Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Νοε-2015 10:03

  ISIS και συριακή κρίση στην ατζέντα της επίσκεψης Hollande στη Ρωσία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη Μόσχα μεταβαίνει, σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, σε ό,τι αφορά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και επιδιώκοντας να ασκήσει πιέσεις για πολιτική λύση στη Συρία. Ωστόσο, οι διπλωμάτες προειδοποιούν πως οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών θα καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα.

  Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Francois Hollande θα συναντηθεί με τον Putin, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μία ευρύτερη διεθνή συνεργασία στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, έπειτα και από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

  Σημειωτέον πως στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, να εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS. Εντούτοις, οι Γάλλοι αξιωματούχοι εκφράζουν περιορισμένες προσδοκίες ως προς την προοπτική υλοποίησης της έκκλησης του Hollande για τη δημιουργία κοινού "μετώπου", συμπεριλαμβανομένων της ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Άλλωστε, εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων έπειτα και από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό, δεν έχουν μείνει πολλά περιθώρια για σχετικές συνομιλίες.

  Παράλληλα, οι Γάλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επισημαίνουν την καλή σχέση του Hollande με τον Putin, εκδηλώνουν την ανησυχία τους σχετικά με τη στάση της Ρωσίας που εμφανίζεται να καταβάλλει περιορισμένες προσπάθειες, καθώς επιθυμεί να μετριάσει τις ενδεχόμενες συνέπειες από τις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία. 

  Ένας άλλος ανώτατος διπλωμάτης ανέφερε πως η επίσκεψη του Hollande έχει ως στόχο, εκτός των άλλων, να εξετάσει την ειλικρίνεια του Putin, θεωρώντας πως η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλη και επομένως η δρομολόγηση ουσιαστικής συνεργασίας τίθεται εν αμφιβόλω. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ