Δευτέρα, 17-Νοε-2025 09:57
Όρμπαν για Ουκρανία: "Τρελό που χρηματοδοτούμε μια χώρα που δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο - Έχουμε κάψει ήδη 185 δισ. ευρώ"
Την εκτίμηση ότι η Ουκρανία "δεν έχει καμία πιθανότητα" να κερδίσει τον πόλεμο, εξέφρασε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτηρίζοντας τη συνεχιζόμενη οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς τη χώρα "απλά τρελή".
Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία "σκοτώνει" την ΕΕ "οικονομικά, χρηματοδοτικά" και είναι "απλά τρελή".
Η Ουγγαρία έχει μπλοκάρει στο παρελθόν την παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και της οικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει πιέσεις για εξαίρεση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το πετρέλαιο στη Μόσχα.
"Έχουμε ήδη κάψει 185 δισ. ευρώ και... η πρόθεσή μας είναι να κάψουμε ακόμη περισσότερα. Έτσι, χρηματοδοτούμε μια χώρα που δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο", δήλωσε ο Όρμπαν.
Ο Όρμπαν κατηγόρησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι παρατείνουν σκόπιμα τη σύγκρουση στην Ουκρανία με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση για μια ειρηνευτική συμφωνία.
"Θα ήθελαν να συνεχίσουν τον πόλεμο", είπε ο Όρμπαν. "Νομίζουν... ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον πόλεμο για να υποστηρίξουμε περισσότερο την Ουκρανία" - μια θέση που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "λαθεμένη, εντελώς λαθεμένη".
"Η κατάσταση και η στιγμή είναι καλύτερες για τους Ρώσους παρά για εμάς. Μην συνεχίσετε. Σταματήστε το το συντομότερο δυνατό", είπε ο Όρμπαν.
Όσο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Όρμπαν είπε ότι αναμένει "μια συμφωνία μεταξύ των Ρώσων και των Αμερικανών για τον πόλεμο και για άλλα ζητήματα, το εμπόριο, το παγκόσμιο εμπόριο, την ενέργεια και άλλα ζητήματα".
Είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει "να ανοίξουν ένα ανεξάρτητο κανάλι επικοινωνίας με τη Ρωσία".
Η Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση στην Ουκρανία "με βάση το ευρωπαϊκό συμφέρον", δήλωσε ακόμα ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι "δεν ενδιαφέρεται" για το αν η Μόσχα κερδίζει ή χάνει.
Ο Όρμπαν τόνισε ότι "ενδιαφέρεται για το μέλλον του ευρωπαϊκού λαού, μεταξύ αυτών και για το μέλλον των Ούγγρων" και "ένα νέο σύστημα ασφαλείας".
Μια μεταπολεμική ρύθμιση ασφαλείας για την Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει "μια ειρηνευτική ρύθμιση που σταθεροποιεί τα σύνορα, είτε διεθνώς αναγνωρισμένα είτε όχι" και "σίγουρα ένα είδος αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης", ανέφερε επίσης ο Όρμπαν.
Παράλληλα, σημείωσε ότι εκτός αν συμβεί ένα "θαύμα", η Ρωσία θα συνεχίσει να κατέχει το ανατολικό ουκρανικό έδαφος του Ντόνετσκ μετά τον πόλεμο. "Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε σας αρέσει είτε όχι", είπε.
"Νομίζω ότι είναι γελοίο να λέμε ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ, απλώς επειδή δεν είναι αρκετά ισχυροί. Είμαστε πολύ ισχυρότεροι" επεσήμανε.