Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2016 13:20

  Αθώωση όλων για το Βατοπέδι προτείνει η εισαγγελέας

  Αθώωση όλων για το Βατοπέδι προτείνει η εισαγγελέας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι ελλείψει δόλου απο κάθε κατηγορία για την υπόθεση της  Μονής Βατοπεδίου πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Κρίνα.

  Μεταξύ των κατηγορουμένων, την απαλλαγή των οποίων πρότεινε η εισαγγελέας, (μάλιστα η ολοκλήρωση της αγόρευσης έγινε δεκτή με χειροκροτήματα) είναι ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί των πράξεων των υπολοίπων κατηγορουμένων.

  Ειδικά για αυτούς η εισαγγελέας είπε πως δεν θεωρούσαν πως διαπράττουν καμία αξιόποινη πράξη αφού πιστεύουν ότι η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή: "Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στη μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;", είπε η κα Κρίνα. Ο συνήγορος μάλιστα του μοναχού Αρσένιου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για μία απόλυτα ορθή  αγόρευση και τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα  της υπόθεσης.

  Κανένας δόλος

  Για όλους τους  κατηγορουμένους η εισαγγελέας  ξεκαθάρισε πως δεν προέκυψε απο τη μακρά διαδικασία ούτε δόλος, ούτε τέλεση αξιόποινης πράξης όπως απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ. Ειδικά για τους κρατικούς υπαλλήλους είπε πως θεωρούσαν ότι ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις  και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες. Ειδικά για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αν και όπως είπε η εισαγγελέας ανήκουν στο δημόσιο, εν τούτοις αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

  Την ικανοποίηση τους για την πρόταση εξέφρασαν δε και οι συνήγοροι του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΚΕΔ, Κωνσταντίνου Γκράτσιου, Σάκης Κεχαγιόγλου και Στέφανος Παύλου.

  Ο.κ Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε: "Η πλήρως θεμελιωμένη εισαγγελική πρόταση, για την οποία εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου, θέτει την όλη υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις".

  Κλείνοντας η εισαγγελέας  σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές που σε λίγο καιρό θα κληθούν να ανακοινώσουν την απόφασή τους:

  "Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν  στην υπόθεση τοποθετήθηκε  ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα  στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν  αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ