Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2016 13:00

  1.200 δικογραφίες "γεννούν" εκατομμύρια από τη λίστα Μπόργιανς

  1.200 δικογραφίες "γεννούν" εκατομμύρια από τη λίστα Μπόργιανς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Χίλιες διακόσιες δικογραφίες μετά τις αντίστοιχες εντολές ελέγχων που έχουν αποστείλει οι οικονομικοί εισαγγελείς , με μεγάλες προσδοκίες για εισροή εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία έχουν σχηματιστεί με βάση την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, η οποία εστάλη στα τέλη του 2015 από το κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη χώρα μας. Πρόκειται για δικογραφίες από τις οποίες προσδοκούν οι αρχές να εισπράξουν εκατομμύρια από φοροδιαφυγή, την ύπαρξη των οποίων  επιβεβαίωσε πρόσφατα  ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ).  Αυτά άλλωστε είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Μπόργιανς και σύντομα αναμένονται και τα πρώτα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς, η εικόνα που έχει σχηματιστεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς  είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις δείχνουν τη διάθεση να συμβιβαστούν και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί. 

  Εκατομμύρια 

  Στη λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνονται 10.588 Έλληνες καταθέτες της UBS της περιόδου 2006-08. Το συνολικό ποσό φτάνει τα 6,5 δισ. ευρώ,  όμως αυτά που προκαλούν αίσθηση είναι τα ποσά που διαθέτουν οι πρώτοι 10 καταθέτες της λίστας. Ο πρώτος διαθέτει 56 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος 52 εκατ., ο τρίτος 50 εκατ. και ουδείς από την πρώτη δεκάδα δεν πέφτει κάτω από τα 43 εκατ. Είναι πλήρως αντιληπτό λοιπόν ότι η χώρα μας μπορεί να περιμένει υψηλά οικονομικά αποτελέσματα από τις έρευνες. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να συμβούν ουσιαστικά πράγματα και.. θαύματα: 

  -Νόμος για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων: Ο συγκεκριμένος νόμος στη Γερμανία οδήγησε 120.000 παραβάτες να αυτοκαταγγελθούν . Το κρατίδιο εισέπραξε πάνω από 2 δισ. και η Γερμανία συνολικά σχεδόν 5 δισ. Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος νόμος είναι έτοιμος αλλά απορρίπτεται από την τρόικα που δεν θέλει "μπόνους" στους φοροφυγάδες.  Δηλαδή έκπτωση φόρου. Μόνο που αν δεν υπάρχουν κίνητρα ουδείς βέβαια θα βάλει μόνος του το κεφάλι στου στην (φορολογική) γκιλοτίνα.

  -Αριθμός ελεγκτών. Οι περίπου 50 ελεγκτές ζήτησαν από τους εισαγγελείς να κάνουν "κράττει"  γιατί απλώς δεν επαρκούν για να τα προλάβουν όλα. Το πάγιο αίτημα για πρόσληψη κι άλλων ελεγκτών, ειδικών επιστημόνων, πληροφορικάριων και ειδικών στα χρηματοοικονομικά έχει πέσει στο κενό. Εκκρεμεί επίσης αίτημα για πρόσληψη νομικών που θα αντικρούουν τις αιτιάσεις των ελεγχομένων και θα παρίστανται στα δικαστήρια.    

  Εκπαίδευση εξπρές 

  Ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης αποκάλυψε πως "στις 10 Ιουλίου, σε υλοποίηση της συμφωνίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ανεβαίνει το πρώτο κλιμάκιο του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού στη Ρηνανία με σκοπό την επιμόρφωση και τη μεταφορά της γνώσης από το κρατίδιο στην Ελλάδα… Η συμφωνία, πέρα από τη λίστα, προχωράει χωρίς πολλές φωνές, χωρίς πολλές ανακοινώσεις, και θα ακολουθήσει ταξίδι Γερμανών εκπαιδευτών στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα". 

  Ουσιαστικά στη Γερμανία θα πάνε για ταχύρυθμα (1-2 βδομάδων)  δυο ομάδες από 25 Έλληνες ελεγκτές.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων