Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιαν-2015 09:23

  Α. Τσίπρας: Δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί η Merkel το πρόγραμμά μας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά
   
  Απολύτως πεπεισμένος ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα δεχθεί κατά τη διαπραγμάτευση την αντικατάσταση του ευρωπαϊκού προγράμματος με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Η βεβαιότητά του μάλιστα εδράζει στο ότι η Merkel θα πειστεί ότι το του ΣΥΡΙΖΑ πρόγραμμα είναι η μόνη οδός σωτηρίας για την χώρα, την οποία επιθυμεί και η ίδια, για να καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη.
   
  «Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να απαντήσει όχι η Merkel. Θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας ως δική της επιτυχία" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά και πρόσθεσε μεγαλόθυμα « ας σωθεί η χώρα και δεν πειράζει, τους τη χαρίζουμε την επιτυχία».
   
  Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε (Star),  ο κ. Τσίπρας έστειλε εμμέσως αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, χαρακτηρίζοντας «παρανοικούς» όσους επιθυμούν ένα Grexit.
   
  Οι… παρανοικοί και η ευρωζώνη

  «Θα πρέπει να είμαστε παρανοϊκοί για να θέλουμε να βγούμε από την ευρωζώνη. Δεν έχουμε ούτε κρυφή ατζέντα, ούτε plan B», είπε και «άδειασε» τα ουκ ολίγα στελέχη του που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος: «Κανένα δημοψήφισμα, κανένα δίλημμα, να τελειώνουμε με αυτά: το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι επαρκώς κοστολογημένο ώστε με δικούς μας πόρους μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το απαιτούμενο κόστος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας».
   
  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί στο «ευρώ πάση θυσία» επιλέγοντας απλώς να διαβεβαιώσει ότι δε θα χρειαστούν ούτε νέες θυσίες αλλά ούτε θα διακινδυνεύσει η θέση της χώρας στην Ε.Ε. «Μόνη λύση είναι ευρώ και διάσωση του ευρώ με δικαιοσύνη», σημείωσε, εμφανίζοντας ως αδηριτη την ανάγκη να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος στις εκλογές, ώστε να πάει ισχυρός στη  διαπραγμάτευση.

  Αν και θεωρεί παράνοια την επιθυμία τινών για Grexit, ο Α. Τσίπρας επέμεινε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί μετεκλογικά με κανένα άλλο κόμμα, πλην του ΚΚΕ ( το οποίο επιθυμεί ρητώς την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε). Προσβλέπει μάλιστα, όπως είπε κατά τι αυστηρά στη στήριξη του Περισσού, καθότι το "ΚΚΕ δεν μπορεί να σφυρίζει κλέφτικα".

  Διπλές κάλπες, παρόλα αυτά, διατράνωσε ότι δεν θέλει να σκέφτεται.
   
  "Τι μου είπε ο M. Draghi"

  Πέραν της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο Αλ. Τσίπρας, δήλωσε πως και ο Mario Draghi, θα καμφθεί από το …βάρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε δε επακριβώς, πως όταν ο ισχυρός της ΕΚΤ, δήλωνε πως χρήματα για την Ελλάδα θα διατίθενται όσο υπάρχει πρόγραμμα, εννοούσε ένα …ευρωπαικό πρόγραμμα και όχι … αναγκαστικά τα τωρινά μνημόνια της λιτότητας.
   
  "Συναντήθηκα μαζί του και συζητήσαμε. Τον ρώτησα αν εννοεί μνημονιακό πρόγραμμα και εκείνος μου απάντησε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα καθίσουμε και θα συμφωνήσουμε. Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις να πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, όχι το πώς θα τους πιάσουμε. Όχι όμως να φορτωθούμε ένα καταστροφικό πρόγραμμα λιτότητας. Τα πλεονάσματα είναι μνημονιακός όρος δεν είναι θεσμική υποχρέωση της χώρας», ήταν η ακριβής αποστροφή του.

  Επ αυτού μάλιστα εξήγησε ότι: "Ο δικός μας στόχος είναι να θέσουμε σε διαπραγμάτευση την δανειακή σύμβαση ειδικά στο ζήτημα του χρέους. Οι αντίπαλοί μας λένε μνημόνιο και δανειακή σύμβαση είναι το ίδιο πράγμα. Είναι όμως δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Θα καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε τη δανειακή σύμβαση".

  Μιλώντας για τις πληρωμές του Μαρτίου, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε: "Τα χρήματα που πρέπει να δοθούν τον Μάρτιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι 1.4 δισ. Για 1.4 δισ. θα τιναχτεί στον αέρα η Ευρωζώνη και η Ελλάδα;». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι πληρωμές του Ιουλίου αφορούν σε …υπολογίσιμα ποσά, αλλά δεν ανησυχεί διότι:  «Μέχρι τον Ιούλιο θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι."
   
  Αναφορικά με το χρέος, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την «αυτονόητη αναδιάρθρωση του για να γίνει βιώσιμη η εξυπηρέτηση του. Διαγραφή πάνω από 60% του χρέους με μορατόριουμ στην αποπληρωμή του".
   
  Σταθερό φορολογικό αλλά με αύξηση (;) συντελεστών για επιχειρήσεις

  Για τη φορολόγηση του πλούτου γενικώς και τους φορολογικούς συντελεστές, ειδικώς, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία περιουσιολογίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις με …αντάλλαγμα το σταθερό φορολογικό περιβάλλον.
   
  Συγκεκριμένα, δήλωσε: "Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία περιουσιολογίου γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι πλούσιος. Δεν θα το φτιάξουμε για να φορολογήσουμε τον πίνακα ή τα τιμαλφή. Αλλά πρέπει καταρχήν να έχουμε εικόνα για αυτά που δηλώνονται και αυτά που κατέχονται. Δεν θέλουμε να πάρουμε από τον φτωχό και τον μεσαίο."
   
  Και πρόσθεσε: "Ο φορολογικός συντελεστής θα είναι χαμηλός για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Θέλουμε ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Μιλώντας με επενδυτές ή δυνητικούς επενδυτές μου λένε ότι θα προτιμούσαν έναν σταθερό φορολογικό συντελεστή ακόμη και υψηλότερο από αυτόν που έχουμε σήμερα παρά ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο".
   
  "Να κάνει τη δουλειά του ο κ. Στουρνάρας"

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να απαντήσει και για την «αμφιλεγόμενη» σχέση του με τον Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνοντας:
   
  "Δεν είναι πρόθεσή μου να οδηγήσω τον κ. Στουρνάρα σε παραίτηση. Δεν λειτούργησα και δε θα λειτουργήσω με λογική ρεβανσισμού. Αυτό που διέπραξε όμως βγαίνοντας ανοιχτά και καταγγέλλοντας έλλειψη ρευστότητας ήταν έξω από το θεσμικό πλαίσιο. Δεν του ζήτησα να γίνει ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κάνει σωστά τη δουλειά του" ανέφερε για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Για τις καταθέσεις, μάλιστα, επανέλαβε πως είναι απόλυτα εγγυημένες καθώς «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα».
   
  Κόκκινα δάνεια και Ασφαλιστικό

  Ο κ. Τσίπρας πάντως αρνείται την δέσμευση των χρημάτων του ΤΧΣ για την προληπτική γραμμή πίστωσης κι επιμένει στην αρχική θέση του ότι τα 11 δις πρέπει να κατευθυνθούν στη …νέα σεισάχθεια για τα «κόκκινα δάνεια». Χαρακτήρισε το ζήτημα «σύνθετο» και ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει κατά τη διαπραγμάτευση να χρηματοδοτηθούν και από τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.
   
  Για το κρίσιμο δε, όπως το αποκάλεσε, θέμα του ασφαλιστικού, πρότεινε ως λύση την αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

  Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

  Ο κ. Τσίπρας "σάλπισε" τη σύσταση χωριστού υπουργείου για τη μεταναστευτική πολιτική.

  Στηλίτευσε ωστόσο τη στάση της κυβέρνησης για τα μέτρα φύλαξης τονίζοντας ότι "προστασία δεν υπάρχει με φράχτες" αλλά με στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε.

  Διαβάστε ακόμα:

  *”Μαύρη προπαγάνδα” καταγγέλει ο Αλέξης Τσίπρας
  * Α. Τσίπρας στην Handelsblatt: Μας δώσατε περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ