Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 11:36

  Το σύνδρομο "Greta Garbo" της Σλοβενίας

  Το σύνδρομο "Greta Garbo" της Σλοβενίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marco Lovec

  Η δημοσίευση του EU Coalition Explorer του ECFR στις αρχές του μήνα, δημιούργησε μια μικρή αναστάτωση στη Σλοβενία. Όπως έσπευσαν να υπογραμμίσουν τα σλοβενικά ΜΜΕ, η έρευνα κατατάσσει τη χώρα σε μια από τις τέσσερις της ΕΕ με την μικρότερη επιρροή στην ΕΕ, μαζί με τις Κροατία, Βουλγαρία και Μάλτα. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που, έχοντας αντέξει την αναστάτωση από την κρίση στην ευρωζώνη και τη μεταναστευτική κρίση, η Σλοβενία είχε αρχίσει να ανακτά την αυτοπεποίθησή της.

  Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ως μια μικρή χώρα έξω από τις εδραιωμένες συμμαχίες της ΕΕ, η Σλοβενία δεν έχει σημαντική επιρροή. Ωστόσο η αντίδραση των Σλοβένων στην έρευνα αποκάλυψε κάτι για την κοινή εμπειρία των σχετικά νέων κρατών-μελών: τις ιστορίες που λένε οι ίδιοι για τον κεντρικό ρόλο τους στο ευρωπαϊκό project, είναι συχνά σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα.

  Αν και οι συμμετέχοντες στην έρευνα -στους οποίους περιλαμβάνονται πολιτικοί και εμπειρογνώμονες από κάθε χώρα της ΕΕ- γενικά κατατάσσουν τη Σλοβενία στην 14η θέση από τα 28 κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά στη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι Σλοβένοι ερωτηθέντες κατατάσσουν την χώρα τους στην πρώτη θέση. Όσοι ερωτήθηκαν από το Λουξεμβούργο, κατατάσσουν τη Σλοβενία στη δεύτερη θέση. Αυτό είναι πιθανό λόγων των προσπαθειών του προοδευτικού πρώην πρωθυπουργού Miro Cerar, να ενισχύσει τους δεσμούς της Σλοβενίας με τα μικρά κράτη-μέλη του πυρήνα, οι οποίες προσπάθειες επικεντρώθηκαν στις κοινές φιλοευρωπαϊκές τους αξίες και στις κομματικές τους σχέσεις.

  Οι επιπτώσεις αυτής της στρατηγικής μπορούν επίσης να γίνουν ορατές και αλλού: οι χώρες της Μπενελουξ συνολικά συγκέντρωσαν το 34% των ψήφων των Σλοβένων ερωτηθέντων αναφορικά με τα κοινά συμφέροντα (η Γερμανία, η βασική στρατηγική εταίρος της Σλοβενίας, έλαβε το 17%). Ωστόσο, η κυβέρνηση Cerar δεν κατάφερε να αφιερώσει αρκετό χρόνο και πόρους σε αυτή τη στρατηγική. Σχετικά άπειρη στα ζητήματα της ΕΕ, η κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να χειριστεί την μεταναστευτική κρίση αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα της στα τέλη του 2015, αφήνοντας τη Σλοβενία ως την κύρια πύλη εισόδου στη Συνθήκη Σένγκεν. Σε μια προσπάθεια να καταστείλει το αντί-μεταναστευτικό αίσθημα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η κυβέρνηση βοήθησε στο να κλείσει η δίοδος των Δυτικών Βαλκανίων.

  Η προσπάθεια της κυβέρνησης Cerar, αποτύπωνε την άγνοιά της αναφορικά με την μη επιρροή της χώρας -ακόμη και σε σύγκριση με την ομάδα των χωρών του Βίζεγκραντ, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία- και με την ανάγκη της για στρατηγικές συμμαχίες. Εξέτασε το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ομάδα του Βίζεγκραντ στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, αλλά στη συνέχεια το απέκλεισε λόγω των ανελεύθερων τάσεων στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η Σλοβενία υπέφερε από το σύνδρομο της Γκρέτα Γκάρμπο: είχε τόσο μεγάλες προσδοκίες για πιθανούς συντρόφους, που κατέληξε μόνη.

  Η Κροατία θα έπρεπε να είναι ένας φυσικός εταίρος για τη Σλοβενία δεδομένου του παρόμοιο ιστορικού, της γεωγραφικής θέσης και των συμφερόντων σε περιοχές όπως τα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο η Σλοβενία απομακρύνθηκε από τους γείτονές τους αμέσως μόλις κέρδισε την ανεξαρτησία της, σε μια προσπάθεια να κερδίσει μεγαλύτερη αναγνώριση από τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Και πιο πρόσφατα, η Σλοβενία έχει επιτρέψει μια άκαρπη συνοριακή διαμάχη με την Κροατία, να καθορίσει την πολιτική της στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, στην έρευνα του ECFR, το 33% των ψηφοφόρων της Σλοβενίας κατατάσσει την Κροατία ως το πιο απογοητευτικό κράτος-μέλος, ενώ μόλις το 6% αναγνωρίζει ότι η Κροατία έχει κοινά συμφέροντα με τη Σλοβενία. Στην κροατική ψηφοφορία για τη Σλοβενία, τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 24% και στο 11% αντιστοίχως.

  Η προσφάτως εκλεγμένη σλοβενική κυβέρνηση του Marjan Sarec, ενός λαϊκιστή κεντρώου, δεν έχει ακόμη καθορίσει την πορεία της, αλλά είναι πιθανό να είναι πιο ρεαλιστική και εσωστρεφής από ό,τι ο προκάτοχός της. Σύμφωνα με την έρευνα, οι σλοβένικες απόψεις για την ευρωζώνη, τη μετανάστευση και την ενιαία αγορά, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Η χώρα είναι απίθανο να μπλοκάρει νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ σε αυτούς ή σε άλλους τομείς, αλλά ίσως να μην είναι ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής τους επίσης. Στην ανάπτυξη των στρατηγικών της σχέσεων εντός της ΕΕ, η Σλοβενία καλά θα έκανε να ξεκινούσε με τις γειτονικές χώρες, ιδίως με την Κροατία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/article/commentary_slovenias_greta_garbo_syndrome

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ