Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 14:50

  Πράσινη επανεκκίνηση για την αγορά ενέργειας

  Πράσινη επανεκκίνηση για την αγορά ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την "υπερθέρµανση" του 2011 και του 2012, η αγορά των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας βίωσε την τελευταία εξαετία µια παρατεταµένη περίοδο ύφεσης, που οφειλόταν αφενός στα εγχώρια προβλήµατα (οφειλές ΛΑΓΗΕ, περικοπή εγγυηµένων τιµών), αφετέρου στην απροθυµία του τραπεζικού συστήµατος να χρηµατοδοτήσει την ανάπτυξη νέων έργων. Μάλιστα, την περίοδο αυτή αρκετές διεθνείς εταιρείες πράσινης ενέργειας αποχώρησαν από την ελληνική αγορά. 

  Το τελευταίο διάστηµα, ωστόσο, η αγορά των ΑΠΕ φαίνεται να έχει βγει από το τούνελ της κρίσης, οι κρουνοί της χρηµατοδότησης έχουν ανοίξει εκ νέου, ενώ εγχώριοι και διεθνείς όµιλοι επανεµφανίζονται µε φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια. Ήδη στην αγορά καταγράφονται τα πρώτα µεγάλα deals και το επόµενο διάστηµα αναµένεται να ενταθούν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις µε επίκεντρο την είσοδο νέων µεγάλων ξένων παικτών στην αγορά, η οποία εισέρχεται σε µια νέα φάση ανάπτυξης. Αιχµή του δόρατος για τη νέα άνθιση της αγοράς για τα επόµενα δύο χρόνια θα είναι οι διαγωνισµοί που ξεκίνησαν φέτος και θα ολοκληρωθούν το 2020. Μέσω των διαγωνισµών, οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν µια κρίσιµη µάζα έργων συνολικής ισχύος 1.600 MW, µε το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν να αναµένεται να κυµανθεί µεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ. 

  Μια κρίσιµη παράµετρος του εγχειρήµατος είναι ότι, µε τους διαγωνισµούς αυτούς, τα έργα θα εγκατασταθούν µε ανταγωνιστικό κόστος για το σύστηµα, όπως συµβαίνει πανευρωπαϊκά. Η διεθνής τάση δείχνει ότι ενισχύονται οι χρηµατοδοτήσεις από υβριδικά χρηµατοδοτικά σχήµατα project financing. Το θετικό κλίµα αποτυπώθηκε στα αποτελέσµατα του πρώτου διαγωνισµού που διενεργήθηκε από τη ΡΑΕ για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, όπου συµµετείχε µεγάλος αριθµός εταιρειών, ενώ οι τιµές διαµορφώθηκαν στα επίπεδα των 63 ευρώ η µεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά και στα 69 ευρώ για τα αιολικά. 

  Ποιοι συµµετείχαν

  Στον πρώτο διαγωνισµό συµµετείχαν γνωστά ονόµατα όχι µόνο από τον ενεργειακό χώρο, όπως ο ναυτιλιακός όµιλος Prime, η Βιοκαρπέτ, η Creta Farms και η ΕΥΔΑΠ, αλλά και παραδοσιακές δυνάµεις όπως η Μυτιληναίος,  η ΕΛΤΕΧ Άνεµος, η ΔΕΗ Ανανεώσιµες και η Παυλίδης.

  Στους επόµενους διαγωνισµούς αναµένεται να δώσουν το "παρών" κι άλλες δυνάµεις, όπως ο όµιλος Κοπελούζου µε την China Energy, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Rokas Iberdrola, οι γερµανικές Juwi και ΑΒΟ και η πορτογαλική EDP Renovaveis. Το διεθνές ενδιαφέρον εξηγείται καθώς, παρά τη µείωση, στην Ελλάδα τα επίπεδα τιµών παραµένουν υψηλότερα σε σχέση µε τις ώριµες ευρωπαϊκές αγορές. 

  Net metering

  Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και επένδυσης στη φωτοβολταϊκή αγορά προσφέρει η νέα νοµοθεσία που επιτρέπει το περίφηµο virtual net metering. Το net metering έχει αποδειχθεί πετυχηµένο εργαλείο προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης µε ΑΠΕ σε διάφορες χώρες, κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.Το βασικό γνώρισµα του net metering είναι ότι επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σηµαντικό µέρος των ιδιοκαταναλώσεών του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιµοποιήσει το δίκτυο για έµµεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας.

  Πρόκειται, δηλαδή, για ένα εργαλείο που προσφέρει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξοικονοµήσει ένα σηµαντικό ποσοστό των χρηµάτων που σήµερα πληρώνει σε λογαριασµούς ρεύµατος. Το net metering δίνει ένα εργαλείο εξοικονόµησης ενέργειας και χρηµάτων. Το πρόγραµµα µπορεί να αποδειχθεί επωφελές τόσο για οικιακούς όσο και για εµπορικούς αυτοπαραγωγούς.

  Για παράδειγµα, όπως τονίζουν στελέχη του χώρου, ένα νοικοκυριό που εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 5 κιλοβάτ kWp µπορεί να έχει ένα συνολικό όφελος περί τα 12.235 ευρώ στην 25ετία, για το διάστηµα δηλαδή που διαρκεί η Σύµβαση Συµψηφισµού που υπογράφει ο καταναλωτής µε τη ΔΕΗ ή άλλον εναλλακτικό προµηθευτή.

  Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η σχετική νοµοθεσία εισήχθη τον Δεκέµβριο του 2014 και έπειτα από λίγους µήνες ξεκίνησαν οι πρώτες αιτήσεις, στα τέλη του 2017 είχαν εγκατασταθεί µόνο 14 ΜW. Παρά τα γενναία κίνητρα, δηλαδή, το πρόγραµµα δεν έχει ακόµη αποδώσει, ενώ στελέχη του κλάδου σηµειώνουν ότι εµπόδιο στις επενδύσεις αποτελεί κυρίως η οικονοµική κρίση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων