Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Δεκ-2017 08:48

  Αντ. Κάντας: Ένας "άφραγκος" εκατομμυριούχος από μίζες, που επένδυε σε ομόλογα του Δημοσίου

  Αντ. Κάντας: Ένας "άφραγκος" εκατομμυριούχος από μίζες, που επένδυε σε ομόλογα του Δημοσίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Είναι προφανώς μια ιστορία στα όρια του σεναρίου ελληνικής ταινίας. Αλλά είναι πέρα για πέρα βγαλμένη από τη ζωή του Αντώνη Κάντα, πρώην Αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών, ο οποίος άλλαξε όλη τη ροή των αμαρτωλών υποθέσεων με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, αφού  ομολόγησε μίζες 11,5 εκατομμυρίων ευρώ σε τουλάχιστον 10 συμβάσεις. 

  Η μαρτυρία του, η σημαντικότερη πιθανότατα τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο αποκάλυψης διαφθοράς στη χώρα, αποτέλεσε τη βάση για σειρά δικών. Ο ίδιος σχετικά πρόσφατα  σε συνέντευξη που έδωσε στην γερμανική εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung, σε ερώτηση για το τί έκανε τα μυθικά αυτά ποσά, είπε:  "Δεν μπορούσα να τα κάνω τίποτα. Ούτε η οικογένεια μου γνώριζε γι' αυτά. Τα έκρυβα, διότι είχα μία κανονική ζωή. Δεν μπορούσα να αγοράζω ακίνητα". 

  Και πράγματι έτσι ήταν αφού ολόκληρο το ποσό (δηλαδή περίπου 11,3 εκατ. ευρώ) επιστράφηκε στον ειδικό λογαριασμό για τις μίζες  που άνοιξε μετά την ομολογία του,  στον οποίο άρχισαν να επιστρέφονται τα κλεμμένα, με την συναίνεση του βέβαια. 

  Υπάρχει όμως μια άγνωστη λεπτομέρεια, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr , η οποία σχετίζεται με τη μοναδική "επένδυση" που έκανε ο Κάντας με τα χρήματα τα οποία πήρε "ως μίζα". Κάποια από αυτά λοιπόν τα επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τη μόνη ασφαλή επένδυση σύμφωνα με την παλιά διαφήμιση. Τα ρευστοποίησε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με ζημία στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Κι αν ξεπεράσει κανείς το οξύμωρο σχήμα ένας άνθρωπος που εισέπραττε "μίζες" σε βάρος του Δημοσίου να επενδύει σε αυτό, αποτελεί ξεκάθαρη απεικόνιση της ιδιοσυγκρασίας του Κάντα.

  Του διορίζει δικηγόρο το Κράτος… 

  Ο Κάντας ομολόγησε πως πήρε μίζες από τουλάχιστον 10 συμβάσεις, που άγγιξαν τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ! Για τα υποβρύχια, τα μιράζ, τα άρματα Leopard, το αντιαεροπορικό σύστημα ΟSA, τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Kornet, το σύστημα Asrad, το σύστημα Wegman (αυτοκινούμενα πυροβόλα). Έμεινε στη φυλακή 18 μήνες και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, ενώ είναι σε κάθε δίκη που διεξάγεται είναι κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

  Σήμερα, στις δίκες που εκκρεμούν σε βάρος του, δεν έχει ούτε ένα ευρώ για τον διορισμό δικηγόρου, με τα δικαστήρια να τού διορίζουν αυτεπαγγέλτως συνήγορο, προκειμένου να έχει υπεράσπιση.

   Κι όμως παρά την συνδρομή του στις υποθέσεις των "χρυσών μιζών”, κινδυνεύει να πάει φυλακή μετά την δίκη του σε δεύτερο βαθμό, στην υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος "Ερμής” με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο να τον έχει καταδικάσει σε 12ετή κάθειρξη για ένα έμβασμα, 500.000 ευρώ, που ο ίδιος αρνείται ότι είναι από την Siemens, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι αφορά "δώρο” από την σύμβαση για τα Κornet...

   Αντίθετα από την ελληνική πρακτική στην Ελβετία η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει τη συνδρομή του στην αποκάλυψη οικονομικών εγκλημάτων η οποία θα παύσει την ποινική δίωξη σε βάρος του.  Ο συνήγορός του, Ηλίας Μπίσιας, ο οποίος τον εκπροσωπεί πλέον αφιλοκερδώς στην Ελβετία ενώπιον της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, αναφέρεται σε αυτό τον νομικό "παραλογισμό":

  Ηλ. Μπίσιας: "Κακό παράδειγμα για όσους θέλουν να συνεργαστούν"

  "Η μέχρι σήμερα ποινική αντιμετώπιση της περίπτωσης του Α. Κάντα καταδεικνύει για πολλούς λόγους ότι στην Ελλάδα υφίσταται δικαιοπολιτική ανάγκη τροποποίησης και εκσυγχρονισμού του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη μεταχείριση των εμπράκτως και αποδεδειγμένα μεταμεληθέντων κατηγορουμένων καθώς και εκείνων που συμβάλλουν ουσιωδώς στην εξιχνίαση οικονομικών εγκλημάτων. 

  Από την υπόθεση Κάντα παρατηρούμε ότι αυτός που ομολόγησε εξ’ αρχής αβίαστα τις πράξεις που του αποδόθηκαν, προχώρησε αυτοβούλως στην αποκάλυψη και άλλων πράξεων διαφθοράς - παντελώς αγνώστων μέχρι τότε στη Δικαιοσύνη - και επέστρεψε, τέλος, στο ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των χρηματικών ποσών που παρανόμως απέκτησε (αγνώστων και μη) δεν τυγχάνει της ποινικής μεταχείρισης που θα αναμενόταν. 

  Ελλείψει δικονομικής ρύθμισης στην Ελλάδα, η οποία θα του επέτρεπε να δικαστεί σε μία και μοναδική δίκη για όλες τις πράξεις διαφθοράς που αποκάλυψε και να του επιβληθεί μία συνολική ποινή, ο Κάντας παραπέμπεται ως κατηγορούμενος σε μια σειρά διαφορετικών δικών, όσες δηλαδή αντιστοιχούν στις πράξεις που ομολόγησε. 

  Έχοντας ήδη πρωτοδίκως καταδικαστεί στην πρώτη υπόθεση των εξοπλιστικών, ο Κάντας κινδυνεύει να βρεθεί σε ηλικία 78 ετών εκ νέου στη φυλακή με πολλαπλές ποινές καθείρξεως και να αναμείνει το τέλος της ζωής του εκεί, προσδοκώντας τον "σωφρονισμό" του, δηλαδή αυτό που θεωρητικώς επιδιώκει ο εγκλεισμός. 

  Θα πρέπει εδώ να προβληματιστούμε εάν αυτή η μεταχείριση θεωρείται ενδεδειγμένη, εάν εν τέλει αυτή γίνεται δικαιοκοινωνικά αποδεκτή και, ουσιαστικά, εάν εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 

  Περισσότερο όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε εάν πρέπει να αλλάξουμε αντίληψη περί του τι είναι το μείζον και τι το έλασσον σε παρόμοιες υποθέσεις και εάν πρέπει να προσαρμοστούμε νομοθετικά στις σύγχρονες ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. 

  Η απονομή Δικαιοσύνης στην υπόθεση Κάντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είχε συντελεστεί πολύ διαφορετικά. Ο Κάντας θα είχε "επιβραβευθεί" λόγω της ουσιαστικής συμβολής του στην εξιχνίαση άλλων πράξεων διαφθοράς και επιστροφής των ανόμων χρημάτων του στο Δημόσιο με μια δικαστική κρίση και με μία ελαττωμένη ποινή, η οποία θα απέκλειε τον επανεγκλεισμό του στη φυλακή. Οφείλουμε να αναρωτηθούμε σε τι είδους απονομή δικαιοσύνης προσβλέπουμε τελικά στην Ελλάδα και τι μήνυμα θέλουμε να στείλουμε σε όσους θέλουν να συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη και να επανορθώσουν εμπράκτως το άδικο των πράξεών τους."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων