Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 22-Μαρ-2016 09:24

    Τρόμος στις Βρυξέλλες

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:30

    Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών που ξύπνησαν τις νωπές, ακόμη, μνήμες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Zaventem με εκτιμώμενο αριθμό θυμάτων 11 έως 20 και στον κεντρικό σταθμό Maelbeek του μετρό, κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου οι ανθρώπινες απώλειες υπολογίζονται σε 11 έως 14. Σύμφωνα με τη βελγική πυροσβεστική υπηρεσία, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 212. Εξ αυτών 30 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 96 είναι σοβαρά τραυματισμένοι ενώ οι 86 φέρουν πιο ήπια τραύματα.

    Την ευθύνη της σημερινής επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AMAQ που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση.

    Η βελγική πρωτεύουσα τέθηκε αμέσως σε κατάσταση "κόκκινου" συναγερμού, ενώ η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό με έρευνες σε σπίτια για υπόπτους. "Ήταν πάντα πιθανό να συμβούν νέες επιθέσεις (σσ. μετά από αυτές του Παρισιού) αλλά δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάτι τόσο μεγάλης κλίμακας", δήλωσε ο Βέλγος υπ. Εσωτερικών.

    Ένταλμα σύλληψης για ύποπτο

    Ένταλμα σύλληψης για ύποπτο που συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο στο Zaventem των Βρυξελλών εξέδωσε η βελγική αστυνομία, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου. Πρόκειται για έναν άνδρα με λευκό μπουφάν, καπέλο και γυαλιά. Η βελγική αστυνομία ζητά, επίσης, βοήθεια για την αναγνώριση του άνδρα, ο οποίος θεωρείται ότι διέφυγε από το σημείο της επίθεσης. 

    Βρυξέλλες τρομοκρατία

    Η φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές προέρχεται από κάμερα παρακολούθησης του αεροδρομίου.

     

     

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η βελγική αστυνομία ανακάλυψε έναν εκρηκτικό μηχανισμό που περιείχε καρφιά, απροσδιόριστες χημικές ουσίες και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί στο προάστιο Schaarbeek των Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

    Επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο

    Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου ανέφερε ότι οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών οφείλονται σε επίθεση αυτοκτονίας, όπως μετέδωσε το δίκτυο RTBF. Όπως ανέφερε μάλιστα το πρακτορείο Belga, πριν τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο, υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά "ο Θεός είναι μεγάλος" (Allahu Akbar), μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.
     


    Η αστυνομία εντόπισε Καλάσνικοφ δίπλα από το πτώμα του δράστη της επίθεσης στο αεροδρόμιο. Οι βελγικές αρχές, ωστόσο, θεωρούν ότι υπάρχουν "άτομα που διαφεύγουν".

    Βρυξέλλες αεροδρόμιο 10

    Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Φλαμανδική Βραβάντη, Λούντβικ ντε Βίτε, στο αεροδρόμιο μπήκαν τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί από τους δράστες των επιθέσεων, ωστόσο ο ένας εξ αυτών δεν εξερράγη. Μια μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα ελεγχόμενη έκρηξη, καταστρέφοντας ένα ύποπτο αντικείμενο στην αίθουσα αναχωρήσεων. "Αυτό συνέβη διότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν μπει στο κτίριο, ο ένας εκ των οποίων δεν εξερράγη, ο τρίτος" εξήγησε ο ντε Βίττε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο, που μεταδόθηκε απευθείας από βελγικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο VRT, η βόμβα που πυροκροτήθηκε στο αεροδρόμιο ήταν γεμάτη καρφιά προκειμένου να έχει περισσότερα θύματα. To ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Leuven, οι οποίοι εντόπισαν, ύστερα από εξέταση των θυμάτων, υπολείμματα από βίδες στα νύχια τους.

    Βρυξέλλες τρομοκρατία

    Έκρηξη με νεκρούς και στο Μετρό

    Άλλωστε εκρήξεις σημειώθηκαν και στο σταθμό του μετρόMaelbeek, της βελγικής πρωτεύουσας, πολύ κοντά σε γραφεία της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής αναγκάζοντας τις Αρχές να κλείσουν όλους τους σταθμούς.




    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκρήξεις αυτές σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Salah Abdeslam στη βελγική πρωτεύουσα για τη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.
     

    Βρυξέλλες 8


    Η βελγική αστυνομία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενα αντίποινα.

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

    Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

    "Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους", αναφέρει αυτή η ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.

    "Ένας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου (...) όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου" συνεχίζει το κείμενο, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι "δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους".

    Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ, που συνδέεται με τους τζιχαντιστές, μετέδωσε ότι "οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου".

    "Οι μαχητές του ΙΚ άνοιξαν πυρ μέσα στο αεροδρόμιο του Ζaventem προτού πολλοί από αυτούς να πυροδοτήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά ενώ ένας (...) μάρτυρας πυροδοτούσε τη ζώνη με τα εκρηκτικά του στον σταθμό του μετρό του Maelbeek", έγραψε το πρακτορείο στα αραβικά και τα αγγλικά.

    Συναγερμός στις Βρυξέλλες

    Το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια αυξήθηκε σε όλη τη χώρα στην ανώτατη βαθμίδα 4. Οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον λογαριασμό twitter του αεροδρομίου. Το διεθνές αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό και την Τετάρτη.

    βρυξέλλες επίθεση

    Εν τω μεταξύ οι βελγικές αρχές έστειλαν 225 επιπλέον στρατιώτες στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

    Οι αρχές διεξήγαγαν έρευνες σε σπίτια για υπόπτους της σημερινής τραγωδίας, ενώ η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά την έρευνα.

    Το παλάτι στο κέντρο των Βρυξελλών εκκενώθηκε, ενώ προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με τα ανάκτορα για κάποιο σχόλιο.

    Άδειασαν οι δρόμοι της βελγικής πρωτεύουσας

    "Μείνετε εκεί που είστε", συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.
     

    βρυξέλλες έκρηξη 5


    Εκκενώθηκε πυρηνικός σταθμός

    Το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM μετέδωσε ότι εκκενώνεται ο πυρηνικός σταθμός του Τιχάνζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    "Η αστυνομία εκκένωσε τον πυρηνικό σταθμό του Τιχάνζ", μετέδωσε το VTM επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Από νωρίς στρατός και αστυνομία είχαν ενισχύσει την ασφάλεια γύρω και από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. 



    Ενισχύονται τα μέτρα σε Γαλλία και Γερμανία

    Μετά το πολλαπλό "χτύπημα" στις Βρυξέλλες ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται στα αεροδρόμια της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας.


    Με ένα ιδιαίτερο σκίτσο εξέφρασε τη συμπαράστασή της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι που συντάραξαν την ανθρωπότητα.

    ​ΥΠΕΞ: H δημοκρατία πρέπει να νικήσει τον τρόμο

    "Η πρωτεύουσα της Ένωσής μας δέχεται επίθεση", αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter και δεσμεύεται "η δημοκρατία να νικήσει τον τρόμο". "Θρηνούμε νεκρούς, nous somme tous Bruxellois", γράφει στο μήνυμά του.

    Τσίπρας: O φόβος και ο ρατσισμός δεν πρέπει να νικήσουν την Ευρώπη

    Εξάλλου την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον βελγικό λαό εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter

    "Ο φόβος, το θρησκευτικό μίσος και ο ρατσισμός δεν πρέπει να νικήσουν την Ευρώπη", αναφέρει στο μήνυμά του.
     


    Το χρονικό της επίθεσης από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    8.45 Πρώτες πληροφορίες για τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Zαβεντέμ 8.59 Αποσαφηνίζεται ότι πρώτα ακούστηκαν πυροβολισμοί στην αίθουσα αναχωρήσεων του Zαβεντέμ και ακολούθησαν οι δύο εκρήξεις
    9.10 Το επίπεδο συναγερμού ανεβαίνει κατά μία βαθμίδα (στο 4) που είναι το υψηλότερο σημείο
    9.11 Έκρηξη στον σταθμό μετρό Mαλμπεκ σε σταθμευμένο συρμό της αμαξοστοιχίας, με ανεξακρίβωτο αριθμό νεκρών και δεκάδες τραυματίες
    9.17 Εκκενώνεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός των Βρυξελλών, ενώ σε μήνυμά του ο Βέλγος πρωθυπουργός Mισέλ αναφέρει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή είναι η περίθαλψη των τραυματισμένων
    9.28 Το μετρό των Βρυξελλών διακόπτει την λειτουργία του, οι επιβάτες κατεβαίνουν από τους συρμούς και οι χώροι εκκενώνονται
    9.45 Φήμες για έκρηξη στον σταθμό του μετρό Αρ Λουά.
    9.48 Ενεργοποιείται το σχέδιο συναγερμού για την περίθαλψη των δεκάδων τραυματιών στα νοσοκομεία των Βρυξελλών
    9.49 Επιβεβαιώνεται ότι οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο ανέρχονται σε 13, ενώ οι βαριά τραυματίες σε 35
    9.54 Εκκενώνεται ο χώρος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών
    9.56 Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Mισέλ, ενώ η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη
    10.06 Εκατοντάδες εργαζόμενοι και ταξιδιώτες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τον χώρο του αεροδρομίου
    10.09 Σύσταση του Κέντρου Κρίσης προς τους πολίτες να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην κυκλοφορούν
    10.10 Αποσαφηνίζεται ότι η μία από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας
    10.11 Εκκενώνεται το Κοινοβούλιο και το Πρωθυπουργικό Γραφείο
    10.20 "Πέφτει" το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω κινητών καθίσταται αδύνατη
    10.22 Όλα τα Μέσα μαζικής μεταφοράς των Βρυξελλών διακόπτουν την λειτουργία τους, οι σταθμοί μετρό παραμένουν κλειστοί, ενώ τα σχολεία κλείνουν τις πόρτες τους 10.26 Επιβεβαιώνεται ότι από την έκρηξη στον σταθμό μετρό Mαλμπεκ υπάρχουν τραυματίες
    10.38 Δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού, ο οποίος καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια ή τον χώρο εργασίας τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους
    10.42 Διακόπτει την λειτουργία του το μετρό του Σαρλρουά.
    10.45 Κλείνουν για λόγους ασφαλείας όλα τα τούνελ των Βρυξελλών
    10.47 Εκκενώνεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αμβέρσας
    10.58 Για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται όλα τα δικαστικά μέγαρα των Βρυξελλών
    11.06 Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι της Οστάνδης
    11.12 Δέκα οι νεκροί από την έκρηξη στον σταθμό Mαλμπεκ
    11.23 Νέα έκρηξη ακούγεται στο κέντρο των Βρυξελλών κοντά στα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών
    11.26 Η Brussels Airlines διακόπτει τις πτήσεις της
    11.32 Νέα έκκληση απευθύνει η βελγική αστυνομία προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους
    11.37 Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας
    11.38 1000 στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους των Βρυξελλών
    11.50 "Συνέβη αυτό που φοβόμασταν", αναφέρει σε συνέντευξη τύπου ο Βέλγος πρωθυπουργός Mισέλ μιλώντας για "βομβιστές αυτοκτονίας" που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Zαβεντέμ και το Mαλμπέκ.
    11.59 O oμοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επιβεβαιώνει ότι οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο οφείλονται σε επίθεση αυτοκτονίας
    12.17 Οι εκρήξεις προκάλεσαν τουλάχιστον 21 θανάτους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό -11 στο αεροδρόμιο και 10 στο μετρό
    12:28 Οι βελγικές αρχές στέλνουν επιπλέον 225 στρατιώτες στις Βρυξέλλες
    12:44 Ενισχύεται η ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών
    12:50 Συνολικά 15 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό, μεταδίδει η βελγική τηλεόραση
    13:01 Το Facebook ενεργοποίησε την επιλογή 'safety check' για τους χρήστες μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες
    13:30: Οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εξαίρουν τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
    13:56 "Συμφόρηση" στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μετά τις εκρήξεις -οι εταιρείες καλούν τους χρήστες να στέλνουν sms
    14:21 Το δημόσιο δίκτυο VRT ανεβάζει σε 34 τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, 20 στο μετρό και 14 στο αεροδρόμιο
    14:27 Έρευνες σε σπίτια στην περιοχή των Βρυξελλών -η δικαιοσύνη ζητεί από τα μμε να μην μεταδίδουν πληροφορίες για την έρευνα
    14:53 Σε εκτροπή ή ακύρωση πτήσεων που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες
    14:53 "Οι Βρυξέλλες δεν είναι τίποτε άλλο από μία σειρήνα" που ηχεί διαρκώς, γράφει η Le Soir
    ​14:57 Βρέθηκε Καλάσνικοφ δίπλα στο πτώμα του δράστη της επίθεσης στο αεροδρόμιο
    15:04 Αρνείται η βασιλική οικογένεια ότι εκκενώθηκαν τα ανάκτορα των Βρυξελλών
    15:10 Οι βελγικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχουν "άτομα που διαφεύγουν"
    15:24 Εκκένωση του πυρηνικού σταθμού του Τιχάνζ
    ​15:38 Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη στο μετρό εκτίμησε ο δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας
    15:58 Απομακρύνθηκε το μη αναγκαίο προσωπικό από τον πυρηνικό σταθμό του Τιχάνζ
    16:02 Νεκρική σιγή περιμετρικά της πλατείας Σούμαν​
    16:32 Σε εξέλιξη έρευνες σε περιοχές της βελγικής πρωτεύουσας για τον εντοπισμό υπόπτων (δικαστικές πηγές)
    17:00 Εκκενώνεται το ευρωπαϊκό κτίριο "Lex" που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό
    17:32 Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες
    17:56 Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στο Βέλγιο
    18:06 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών στις γραμμές 2 και 6 του μετρό των Βρυξελλών
    19:41 Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός υπόπτου, απευθύνοντας έκκληση σε όσους τον γνωρίζουν να επικοινωνήσουν με τις αρχές
    20:38 Μια βόμβα με καρφιά, χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του ΙΚ βρέθηκαν σε σπίτι στο Σάερμπεκ των Βρυξελλών
    21:31 Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το βελγικό λαό να παραμείνει ενωμένος

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ