Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2015 16:16

  Α. Τσίπρας: Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  "Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει την βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Την υποχρέωση που έχει να διαχειριστεί με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες αυτές ροές προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά πρώτης υποδοχής, και, ταυτόχρονα, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων, που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος" δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Χίο όπου επισκέφθηκε το hot spot για τους Πρόσφυγες. Ακολούθως, επισκέφθηκε και τη Λέρο, πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ( 17-18 Δεκεμβρίου).
   

  ΤΣΙΠΡΑΣ_ΛΕΡΟΣ


  Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της Κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση, ότι δηλαδή, η Ελλάδα παρά την εξαιρετικά δυσχερή δημοσιονομική της θέση τηρεί τις δεσμεύσεις που έλαβε, ως εκ τούτου η Ε.Ε θα πρέπει να ...γρηγορεί πλέον στην υλοποίηση των δικών της δεσμεύσεων. Ως υποστήριξε: "Είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις". 

  Όπερ σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει: 

  1. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.

  2. Να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. 

  3. Άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί  για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες. Βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές, πράγμα που θα σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και με ανθρώπινο τρόπο και με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Διότι, αντιλαμβάνεστε, ότι  όταν, καθημερινά, έχουμε ροές των μεγεθών 10-15.000 δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει. 
   

  ΤΣΙΠΡΑΣ_ΧΙΟΣ2


  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: "Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία. Να παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, θα έλεγα της ανθρωπότητας, διότι βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς ροές, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Και θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις τοπικές αρχές, τους απλούς πολίτες, τον λαό των νησιών μας, τους νησιώτες μας, βεβαίως και το Λιμενικό που σώζει καθημερινά εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο. Ένα Αιγαίο που δεν θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα είναι ένας υγρός τάφος, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να γίνει θάλασσα συνεργασίας, ειρήνης και αλληλεγγύης". 

  Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του ότι η "Ελλάδα, σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της" και ευχαρίστησε "ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εθελοντές, απλούς πολίτες που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, αλλά και το ανθρώπινο καθήκον, απέναντι σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται". 

  Νίκη Ζορμπά

  *Διαβάστε ακόμα

  -Μαξίμου: Στη Λέρο δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το hot spot

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ