Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Οκτ-2016 23:11

  ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά -άγρια αντίδραση Μαξίμου

  ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά -άγρια αντίδραση Μαξίμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 27 Οκτωβρίου - 00:14

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  "Μαύρο" στο νόμο Παππά έριξε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με απόλυτη πλειοψηφία (14 ψήφους υπέρ – 11 ψήφους κατά) έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο ο οποίος αφαιρούσε τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

  Οι δικαστές έδωσαν μια ξεκάθαρη λύση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, κρίνοντας ότι η αφαίρεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων από την κατά το σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ακύρωσαν το νόμο πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η διαγωνιστική διαδικασία που ανακήρυξε ακόμη και υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες

  Σύμφωνα με πληροφορίες η διάσκεψη κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και ολοκληρώθηκε εντός πέντε ωρών, δίνοντας ξεκάθαρη λύση παρά το γεγονός ότι υπήρχαν φήμες και πληροφορίες πως ενδέχεται να επιλεγεί και μια ενδιάμεση λύση η οποία θα έδινε το δικαίωμα πολιτικού χειρισμού στην κυβέρνηση. 

  Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία να σημειωθεί ότι δεν περιέχει ούτε έναν αστερίσκο, έκρινε αντισυνταγματική τη διοικητική πράξη εφαρμογής του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, γεγονός που σημαίνει πως ο σχετικός διαγωνισμός καθίσταται άκυρος. Με άλλα λόγια τα χρήματα που έχουν ήδη αποδώσει στο κράτος οι 4 υπερθεματιστές του διαγωνισμού Παππά θα  πρέπει να τους επιστραφούν (αφού σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ δεν μπορούν να εκπέμψουν), ενώ τα κανάλια που δεν διασφάλισαν την άδεια δεν θα υποχρεωθούν να ρίξουν "μαύρο". 

  Με βάση την απόφαση του ΣτΕ η όποια διαδικασία πραγματοποιηθεί για τις τηλεοπτικές άδειες θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν κι εντός του πλαισίου του ΕΣΡ. 

  Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, εξερχόμενος της διάσκεψης αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους, αναφέροντας πως η διάσκεψη ήταν μυστική.

  Άγρια αντίδραση από το Μαξίμου 

  Σφοδρή επίθεση στη δικαιοσύνη εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ και δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι "τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο". Παράλληλα, ενημέρωσε για τις προθέσεις της κυβέρνησης να φέρει τη Δευτέρα νέο νομοσχέδιο το οποίο "προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015".

  Αναλυτικά η πλήρης δήλωση της κας Γεροβασίλη έχει ως εξής: 

  "Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. 
  Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
  •    έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
  •    έκρινε συνταγματικό το "μαύρο" στην ΕΡΤ,
  •    έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
  Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.
  Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. 
  Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
  •    Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: 
  o    στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
  o    εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
  o    στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
  o    και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.
  •    Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.
  Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. 
  Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

  Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.
  Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.
  Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.
  Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ