Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 19:52

  Κ. Καραγκούνης: Συνολικά 279.882 οι εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ζήτημα με τις εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης με τη γενική επίτροπο της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη, τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Θεόδωρο Ασημακόπουλο και με τον πρόεδρο και τα μέλη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Δημήτριο Νικολόπουλο, Κωνσταντίνο Ζουρνατζή και Ευαγγελία Ζωγραφάκη αντίστοιχα.

  Αυτό που τονίστηκε στη συζήτηση είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Καραγκούνη, ότι "παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών γραμματέων, δεν έχει καταστεί δυνατό να αλλάξει η υφιστάμενη προβληματική διαδικασία, που οδηγεί νομοτελειακά στη μεγάλη καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης".

  Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ, οι εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια ανέρχονται συνολικά σε 279.882, ενώ υπάρχουν υποθέσεις του 2006 για τις οποίες δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος. "Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι 77.610, ενώ για άλλες 47.881 δεν έχει οριστεί δικάσιμος" σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ.
   
  Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως παρότι θεσπίστηκε η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων από το 2013, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα με τη διαδικασία αυτή μόνο 8 δικόγραφα και παρατηρεί πως ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αναλογία δικαστικών γραμματέων προς δικαστές είναι 3,5 προς 1, στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια η αναλογία είναι περίπου 0,7 προς 1, ενώ μόνο το 5% των γραμματέων αυτών είναι πτυχιούχοι νομικής.
   
  Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως η έλλειψη αυτοελέγχου και αξιολόγησης στη Δημόσια Διοίκηση παράγουν χιλιάδες διοικητικές διαφορές, που καταλήγουν στα Δικαστήρια και δημιουργούν αντικίνητρο για επενδύσεις στη χώρα.
   
  Καταληκτικά, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σημειώνει πως "παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση οραματίστηκε και θέσπισε, για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, την ηλεκτρονικοποίηση της απονομής της Δικαιοσύνης με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) το οποίο ολοκλήρωσε για τη Διοικητική Δικαιοσύνη και προώθησε για την Ποινική και την Πολιτική Δικαιοσύνη, η σημερινή κυβέρνηση την έχει "παγώσει", εδώ και 3 χρόνια".

  Σημειώνεται πως ο κ. Καραγκούνης συνοδευόταν στη συνάντηση από τον συντονιστή των Ομάδων Εργασίας του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων