους του στα δικαστήρια της Ευελπίδων, δεν αντιμετωπίζει νομικό κώλυμα, καθώς δεν έχει ούτε τελεσίδικη καταδίκη ούτε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την κάθοδό του στις εκλογές.

  Η κράτησή του δεν αποτελεί κώλυμα. Ο τρόπος όμως για να ξεπεράσει τυχόν προβλήματα με την έγκριση υποψηφιότητας  από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος ως γνωστόν κρίνει τη νομιμότητα των υποψήφιων πολιτικών σχηματισμών, είναι ένα μικρό... "ρετούς" στην επωνυμία του κινήματός του:

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να εμφανιστεί αντί για "Ελλήνων Συνέλευσις" σε "Συνέλευσις Ελλήνων" για να ξεπεράσει τον σκόπελο του Αρείου Πάγου. Άλλωστε η εμφάνισή του μέσω της σύλληψής του μετά από 15 μήνες, μπορεί να του στερούν την ελευθερία του αλλά του έχουν δώσει άπλετη δημοσιότητα μέσω συνεντεύξεων ή αναφορών στα ΜΜΕ. Πολλώ δε μάλλον όταν οι ακόλουθοί του ή τα "αδέλφια του", όπως λέει, δεν μειώνονται αλλά εμφανίζουν αυξητικές τάσεις αν κρίνει κανείς από την παρουσία τους τόσο στα δικαστήρια όταν πήρε τον δρόμο προς τις φυλακές όσο και σε άλλα δείγματα γραφής ανά την επικράτεια. 

  Το χρέος και τα εξώδικα

  Ο Σώρρας έγινε γνωστός με την υπόθεση του ελληνικού χρέους που είπε πως θα πληρώσει. Έλεγε επίσης ότι  θα δώσει μέρος των χρημάτων του για "αποπληρωμή και οριστική απαλλαγή από κάθε οφειλή προς τράπεζες, το δημόσιο (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, Τέλη Κυκλοφορίας κ.λπ.), εισφορές προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και του δημόσιου χρέους που κατά κεφαλήν μας αναλογεί"!

  Έτσι στήνεται μια ολόκληρη βιομηχανία από  "εξώδικα Σώρρα",  έγγραφα δηλαδή που προσκόμισαν χιλιάδες φορολογούμενοι στις εφορίες της χώρας, ζητώντας συμψηφισμό των χρεών τους με τα "δισεκατομμύρια" που έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει υπέρ του δημοσίου ο Αρτέμης Σώρρας.

  Τα εξώδικα αυτά ξεπέρασαν τις 10.000 - 12.000 (κάποιοι εκτιμούν ότι είναι πολύ παραπάνω σε τράπεζες, ταμεία και εφορίες) και τελικά οδήγησαν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων πολλών από αυτούς που τα έστειλαν, όπως έχει αναφερθεί κατά κόρον στον Τύπο. Τα εξώδικα κατέθεταν πρόσωπα από όλη τη γκάμα του κοινωνικού ιστού, δηλαδή από ελεύθερους επαγγελματίες έως και μεγαλοφειλέτες του δημοσίου με προφανή σκοπό (οι τελευταίοι) να μπλοκάρουν τις διαδικασίες κατάσχεσης.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι το φαινόμενο μειώθηκε μεν δεν εξαλείφθηκε δε τους 15 μήνες της φυγοδικίας του Σώρρα. Ενδεικτικά (σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής") τον περασμένο Απρίλιο η δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κιλελέρ βρέθηκε μπροστά στο φαινόμενο ένας δημότης να αρνείται να καταβάλλει τα χρέη του στέλνοντας το "εξώδικο Σώρρα". Αναγκαστικά έσπευσαν σε γνωμοδότηση δικηγόρου ενώ το ίδιο έκανε και ο Δήμος Μώλου Αγίου Κων/νου για 4 εξώδικες δηλώσεις τύπου "Σώρρα" που είχαν στείλει αντίστοιχοι οφειλέτες.   

  Το "φαινόμενο" Αρτέμης Σώρρας

  Το "φαινόμενο" Αρτέμης Σώρρας, το οποίο μέχρι τη μέρα που αποφάσισε να διαφύγει της εκτέλεσης μιας ποινής για υπεξαίρεση ενός αυτοκίνητου στην Πάτρα, τον Μάρτιο του 2017, παραλίγο να παρασύρει πολύ κόσμο σε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση στα όργανα του κράτους (εφορία, ΦΠΑ κλπ), είναι πάλι εδώ. Η σύλληψή του, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, πάνω από ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του, σε ένα υπόγειο του Αλίμου, μάλλον έγινε την κατάλληλη στιγμή αν πιστέψει κανείς αυτό που κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί ευρέως, πως ο Σώρρας θέλει να κάνει δυναμικό come back, κατεβάζοντας την "Ελλήνων Συνέλευσις" στις επερχόμενες εκλογές! 

  Την ερχόμενη Πέμπτη λοιπόν ο αγνώριστος, με μακριά μαλλιά και μούσια Αρτέμης Σώρρας θα έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον των αρχών και να διεκδικήσει από τη δικαιοσύνη (δύσκολο η αλήθεια είναι) να μην τον στείλει στις φυλακές. Θα μπορούσε να διεκδικήσει και ένα τηλεοπτικό διάγγελμα των θέσεών του, αν ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, δε φρόντιζε πριν από δυο εβδομάδες να απαγορεύσει την είσοδο στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων σε κάμερες και φωτογράφους, περιβάλλοντας με μια "σιωπή" δημοσιότητας όλες τις μεγάλες υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη. Για τον Σώρρα, μικρό το κακό, έχει τον τρόπο να λέει τις απόψεις του μέσω βίντεο στο youtube. To κακό αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό την κατοχυρωμένη δημοσιότητα δικών και υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος. 

  Οι κατηγορίες     

  Σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση 3 ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών για υπεξαίρεση. Πρωτοδίκως για αυτή την υπόθεση είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών και αυτή ήταν η αιτία για την οποία εξαφανίστηκε, ώστε να αποφύγει τη φυλάκιση. 

  Σε βάρος του επίσης εκκρεμούσε  ένταλμα σύλληψης καθώς έχει κινηθεί ποινική διαδικασία τόσο εναντίον του όσο και κατά επτά συνεργατών του (απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι) για τα αδικήματα της απόπειρας απάτης και της απάτης τετελεσμένης κατά δημοσίου, τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου, για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρόκληση για διέγερση σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία μάρτυρα.

  Μάλιστα, η βαρύτητα των αδικημάτων είναι τέτοια που το πλαίσιο ποινής που αντιμετωπίζουν ο Αρτέμης Σώρρας και οι συνεργάτες του φτάνει ακόμη και την ισόβια κάθειρξη. Ο  εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία σε βάρος του άνδρα που φέρεται να βοηθούσε τον Αρτέμη Σώρρα να καλύπτει τα ίχνη του. 

  "Δεν έχει φράγκο"

  Σύμφωνα με την εισαγγελέα η οποία άσκησε δίωξη σε βάρος του και σε βάρος συνεργατών του, η υπόθεση Σώρρα, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στο δημόσιο αλλά και σε ασφαλιστικά ταμεία. Από το πόρισμά της φέρεται να προκύπτει, ότι τουλάχιστον 12 χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν στείλει εξωδικα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ζητώντας συμψηφισμό χρεών τους με τα... 600 δισ. του Σώρρα.

  Η ζημία του δημοσίου καθημερινά αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια, ενώ προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως εκείνοι που επικαλούνταν τις εξουσιοδοτήσεις Σώρρα αυξάνονταν και μετά την καταδίκη του σε πολυετή κάθειρξη από δικαστήριο της Πάτρας.

  Χαρακτηριστικά το πόρισμα φέρεται να επικαλείται 115 περιπτώσεις πολιτών που προσκόμισαν την εξουσιοδότηση Σώρρα, για τις οποίες (μόνο από αυτές) το ΙΚΑ δεν εισέπραξε 4.700.000 ευρώ(!) ενώ μεγάλα χρηματικά ποσά δεν εισπράττονται από δημόσιο, εφορίες και λοιπά.

  Σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση ο Αρτέμης Σώρρας, δεν διαθέτει... ούτε ευρώ ως περιουσιακό στοιχείο ενώ τα τελευταία χρόνια φέρεται να μην υπέβαλε καν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, καθώς οι διάσπαρτες δικογραφίες συνενώθηκαν και έγιναν πλέον εμπεριστατωμένη έρευνα για τη δράση του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ