Τρίτη, 02-Δεκ-2025 20:07
Ουκρανία: Οι μάχες στο Ποκρόβσκ συνεχίζονται - Η Ρωσία λέει ότι ελέγχεται πλήρως από τις δυνάμεις της
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε σήμερα ότι συνεχίζονται οι μάχες στο Ποκρόβσκ, στρατηγικής σημασίας κόμβο στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ, παρότι το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει πως βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Η Μόσχα έδωσε εξάλλου στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να δείχνει Ρώσους στρατιώτες να υψώνουν τη σημαία τους στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Κίεβο επιμένει πως ήταν σκηνοθετημένο.
"Οι εισβολείς προσπάθησαν για άλλη μια φορά να τοποθετήσουν τη σημαία τους σε συνοικία της πόλης, ώστε οι προπαγανδιστές να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν (σ.σ. το στιγμιότυπο) ως αποδεικτικό στοιχείο", ανέφερε το διοικητήριο των ουκρανικών δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το ανατολικό μέτωπο. "Αμέσως μετά, (οι εισβολείς) τράπηκαν σε φυγή, καθώς συνεχίζεται η εκκαθάριση της περιοχής από εχθρικές δυνάμεις", συμπλήρωσε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι το Ποκρόβσκ βρίσκεται "εξ ολοκλήρου στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων". Κάλεσε επίσης όποιον δημοσιογράφο έχει αμφιβολίες, να επισκεφθεί την πόλη: "Έχω ήδη προτείνει σε συναδέλφους σας, συμπεριλαμβανομένων και ξένων (δημοσιογράφων) να επισκεφθούν το Κρασνοαρμέισκ (σ.σ. όπως ονομαζόταν το Ποκρόβσκ την εποχή της ΕΣΣΔ) για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ποια είναι η κατάσταση".
Οι μάχες για τον έλεγχο των πόλεων Ποκρόβσκ και Μίρνοχραντ, με συνολικό πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, μαίνονται εδώ και μήνες. Εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες είχαν διεισδύσει σε περιοχές του Ποκρόβσκ από τον Σεπτέμβριο, αποδυναμώνοντας την ουκρανική άμυνα.
Το Ποκρόβσκ αποτελεί οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο, στρατηγικής σημασίας, που οδηγεί στα εναπομείναντα προπύργια των ουκρανικών στρατευμάτων στο ανατολικό άκρο της Ουκρανίας. Η κατάληψή του θα περιέπλεκε τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων σε άλλες περιοχές, ενώ θα προσέφερε στα ρωσικά στρατεύματα εφαλτήριο για την προώθησή τους προς δυσμάς και βορρά.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ