Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 08-Δεκ-2025 15:53

    Συνάντηση Ζελένσκι με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο - Μέρτς: Αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό σημεία του σχεδίου Τραμπ για την Ουκρανία

    Συνάντηση Ζελένσκι με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο - Μέρτς: Αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό σημεία του σχεδίου Τραμπ για την Ουκρανία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σκεπτικισμό για ορισμένες πλευρές του σχεδίου των ΗΠΑ για ειρήνευση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της τετραμερούς συνάντησης μεταξύ του ιδίου, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και του οικοδεσπότη, πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, στο Λονδίνο, το απόγευμα της Δευτέρας.

    Ο κ. Μερτς είπε ότι "αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές ημέρες για όλους μας" όσον αφορά την Ουκρανία. Αναφέρθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες με επικεφαλής τις ΗΠΑ και υπογράμμισε: "Είμαστε και παραμένουμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας", σημειώνοντας ότι "η μοίρα αυτής της χώρας είναι η μοίρα της Ευρώπης".

    Εξέφρασε "σκεπτικισμό" για "ορισμένες λεπτομέρειες" που περιλαμβάνονται σε έγγραφα από την αμερικανική πλευρά, εξηγώντας ότι πρόκειται για ζητήματα που θέλει να συζητήσει με τους υπόλοιπους ηγέτες.

    Ο κ. Στάρμερ, υπογράμμισε την ανάγκη για μια "δίκαιη και βιώσιμη ειρηνευτική λύση" για την Ουκρανία.

    Απαντώντας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Βρετανό ηγέτη για τη διοργάνωση της συνάντησης, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια σημαντική στιγμή για να συζητηθούν όλα τα "ευαίσθητα" ζητήματα.

    Τόνισε επίσης τη σημασία της ενότητας μεταξύ Ευρώπης, Ουκρανίας και ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε χωρίς τους Αμερικανούς… δεν μπορούμε επίσης χωρίς την Ευρώπη".

    Ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι "όλοι στηρίζουμε την Ουκρανία και την ειρήνη", προσθέτοντας πως "έχουμε πολλά χαρτιά στα χέρια μας", αναφερόμενος στις επιλογές που έχει η Ευρώπη, την ώρα που η ρωσική οικονομία "υποφέρει όλο και περισσότερο".

    Τόνισε τέλος την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου ώστε Ευρώπη και ΗΠΑ να ευθυγραμμιστούν στον δρόμο προς τα εμπρός.

    Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε:

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντήσει βασικούς Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο τη Δευτέρα, καθώς οι σύμμαχοι της χώρας του σχεδιάζουν την απάντησή τους στη συνεχιζόμενη πίεση των ΗΠΑ προς το Κίεβο να αποδεχθεί παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν με τον Ζελένσκι και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα αποτρέπει μια μελλοντική ρωσική επίθεση.

    Η υψηλού επιπέδου συνάντηση ακολουθεί τριήμερο κύκλο διαβουλεύσεων στη Φλόριντα, όπου ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ζελένσκι πίεσε για αλλαγές στο σχέδιο του Λευκού Οίκου - ένα σχέδιο που ευρέως θεωρείται ότι ενσωματώνει βασικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου.

    Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία μίλησαν για πρόοδο, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε την Κυριακή να επικρίνει τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι "δεν έχει διαβάσει" το προσχέδιο.

    Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν "λίγο απογοητευμένος που ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει ακόμη διαβάσει την πρόταση - μέχρι μερικές ώρες πριν".

    Συνέχισε: "Ο λαός του τη λατρεύει… [Η Ρωσία] θα προτιμούσε να έχει ολόκληρη τη χώρα, αν το σκεφτείτε, αλλά η Ρωσία είναι - πιστεύω - εντάξει με αυτή. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι ο Ζελένσκι είναι εντάξει με αυτήν".

    Ο Τραμπ φαινόταν να αναφέρεται στο πιο πρόσφατο κείμενο του προτεινόμενου ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο αναθεωρήθηκε στο Μαϊάμι μετά τις συνομιλίες μεταξύ του νέου επικεφαλής διαπραγματευτή της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ και των στενών συνεργατών του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ.

    Την ίδια περίπου ώρα με τις δηλώσεις Τραμπ, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι επρόκειτο να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις από τον Ουμέροφ, είτε στο Λονδίνο είτε στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι "ορισμένα ζητήματα μπορούν να συζητηθούν μόνο από κοντά" και όχι τηλεφωνικά.

    Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με Γουίτκοφ και Κούσνερ ήταν "εποικοδομητικές, αν και όχι εύκολες".

    Οι συνομιλίες της Δευτέρας θα περιλαμβάνουν τον Κιρ Στάρμερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς - τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών στο ΝΑΤΟ.

    Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα εστιάσει "στις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα", ενώ ο Βρετανός υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Πατ ΜακΦάντεν είπε ότι θα εξετάσει τρόπους ώστε η Ουκρανία "να μπορεί να αποφασίζει το μέλλον της".

    Τόνισε ότι απαιτούνται ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας σε περίπτωση συμφωνίας, όχι ένας "οργανισμός χωρίς δόντια".

    Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ηγούνται των προσπαθειών συγκρότησης μιας "συμμαχίας των προθύμων" - γνωστής και ως Multinational Force Ukraine - για παροχή μελλοντικής αμυντικής στήριξης, περιλαμβανομένης της πιθανότητας ανάπτυξης δύναμης αποτροπής στην Ουκρανία.

    Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες ακριβώς αρμοδιότητες θα έχει αυτή η δύναμη. Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, έχουν επισημάνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση γραμμής κατάπαυσης του πυρός και δεν θα λειτουργεί ως ειρηνευτική δύναμη με την έννοια της ουδετερότητας.

    Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Ιταλία και η Πολωνία, έχουν δεσμευθεί για μορφές αμυντικής συνδρομής, αλλά εμφανίζονται επιφυλακτικές σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος — μια πρόταση που το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει κλιμάκωση.

    Ο Λευκός Οίκος πιέζει Κίεβο και Μόσχα να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα σχέδιο πολλών σημείων για τον τερματισμό του πολέμου.

    Ωστόσο, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί, ακόμη και μετά από πεντάωρη συνάντηση του Γουίτκοφ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

    Εκτός από τις εγγυήσεις ασφαλείας, ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα παραμένει το θέμα των εδαφικών παραχωρήσεων:

    Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις ανατολικές περιοχές που η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει διά της βίας — κάτι δεν έχει καταφέρει πλήρως — με αντάλλαγμα ρωσικές αποχωρήσεις από άλλα σημεία της Ουκρανίας και παύση των εχθροπραξιών.

    Ο απερχόμενος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, υπογράμμισε επίσης ότι οι συζητήσεις για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι ιδιαίτερα περίπλοκες.

    Ο σταθμός - ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και υπό ρωσικό έλεγχο - έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο έντονων μαχών. Ένα από τα πρώιμα σχέδια του αμερικανικού πλάνου, που διέρρευσε, προέβλεπε τη μελλοντική διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

    Ο Κέλογκ είπε σε εκδήλωση στην Καλιφόρνια ότι μια συμφωνία βρίσκεται "πολύ κοντά", αλλά τα συγκεκριμένα σημεία εξακολουθούν να συζητούνται. "Αν λύσουμε αυτά τα δύο ζητήματα, πιστεύω ότι τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν αρκετά ομαλά", πρόσθεσε.

    Οι συνομιλίες στο Λονδίνο αποτελούν την τελευταία προσπάθεια των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας να διασφαλίσουν ρόλο στη διαδικασία, φοβούμενοι ότι η αμερικανική προσέγγιση μπορεί να θυσιάσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ηπείρου για χάρη μιας γρήγορης λύσης.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη αντιταχθεί στις πρώτες εκδοχές του αμερικανικού σχεδίου, οι οποίες έχουν έκτοτε αναθεωρηθεί μετά από επικρίσεις ότι ήταν υπερβολικά ευνοϊκές προς τη Ρωσία.

    Παρά την τεράστια οικονομική πίεση και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, το Κρεμλίνο δείχνει ελάχιστη διάθεση συμβιβασμού στα βασικά του αιτήματα - περιλαμβανομένου του οριστικού αποκλεισμού οποιασδήποτε μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την πρόθεσή του να συνεχίσει τον πόλεμο έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις ελέγξουν πλήρως τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, από τις οποίες σήμερα ελέγχουν περίπου το 85%.

    Κρεμλίνο: "Θετικό βήμα" η νέα αμερικανική στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας

    Παράλληλα, το Κρεμλίνο αντέδρασε θετικά στην επικαιροποιημένη Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας των ΗΠΑ - ένα έγγραφο που σκιαγραφεί την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

    Το έγγραφο προτάσσει τη βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης–Ρωσίας για "τη μείωση του κινδύνου επέκτασης της σύγκρουσης", ενώ ασκεί κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές για οικονομία, μετανάστευση και ελευθερίες, λέγοντας ότι έχουν φέρει την Ευρώπη στο χείλος "πολιτισμικής εξάλειψης".

    Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η στρατηγική "ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό" με τη δική του οπτική και αποτελεί "θετικό βήμα προς τα εμπρός".

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ