Τετάρτη, 19-Νοε-2025 11:39
Λίβανος: Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο μέλη της Χεζμπολάχ
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι σκότωσε δύο μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ σε πλήγματα χθες στον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ εξαπολύει τακτικές επιθέσεις παρά την ισχύουσα εκεχειρία.
"Χθες (Τρίτη), ο ισραηλινός στρατός έπληξε και εξολόθρευσε δύο τρομοκράτες της Χεζμπολάχ στις περιοχές της Μπιν Τζμπέιλ και την Μπλίντα, στον νότιο Λίβανο", δήλωσε ο στρατός σε ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον στρατό, ο άνθρωπος που στοχοθετήθηκε στην Μπιντ Τζμπέιλ είχε ανάμιξη στην στρατιωτική ανασυγκρότηση της σιιτικής οργάνωσης και αυτός που σκοτώθηκε στην Μπλίντα συγκέντρωνε πληροφορίες για τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μία ημέρα μετά το ισραηλινό πλήγμα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Αΐν αλ-Χίλουε, στη Σιδώνα, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε στρατόπεδο εκπαίδευσης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στον νότιο Λίβανο.
Η Χαμάς αρνείται ότι διαθέτει στρατιωτικές υποδομές σε λιβανικούς καταυλισμούς, χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις ισραηλινές κατηγορίες.
Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη ανακοινώσει τον θάνατο ενός μέλους της Χεζμπολάχ σε πλήγμα στην περιοχή αλ-Μανσούρι, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.
Το Ισραήλ συνέχισε τα πλήγματά του στον Λίβανο παρά την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2024 και που είχε στόχο να τερματίσει τον έναν και πλέον χρόνο σύγκρουσης, εκ των οποίων δύο μήνες ανοικτού πολέμου με τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, με την οποία το Ισραήλ ήταν σε πόλεμο για δύο χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας έως ότου τέθηκε σε ισχύ εύθραυστη εκεχειρία στις 10 Οκτωβρίου.
Τα ισραηλινά πλήγματα γενικώς στοχοθετούν, σύμφωνα με τον στρατό, μέλη της Χεζμπολάχ ή εγκαταστάσεις της φιλοϊρανικής οργάνωσης, αλλά ο στρατός πλήττει επίσης φερόμενα ως μέλη της Χαμάς στον Λίβανο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ