Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ώρα Ελλάδος λήγει, εκτός απροόπτου, η προθεσμία γα την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ. Στην τρέχουσα δεύτερη φάση του διαγωνισμού -που εχει διαρκέσει… δεκαεπτά μήνες- συμμετέχουν η κινεζική Cosco, η δανέζικη APM Terminals , θυγατρική της Maersk και η ICTS από τις Φιλιππίνες.
Η Cosco θεωρείται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και η κατάθεση δεσμευτικής προφοράς από πλευράς αντιμετωπίζεται ως βέβαιη. Όμως πολλά θα εξαρτηθούν από την συμμετοχή ή μη των άλλων δυο υποψηφίων και κυρίως της θυγατρικής της Maersk.
Και αυτό διότι η Maersk διαθέτει μεγέθη μεγαλύτερα της κινεζικής ανταγωνίστριάς της και μπορεί να ανεβάσει τον πήχη των οικονομικών προσφορών υψηλά ειδικά ένας οι δυο όμιλοι εμπλακούν σε έναν αγώνα πλειοδοσίας κατά τη διαδικασία κατάθεσης βελτιωμένων προσφορών που αναμένεται να ζητήσει ούτως ή άλλως το ΤΑΙΠΕΔ κατά την πάγια πρακτική του.
Στον διαγωνισμό, προβλέπεται η διάθεση αρχικά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ και σε ορίζοντα πενταετίας ποσοστού 16% σε τέσσερις διαφορετικές προκαθορισμένες ημερομηνίες οι οποίες θα συνδεθούν με την πρόοδο σε επενδύσεις που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδύτης.
Οι επενδύσεις αυτές θα συναξιολογηθούν με το οικονομικό τίμημα για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή.
Όσον αφορά το προσδοκώμενο τίμημα αξίζει να αναφερθεί πως στις αρχές Νοεμβρίου η Εθνική Χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής του ΟΛΠ με σύσταση "outperform" και τιμή στόχο τα 20 ευρώ στο επόμενο 12μηνο.
Η τιμή στόχου αντικατοπτρίζει 36% περιθώρια ανόδου από τα επίπεδα της μετοχής του OΛΠ την Παρασκευή οπότε και έκλεισε στα 14,70.
Η Εθνική αποτιμά την αξία της εισηγμένης στα 500 εκατομμύρια ευρώ και χαρακτηρίζει την εταιρεία ως "ασημικό σε τιμή ευκαιρίας".
Την ίδια αποτίμηση κάνει και η Alpha Finance που καλύπτει εδώ και χρόνια τη μετοχή.