Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Νοε-2015 14:44

  Κάθετα αντίθετοι οι πράκτορες του ΟΠΑΠ στην περαιτέρω φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την κάθετη αντίδρασή τους σε κάθε σκέψη περαιτέρω αύξησης της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, καθώς μια τέτοια κίνηση όχι απλώς δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά αντίθετα θα πλήξει τα έσοδα του Δημοσίου και τον κλάδο και θα στρέψει τους παίκτες στην παράνομη αγορά, διατυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ).

  Η παρέμβαση των πρακτόρων πραγματοποιείται λίγο μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών περί πιθανής αναζήτησης ισοδύναμων για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει τη φορολόγηση του ΚΙΝΟ (επιβολή φόρου 5 λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη), μέτρο από το οποίο δυνητικά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 205 εκατ. ευρώ καθώς παίζονται ετησίως 4,1 δισ. στήλες.

  Ωστόσο, οι πράκτορες απορρίπτουν κάθετα τη λογική αυτή και στην επιστολή τους που έστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών, την οποία κοινοποιούν και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, υποστηρίζουν πως τέτοιες ενέργειες και κινήσεις στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς σε έναν κλάδο που ήδη υπερφορολογείται καθώς "καταστρέφεται με μαθηματική ακρίβεια και από μελέτες ειδικών η ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών”.

  Σημειώνουν, δε, πως δεν υπάρχουν περιθώρια αύξησης του φόρου όταν οι εταιρείες των πρακτορείων φορολογούνται με 26% επί πλέον της φορολόγησης τους ως φυσικά πρόσωπα, στην ΟΠΑΠ ΑΕ πλην του φόρου που της αναλογεί ως Α.Ε. φορολογείται επί πλέον με 30% φόρο στη μικτή κερδοφορία των παιχνιδιών της και υπάρχει και επιπλέον 20% φορολόγηση στα κέρδη των πελατών.

  Η ΠΟΕΕΕΠ τονίζει επίσης πως με μια αύξηση του φόρου θα μειωθεί δραματικά ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών με αποτέλεσμα να αποδίδεται λιγότερος φόρος στο ελληνικό δημόσιο. "Ταυτόχρονα το δεύτερο μεγαλύτερο κακό που θα επέλθει είναι να οδηγηθεί όλη η μάζα των πελατών στον παράνομο στοιχηματισμό, τη μάστιγα που χρόνια προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε σε συνεργασία με την πολιτεία”.

  Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΕΠΠΠ:

  "Κύριοι,
  Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα δημοσιεύματα του τύπου και εν γένει τις ανακοινώσεις και πληροφορίες από τα ΜΜΕ για πιθανή αναζήτηση ισοδύναμων για φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών, το οποίο ασφαλώς πλήττει θανάσιμα τον κλάδο μας, κρίναμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω:

  Η εμπειρία του παρελθόντος μας έχει δείξει ότι τέτοιες ενέργειες και κινήσεις απέτυχαν παταγωδώς διότι απεδείχθη περίτρανα ότι τέτοιου είδους επιβολής φόρου στα τυχερά παιχνίδια σε έναν κλάδο που ήδη υπερφορολογείται, τον οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή και τον αφανισμό . Με τέτοια φορολόγηση καταστρέφεται με μαθηματική ακρίβεια και από μελέτες ειδικών η ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών.

  Ήδη 4.500 πρακτορεία είναι στο όριο της βιωσιμότητας. H κίνηση αυτή εάν εφαρμοστεί, όχι μόνο δεν θα φέρει αύξηση εσόδων στο κράτος αλλά αντίθετα θα φέρει μείωση για το λόγο ότι θα μειωθεί δραματικά ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών με αποτέλεσμα να αποδίδεται λιγότερος φόρος στο ελληνικό δημόσιο, ταυτόχρονα δε, το δεύτερο μεγαλύτερο κακό που θα επέλθει είναι να οδηγηθεί όλη η μάζα των πελατών στον παράνομο στοιχηματισμό, τη μάστιγα που χρόνια προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε σε συνεργασία με την πολιτεία.

  Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, όσο πιο ξεκάθαρα μπορούμε, ότι ο κλάδος των πρακτόρων επειδή βρίσκεται οριακά σε μια κατάσταση επιβίωσης δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην αντιδράσει όπως αυτός γνωρίζει και με το τρόπο που το έχει πράξει στο παρελθόν με μόνο κριτήριο την επιβίωση του σε οποιαδήποτε επιβολή επί πλέον φόρου - επιβάρυνσης δικής του, του Οργανισμού και των πελατών του, γιατί ήδη αυτοί οι τρεις φορολογούνται με πολύ υψηλούς συντελεστές και εννοούμε ότι: οι εταιρείες των πρακτορείων με 26% επί πλέον της φορολόγησης τους ως φυσικά πρόσωπα, στην ΟΠΑΠ ΑΕ πλην του φόρου που της αναλογεί ως Ανώνυμη εταιρεία επί πλέον με 30% φόρο στη μικτή κερδοφορία των παιχνιδιών της και 20% φορολόγηση στα κέρδη των πελατών.

  Ευελπιστούμε στην κατανόηση σας και ότι δεν θα προβείτε στην επιβολή ενός τέτοιου μέτρου που θα φέρει την ολοσχερή καταστροφή σε 4.500 οικογένειες και 20.000 εργαζόμενους σε αυτές".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ