Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Φεβ-2013 10:13

  Κύπρος: Ο περιορισμός της αποχής και οι "κρυφοί ψηφοφόροι"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη 

  Θεαματικές ανατροπές δεν κατέγραψε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών του πρώτου γύρου παρά μόνο σε... ό,τι έχει να κάνει με την αξιοπιστία των exit polls, με αποτέλεσμα στο στρατόπεδο του αναμφισβήτητου νικητή της Κυριακής να επικρατεί μια παράδοξη απογοήτευση, εφόσον το τελικό αποτέλεσμα υπολειπόταν των προσδοκιών για σαρωτική επικράτηση που είχαν καλλιεργηθεί επικοινωνιακά. 

  Ο 66χρονος πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με 45,46% των ψήφων κατέγραψε το ισχυρότερο ποσοστό της παράταξής του σε πρώτο γύρο και παραμένει αναμφίβολα ο υποψήφιος με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επικράτησης στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, η υπεραντιπροσώπευση των ψηφοφόρων του στο δείγμα των δημοσκόπων και η “κρυφή ψήφος” παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ οι οποίοι διέρρευσαν προς τον Γιώργο Λιλλήκα είχαν ως αποτέλεσμα την “ψυχρολουσία” της μη επιβεβαίωσης των exit polls που προέβλεπαν ξεκαθάρισμα της μάχης για την προεδρία από την πρώτη Κυριακή. Ενόψει της επόμενης Κυριακής, ο πρόεδρος και τα λοιπά στελέχη του ΔΗΣΥ κάνουν λόγο για “απαλλαγή από τη διακυβέρνηση ΑΚΕΛ” και “αλλαγή σελίδας”. 

  Στο στρατόπεδο του ΑΚΕΛ, οι πραγματικές φιλοδοξίες του κόμματος για μια ικανοποιητική “διαχείριση της ήττας” μετά την άδοξη ολοκλήρωση της προεδρίας Χριστόφια, αποκαλύφθηκαν από την ανακούφιση που προκάλεσε (παρά το ότι το ποσοστό του Σταύρου Μαλά, ήτοι 26,91%, είναι το χαμηλότερο για υποψήφιο του κόμματος από το 1986) η μη εκλογή του Ν. Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο και ο αποκλεισμός του Γιώργου Λιλλήκα από τον δεύτερο γύρο. Η απώλεια ποσοστού της τάξης του 5% (σε σύγκριση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές) καταδεικνύει ότι η δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα “διαπέρασε” και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού για περιορισμό της αποχής, κρίνεται ως “εικόνα συγκράτησης δυνάμεων”. Το κυριότερο για το ΑΚΕΛ είναι ότι αποφεύγεται η εσωστρέφεια και η αμφισβήτηση της κομματικής ηγεσίας -δεν είναι άλλοτε τυχαίο ότι ο κ. Μαλάς δεν αποτελεί επιλογή προερχόμενη από τα “σπλάχνα” του ΑΚΕΛ. 

  Ο ανεξάρτητος (στηριζόμενος από την ΕΔΕΚ) υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας (24,93%), φαίνεται ότι δεν έχει υποστείλει τις φιλοδοξίες του, παρά τον (εν πολλοίς αναμενόμενο) αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο. Ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος καλλιέργησε για τον εαυτό του την εικόνα του υποψηφίου “κόντρα στο κατεστημένο” δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα “είναι μόνο η αρχή” κρατώντας ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, τόσο για το πού θα κατευθύνει τους εκλογείς του για την επόμενη Κυριακή, όσο και για το αν προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος.

  Στην πραγματικότητα, η ανασύνθεση του κεντρώου χώρου της Κύπρου προβάλλει ως το μεγάλο ερώτημα της επόμενη μέρας” για το κυπριακό πολιτικό σκηνικό, καθώς η υπό τον Μάριο Καρογιάν ηγεσία του ΔΗΚΟ είδε το 50% των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος να μην ακολουθεί την γραμμή της υπερψήφισης του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου), ο οποίος στήριξε τον Γιώργο Λιλλήκα φέρεται να έχει πάρει “δρόμο χωρίς επιστροφή” και να δελεάζεται από τα σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος. Αντίστοιχα, και στην ΕΔΕΚ επικρατεί προβληματισμός για “απεγκλωβισμό” από την κλίμακα του 7%. 

  Στα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να σημειωθεί το ότι ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ (κυπριακού “κλώνου” της Χρυσής Αυγής ) κατέκτησε με 0,88% την τέταρτη θέση, εκτοπίζοντας την πρώην υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου των ΕΔΗ.

  Διαβάστε ακόμα:

  Κύπρος: Πώς αποτιμούν το αποτέλεσμα οι ηγεσίες των κομμάτων

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ