Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Σεπ-2020 08:45

  Γιατί η Φινλανδία δεν εντάχθηκε ποτέ στους frugal four

  Γιατί η Φινλανδία δεν εντάχθηκε ποτέ στους frugal four
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Hanna Ojanen

  Οι φωτογραφίες της Φινλανδής πρωθυπουργού Sanna Marin στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο, μελετήθηκαν προσεκτικά στη Φινλανδία. Με ποιους καθόταν; Με τους frugal four. Τι συνέβαινε; Ήταν ένα σημάδι πολιτικής αλλαγής;

  Εάν η Φινλανδία απομακρυνόταν από τη Γερμανία και ακολουθούσε την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία -γνωστές ως frugal four εξαιτίας της συντηρητικής δημοσιονομικά θέσης τους ως προς την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση του κορονοϊού- αυτό πραγματικά θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη αλλαγή. Από την αρχή της συμμετοχής στην ΕΕ, η Φινλανδία έχει προσπαθήσει να μείνει κοντά στην σταθερή γερμανική θέση. Αλλά η πρόσφατη χαλάρωση των γερμανικών απόψεων για τα οικονομία της ΕΕ είναι υπερβολική για τη Φινλανδία;

  Το ερώτημα έχει σημασία επειδή οι Φινλανδοί δεν παίρνουν αψήφιστα τους συνασπισμούς. Αντιθέτως, είναι μια παλιά συνήθεια για αυτούς να διαψεύδουν άμεσα τις φήμες ότι η Φινλανδία εντάσσεται σε μια ένωση. Οι ομάδες αναφοράς έχουν σημασία αλλά αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Φιλανδούς είναι η πιθανότητα οι εξωτερικοί να θεωρήσουν τη Φιλανδία ως μέρος της "λάθος” ομάδας αναφοράς. Αυτό εξηγεί για ποιον λόγο η Φινλανδία προσπάθησε να υποβαθμίσει τους στενούς δεσμούς με άλλες σκανδιναβικές χώρες όταν εντάχθηκε στην ΕΕ και ήταν προσεκτική να μην θεωρηθεί σαν μια από τις χώρες της Βαλτικής όταν είχαν αιτηθεί για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

  Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πρωθυπουργός έπρεπε να εξηγήσει που επέλεξε να καθίσει. Ενώ οι frugal four υποδέχθηκαν την στήριξη της Φινλανδίας, η Marin συμμετείχε και σε άλλες συναντήσεις. Στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, αρνήθηκε ότι έχει ενταχθεί στους frugal fours. Δήλωσε ότι η Φινλανδία δεν ήταν μέρος καμιάς ομάδας, αλλά σχημάτιζε συνεργασίες με διαφορετικές χώρες για διαφορετικά ζητήματα (όπως αναφέρθηκε στο Helsingin Sanomat στις 20 Ιουλίου).

  Με αυτόν τον τρόπο οι Φιλανδοί ηγέτες συνήθως εξηγούν την προσέγγιση της Φινλανδίας στους συνασπισμούς ή στις συνεργασίες με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Και η νέα εκδοχή του EU Coalition Explorer του ECFR, φαίνεται να το επιβεβαιώνει αυτό.

  Το Coalition Explorer περιλαμβάνει ένα συναρπαστικό πανόραμα επαφών και ομοϊδεατών κρατών-μελών της ΕΕ. Φαίνεται να επιβεβαιώνει την ευελιξία της Φινλανδίας στο σχηματισμό συνασπισμών για διάφορα ζητήματα.

  Η Φινλανδία συμμετέχει σε συνασπισμούς σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής. Ωστόσο, ενώ έχει πολλούς και αρκετά ισορροπημένους δεσμούς με άλλα κράτη-μέλη για τη δημοσιονομική πολιτική, λίγες μόνο χώρες βλέπουν τη Φινλανδία ως εταίρο στην εξωτερική πολιτική.

  Το Coalition Report επιβεβαιώνει ότι η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος εταίρος της Φινλανδίας και μια ηγετική δύναμη της ΕΕ, συνεχίζει να βρίσκεται στο κέντρο της φιλανδικής πολιτικής.

  Αλλά ο πιο στενός εταίρος της Φινλανδίας μπορεί να είναι πιο κοντά στο σπίτι. Η Φινλανδία δεν επικοινωνεί με τη Σουηδία τόσο συχνά όσο με τη Γερμανία, αλλά βλέπει επίσης ότι η Σουηδία είναι μεταξύ των πρώτων της εταίρων σε σχεδόν όλους τους τομείς πολιτικής. Υπάρχει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό επίπεδο αμοιβαιότητας στις φιλανδικό-σουηδικές απόψεις και επαφές, που υπερβαίνουν ξεκάθαρα αυτές μεταξύ της Φινλανδίας και της Γερμανίας.

  Αυτό συμβαίνει παρόλο που υπάρχουν σημαντικές διαφορές συνολικά στην πολιτική των Φινλανδίας και Σουηδίας. Η Φινλανδία ξεχωρίζει ως η πιο υποστηρικτική μιας βαθύτερης ενοποίησης της ΕΕ από ό,τι η Σουηδία. Και οι δύο ωστόσο τοποθετούν την κλιματική αλλαγή, το κράτος δικαίου και την κοινή αγορά στα πέντε κορυφαία τους ζητήματα. Οι δύο χώρες  φαίνεται να διατηρούν πιο στενή επαφή μεταξύ τους ευρύτερα -σε ένα παράδειγμα "αντανακλαστικό συντονισμού” (όπως το αποκαλεί η βιβλιογραφία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ).

  συνολικά, ο Coalition Explorer περιγράφει μια απροσδόκητα θετική εικόνα της Φινλανδίας ως δυνητικού εταίρου συνασπισμού. Το υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης της χώρας σε άλλα κράτη-μέλη είναι εξαιρετικά αισθητό. Πραγματικά, η Φινλανδία κατατάσσεται ως η πέμπτη χώρα με την μεγαλύτερη ανταπόκριση στην ΕΕ -και ως την έβδομη με την μεγαλύτερη επιρροή. Η έννοια της ανταπόκρισης μπορεί να είναι κάπως ανοιχτή στην ερμηνεία, αλλά μια χώρα με αυτό το χαρακτηριστικό είναι κάποια που λαμβάνει σοβαρά τις πρωτοβουλίες και μελετά τις προτάσεις με έναν εποικοδομητικό τρόπο. Όλα αυτά είναι χωρίς αμφιβολία, χρήσιμα στοιχεία μιας πολιτικής συνασπισμού που λειτουργεί σωστά, με πολλές κατευθύνσεις.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/article/commentary_why_finland_never_joined_the_frugal_four

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ