Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 14:19

  Το φυσικό αέριο αλλάζει τον χάρτη της λιανικής στην ενέργεια

  Το φυσικό αέριο αλλάζει τον χάρτη της λιανικής στην ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο φετινός χειµώνας αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη γεµάτη σεζόν κατά την οποία θα δοκιµαστεί στην πράξη το άνοιγµα της αγοράς φυσικού αερίου σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Και αυτό διότι από το τέλος του 2017 επιλέγοντες πελάτες, δηλαδή πελάτες που µπορούν ελεύθερα να επιλέξουν τον πάροχο από τον οποίο θα προµηθευτούν φυσικό αέριο, έχουν γίνει όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ακόµα και τα νοικοκυριά, όπως συνέβαινε νωρίτερα για τις βιοµηχανίες ή τους µεγάλους εµπορικούς πελάτες, έχουν δυνατότητα επιλογής της εταιρείας που θα τους παρέχει φυσικό αέριο.

  Ήδη στην αγορά έχουν κάνει την εµφάνισή τους συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρισµού και φυσικού αερίου από το σύνολο των ενεργειακών εταιρειών, που συνδυάζονται µε ελκυστικές προσφορές και κίνητρα που αφορούν όχι µόνο την τιµολόγηση, αλλά και πρόσθετες παροχές και οφέλη. 

  Ως αποτέλεσµα των αλλαγών στην αγορά, καταγράφεται νέα αύξηση στις αιτήσεις για σύνδεση µε το φυσικό αέριο, καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά σπεύδουν να επωφεληθούν από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις. 

  Νέα προϊόντα

  Όπως συµβαίνει ήδη σε πολλά κράτη στην Ευρώπη, ένας καταναλωτής µπορεί πλέον και στην Ελλάδα να καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού, του γραφείου ή της επιχείρησής του από µία µόνο εταιρεία. Ήδη καταγράφεται έντονη κινητικότητα στους δύο κλάδους και το σύνολο των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχουν αποκτήσει άδεια προµήθειας και για τις δύο αγορές (ρεύµατος και αερίου) και λανσάρουν τα εµπορικά προϊόντα τους εν όψει της έναρξης της χειµερινής σεζόν, οπότε και αυξάνονται οι καταναλώσεις.

  Ανταγωνισµός

  Το ενδιαφέρον στον κλάδο του φυσικού αερίου αναµένεται να ενταθεί ακόµα περισσότερο το επόµενο διάστηµα, καθώς η ελληνική αγορά αναµένεται να αποκτήσει µεγαλύτερη ρευστότητα και, άρα, πιο ανταγωνιστικά κόστη. Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού TAP, η δυναµική είσοδος του υγροποιηµένου φυσικού αερίου, η έναρξη της δραστηριοποίησης νέων εταιρειών στις εισαγωγές από αγωγό δηµιουργούν νέα δεδοµένα και προοπτικές για τους καταναλωτές. 

  Επίσης, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την οποία προβλέπεται η δηµιουργία δύο εταιρειών (ΔΕΠΑ εµπορίας και ΔΕΠΑ δικτύων), στις οποίες θα µπουν στρατηγικοί επενδυτές (µε πλειοψηφικό πακέτο στην εµπορία και µειοψηφικό πακέτο στα δίκτυα), αναµένεται να φέρει ανακατατάξεις στην αγορά. 


  Επιλογή

  Για την πιο σωστή επιλογή του παρόχου αερίου ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

  * Ο λογαριασµός αποτελείται από την ανταγωνιστική χρέωση προµήθειας και τη ρυθµιζόµενη του δικτύου.
  * Η ανταγωνιστική χρέωση αποτελείται από το πάγιο (από 0 έως 7,6 ευρώ) και την αναλογική, που υπολογίζεται µε βάση την κατανάλωση και εµφανίζει σηµαντική µεταβλητότητα µέσα στο έτος.
  * Συνήθως υπάρχουν ρήτρες που αφορούν τη διακύµανση των τιµών του φυσικού αερίου. 
  * Επίσης, τα συµβόλαια περιλαµβάνουν χρονικές δεσµεύσεις και ποινές πρόωρης αποχώρησης. 
  * Εκτός από την τιµή, µια πρακτική που είναι ευρέως διαδεδοµένη στο εξωτερικό αφορά τις πρόσθετες παροχές, όπως ασφαλιστικές καλύψεις, δωρεάν συντηρήσεις και εργασίες σπιτιού κ.λπ. Συνήθως ζητείται η καταβολή εγγύησης, αν και σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ., πάγια εντολή) υπάρχει απαλλαγή.

  Για να κάνει την καλύτερη επιλογή, καλό είναι ο καταναλωτής να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της δικής του κατανάλωσης, τις διακυµάνσεις και το κόστος που πλήρωσε για ένα αντιπροσωπευτικό χρονικό διάστηµα (π.χ., έτος), ώστε να µπορεί να κάνει και τις αντίστοιχες συγκρίσεις. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων