Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2016 11:57

  Αλβανός ΥΠΕΞ: Καταθέσαμε non papers και για το "Tσάμικο"

  Αλβανός ΥΠΕΞ: Καταθέσαμε non papers και για το "Tσάμικο"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Όταν την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης επίτροπος της Κομισιόν Johannes Hahn, σε απάντησή του προς σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, συμπεριλάμβανε και το τσάμικο ζήτημα στα εκκρεμή ζητήματα που, με την ενθάρρυνση των Βρυξελλών, συζητούν η Ελλάδα και η Αλβανία, η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν οξύτατη.

  Η Βασιλίσσης Σοφίας είχε χαρακτηρίσει "αναληθή και απαράδεκτη” την απάντηση του Αυστριακού επιτρόπου, προσθέτοντας ότι "ως γνωστόν, τσάμικo ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας”. Μάλιστα κατηγόρησε τον επίτροπο Hahn ότι "δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας”. "Υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου” προσέθετε η ίδια ανακοίνωση "να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του”.

  Οι εξηγήσεις φαίνεται πως ήλθαν από άλλη πλευρά –και δείχνουν πως ο επίτροπος δεν "ψεύδεται”...

  Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης στο Report TV o Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ditmir Bushati εμφανίσθηκε να απορεί για την "συναισθηματική” αντίδραση της Αθήνας, αναφέροντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους non papers με τα εκκρεμή ζητήματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Αυτά κατά την αλβανική πλευρά υποδιαιρούνται, όπως ανέφερε ο Ditimir Bushati, σε τρεις κατηγορίες: (α) όσα ανάγονται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, (β) όσα έχουν πρακτική σημασία και για τις δυο χώρες και (γ) όσα που πρέπει να επιλυθούν προς όφελος του κοινού μέλλοντος.

  Ο Αλβανός υπουργός υποστήριξε ότι και στα δυο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που ανέφερε Επίτροπος Hahn (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και τσάμικο) καθώς, όπως είπε, υπάρχουν κοινά θέματα ακόμη κι αν οι απόψεις των δυο πλευρών διίστανται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση Rama είναι η πρώτη από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που έχει συμπεριλάβει επισήμως στο πρόγραμμα της την επίλυση του "ζητήματος των Τσάμηδων” (το τσάμικο κόμμα PDIU συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό).
  Μάλιστα, εκτίμησε ότι το ζήτημα δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών, διότι, όπως είπε η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη να βρίσκουν κοινές λύσεις χωρίς να εισέρχεται στην ιστορική ή στην πρακτική φύση των ζητημάτων.

  Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι ο Αλβανός ομόλογός του είχε όντως ζητήσει να περιληφθεί το συγκεκριμένο θέμα στα non paper που διακινήθηκαν πριν από πέντε μήνες, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από την Αθήνα.

  "Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [το Τσάμικο"] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε: "Δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ