Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 19-Ιαν-2026 13:34

    Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τη σιδηροδρομική τραγωδία με 39 νεκρούς και 152 τραυματίες στην Ισπανία

    Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τη σιδηροδρομική τραγωδία με 39 νεκρούς και 152 τραυματίες στην Ισπανία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.11

    Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 152 τραυματίες καταγράφονται μετά τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων κοντά στην πόλη Αδαμούζ της επαρχίας Κόρδοβα στην Ισπανία.

    Το δυστύχημα συνέβη το βράδυ της Κυριακής, όταν το τρένο Iryo 6189, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μάλαγα – Μαδρίτη με 317 επιβάτες, εκτροχιάστηκε και εισήλθε στην αντίθετη γραμμή, συγκρούοντας με το Alvia 2384, το οποίο κατευθυνόταν από τη Μαδρίτη προς τη Ουέλβα με περίπου 100 επιβάτες.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας της Ισπανίας, Óscar Puente, τα δύο πρώτα βαγόνια του Alvia, που μετέφεραν 53 επιβάτες, εκτοξεύτηκαν και έπεσαν σε πρανές περίπου τεσσάρων μέτρων. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αρχών αναφέρουν ότι ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν πέντε παιδιά, ενώ 12 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Κόρδοβα. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνεται ο 27χρονος μηχανοδηγός του Alvia.

    Οι αιτίες του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστες

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια του εκτροχιασμού, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

    Ο υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε το συμβάν "εξαιρετικά παράξενο", καθώς συνέβη σε ευθεία γραμμή, το τρένο ήταν σχεδόν καινούργιο (λιγότερο από 4 ετών) και η γραμμή είχε πλήρως ανανεωθεί το 2025, με έργα που κόστισαν 700 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία Iryo επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο τρένο είχε περάσει έλεγχο στις 15 Ιανουαρίου 2026.

    Μαρτυρίες επιβατών

    Οι επιβάτες περιγράφουν σκηνές πανικού και καταστροφής. Η María San José, 33 ετών, ανέφερε ότι ένιωσαν έντονες δονήσεις και πολλαπλά χτυπήματα πριν το τρένο ακινητοποιηθεί, βλέποντας στη συνέχεια στραπατσαρισμένα βαγόνια και αναποδογυρισμένα τρένα. Ο Santiago, 44 ετών, περιέγραψε ότι το τρένο κινούνταν δεξιά-αριστερά μέχρι να σταματήσει, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρειάστηκαν περίπου μία ώρα για να φτάσουν. Η María Vidal, 32 ετών, περιέγραψε την εμπειρία της "σαν σεισμό", με βίαιες αναταράξεις, διακοπές του φωτός και έντονες φωνές για βοήθεια από τα κατεστραμμένα βαγόνια.

    Η ισπανική κυβέρνηση, η περιφέρεια Ανδαλουσίας και οι δημοτικές αρχές κινητοποίησαν ευρείες δυνάμεις έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή βρίσκονται:

    • 16 ιατροδικαστές της Junta de Andalucía

    • 37 στρατιώτες της Unidad Militar de Emergencias (UME) με 15 οχήματα

    • Περισσότεροι από 220 χωροφύλακες της Guardia Civil, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ομάδων αναγνώρισης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων

    • Ελικόπτερα και drones για εποπτεία.

    • Στις πλησιέστερες σιδηροδρομικές στάσεις έχουν δημιουργηθεί πληροφοριακά κέντρα για τις οικογένειες των θυμάτων και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης σε Μαδρίτη, Κόρδοβα, Ουέλβα και Σεβίλλη.

    Η Renfe ανακοίνωσε ότι η κυκλοφορία μεταξύ Μαδρίτης και Ανδαλουσίας παραμένει ανασταλμένη μέχρι νεωτέρας, με αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων χωρίς χρέωση για όλους τους επιβάτες των επηρεαζόμενων τρένων.

    Το συνδικάτο των μηχανοδηγών είχε προειδοποιήσει την εταιρεία των σιδηροδρόμων για ζημιά στις σιδηρογραμμές

    Συνδικάτο των ισπανών μηχανοδηγών είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Αύγουστο με επιστολή του τη σιδηροδρομική εταιρεία ADIF για σοβαρή φθορά σε σιδηρογραμμές που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας, περιλαμβανομένης αυτής στην οποία συγκρούσθηκαν χθες, Κυριακή, δύο τρένα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που είδε το Ρόιτερς.

    Λακκούβες, εξογκώματα και ανισορροπίες στις γραμμές ηλεκτροδότησης πάνω από τις αμαξοστοιχίες προκαλούν συχνές βλάβες και ζημιές στα τρένα, αναφέρεται στην επιστολή που δημοσιοποιήθηκε μέσω του X και επιβεβαιώθηκε στο Ρόιτερς από ένα μέλος του συνδικάτου SEMAF, ενώ προστίθεται ότι μηχανοδηγοί ενημέρωναν "καθημερινά" την εταιρεία για τις ανησυχίες τους, χωρίς ωστόσο να αναληφθεί κάποια δράση.

    Η ADIF δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει.

    Τριήμερο εθνικό πένθος - Ο Σάντσεθ υπόσχεται ενδελεχή έρευνα για τα αίτια

    Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Πέδρο Σάντσεθ με τον Ισπανό πρωθυπουργό να υπόσχεται μια "ενδελεχή και απολύτως διαφανή" έρευνα για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

    "Θα μάθουμε την αλήθεια", δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, υποσχόμενος "απόλυτη διαφάνεια και σαφήνεια".

    Το τριήμερο εθνικό πένθος "θα ξεκινήσει απόψε τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη", είπε κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην Αδαμούθ, την πόλη της Ανδαλουσίας όπου συνέβη η τραγωδία.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ