Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2015 21:38

  Απόβλητα: Επιμένει στο μπλόκο του έργου Πελοπoννήσου ο Γ. Τσιρώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το έργο ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα) στη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου δεν είναι συμβατό με το νέο εθνικό σχεδιασμό που έχει καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Την απάντηση αυτή απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο είχε ζητήσει διευκρινίσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη  για την επένδυση ύψους 160 εκατ. ευρώ.

  Ο κ. Τσιρώνης, λοιπόν, απάντησε- όπως ο ίδιος γνωστοποίησε στο περιθώριο της σημερινής συνάντησής του με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Corina Creţu- ότι: "δεν έχουμε πρόβλημα με το είδος της επένδυσης ή τους ιδιώτες αλλά με την διαστασιολόγηση των έργων και την εφαρμογή της φιλοσοφίας της κυκλικής οικονομίας".

  Κρίσιμη η κατάσταση

  Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Επίτροπος ζήτησε την υλοποίηση άμεσων δράσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος όσον αφορά στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Και στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον ανΥπ Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες με στόχο να εξεταστεί λεπτομερώς, σε τεχνικό επίπεδο, το ελληνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.


  Την ίδια στιγμή, η ανησυχία της Creţu, που έχει λάβει γνώση για την κωλυσιεργία του υπ.Περιβάλλοντος στα έργα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, διαφαίνεται από την γραπτή ανακοίνωσή της:

  "οι στρατηγικές επενδύσεις στην οικονομία χαμηλού άνθρακα και στη διατήρηση και προώθηση του φυσικού πλούτου της Ελλάδα ανήκουν στις προτεραιότητές μας για τη χώρα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.Η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων είναι κρίσιμη. Η έγκαιρη εφαρμογή θα ωφελήσει την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Άσκησα πίεση (I urged) για τον στρατηγικό σχεδιασμό, την ενεργό εμπλοκή και την ισχυρή συνεργασία".

  Χωρίς νομική βάση ο νέος σχεδιασμός

  Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιρώνης παραδέχτηκε ότι για να αντιμετωπιστεί η νομιμότητα του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που ο ίδιος παρουσίασε πριν από μήνες, αναφορικά με τα έργα ΣΔΙΤ, θα υπάρξει πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση. Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε όσα το Capital.gr έχει αποκαλύψει από τα τέλη Αυγούστου ότι, δηλαδή, ο ΕΣΔΑ δεν διαθέτει νομική ισχύ.

  Με άλλα λόγια, ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους υπουργός, επικαλέστηκε τον αθωράκιστο νομικά εθνικό σχεδιασμό για να τεκμηριώσει ότι το έργο της Πελοποννήσου δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου δεν έχει αναθεωρηθεί από τον αρμόδιο φορέα (ΦΟΣΔΑ). Ωστόσο, παρέλειψε, μάλλον, να σημειώσει ότι η Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιφέρεια, σε όλη την Ελλάδα, που διαθέτει σχεδιασμό εναρμονισμένο με την κοινοτική οδηγία 98/2008 (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, άλλου είδους ανάκτηση, διάθεση).

  Και όπως έχει σημειώσει το Capital.gr, η εναρμόνιση περιφερειακού σχεδιασμού με την κοινοτική οδηγία είναι προαπαιτούμενο ώστε ένα έργο, εν προκειμένω, το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου, να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, για την περίπτωση του  έργου Πελοποννήσου δεν  απαιτείται "συμβατότητα” με τον ανίσχυρο και αβάσιμο νομικά σχεδιασμό Γ. Τσιρώνη.

  Σε κάθε περίπτωση, ο ΑνΥπ δεν έχει εξηγήσει πώς θα επιτευχθεί η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, εάν το συγκεκριμένο έργο- για το οποίο απαιτήθηκαν περίπου τέσσερα χρόνια ωσότου ωριμάσει-"πάγωνε".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ