Πέμπτη, 15-Ιαν-2026 23:19
Wall Street: Τσιπ και τράπεζες οδήγησαν τα κέρδη στο ταμπλό, μετά τη διήμερη πτώση
Ανέκαμψε η Wall Street, μετά τη διήμερη πτώση, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τον κλάδο των τσιπ, όσο και από τις τράπεζες.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 292 μονάδων ή 0,60% στις 49.442,44 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε 0,26% υψηλότερα στις 6.944,47 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 23.530,022 μονάδες.
Οι μετοχές των εταιρειών τσιπ ηγήθηκαν των κερδών, με την TSMC να ενισχύεται κατά 6%, μετά από ακόμα ένα τρίμηνο με επιδόσεις - ρεκόρ, γνωρίζοντας άλμα 35% στην κερδοφορία, αναζωογονώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στο "μέτωπο" των εταιρικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της Morgan Stanley γνώρισε "άλμα" 6%, καθώς ανακοίνωσε μεγέθη καλύτερα των εκτιμήσεων για το δ' τρίμηνο του 2025, ενώ της Goldman Sachs κέρδισε 4%, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.
Σε ό,τι αφορά τα τελευταία μάκρο, εκπέμπονται σημάδια για μία ισχυρή αγορά εργασίας, καθώς οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 198.000, την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 215.000.
Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται, παράλληλα, οι εξελίξεις γύρω από τις επιδώξεις του Τραμπ για απόκτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, με τη συνάντηση της Τετάρτης ανάμεσα στους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και στους υπουργούς Εξωτερικών της Δανίας και της Γροιλανδίας να καταδεικνύουν τη "θεμελιώδη διαφωνία" μεταξύ τους ως προς την κυριότητα του νησιού.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, αναφέρθηκε σήμερα στη συνάντηση μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και εκπροσώπων από τη Δανία και τη Γροιλανδία, χαρακτηρίζοντάς την "παραγωγική" και τόνισε ότι η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν θα επηρεάσει τον τρόπο σκέψης του Ντόναλντ Τραμπ για την περιοχή.
Βουτιά άνω του 4% σημείωσα εν τω μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου, βάζοντας τέλος στο πενθήμερο ανοδικό σερί, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις διαδηλώσεις στο Ιράν που μετρίασαν τις ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της χώρας και διαταραχές στις προμήθειες.