Παρασκευή, 21-Νοε-2025 15:55
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Ζελένσκι: Οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν ικανές να υπερασπιστούν την κυριαρχία της χώρας
Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συμφώνησαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν ικανές να υπερασπιστούν την κυριαρχία της χώρας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ διαβεβαίωσαν τον Ζελένσκι για τη συνεχή και πλήρη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στο δρόμο προς μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι τέσσερις αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χαιρέτισαν επίσης τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ιδίως τη δέσμευση στην κυριαρχία της Ουκρανίας και την προθυμία να παράσχουν στην Ουκρανία ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ σημειώνει εξάλλου ότι οι ηγέτες τόνισαν πως μια λύση για την Ουκρανία "θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρως την Ουκρανία, να διαφυλάσσει την κυριαρχία της και να εγγυάται τη μελλοντική της ασφάλεια".
Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αντίστοιχα, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για τα δικά της ζητήματα, όταν ρωτήθηκε για το πώς αισθάνεται για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο στη χώρα.
"Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία πρέπει να αποφασίζονται τελικά από την ίδια την Ουκρανία", δήλωσε ο Στάρμερ.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της συντονίζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι οι θέσεις της χώρας του θα ληφθούν υπόψη σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
"Εργαζόμαστε πάνω στο έγγραφο που ετοίμασε η αμερικανική πλευρά. Αυτό πρέπει να είναι ένα σχέδιο που να διασφαλίζει μια πραγματική και αξιοπρεπή ειρήνη", έγραψε ο Ζελένσκι στο X.
I held a joint call with President of France @EmmanuelMacron, Prime Minister of the United Kingdom @Keir_Starmer, and @bundeskanzler Friedrich Merz. I am grateful for their principled support for Ukraine and for all our people.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 21, 2025
We discussed the plan for peace for Ukraine and all… pic.twitter.com/Lz6Tq38QUR
Διαβάστε ακόμη:
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Ζελένσκι για το σχέδιο Τραμπ - Απορρίπτουν κύρια σημεία, ετοιμάζουν απάντηση