Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 17-Οκτ-2025 19:55

    Reuters: Η Χαμάς επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα - Δεν δεσμεύεται για αφοπλισμό

    Reuters: Η Χαμάς επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα - Δεν δεσμεύεται για αφοπλισμό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η Χαμάς σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στο Reuters, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τον αφοπλισμό της οργάνωσης - θέσεις που αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.

    Ο Μοχάμεντ Νάζαλ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε επίσης ότι η οργάνωση είναι έτοιμη για εκεχειρία έως και πέντε ετών, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη Γάζα, με εγγυήσεις για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, ανάλογα με το αν θα δοθούν στους Παλαιστινίους "ορίζοντας και ελπίδα" για την ίδρυση κράτους.

    Σε συνέντευξή του στο Reuters από την Ντόχα, όπου διαμένουν από καιρό πολιτικά στελέχη της Χαμάς, ο Νάζαλ υπερασπίστηκε την καταστολή που επέβαλε η οργάνωση στη Γάζα, πραγματοποιώντας δημόσιες εκτελέσεις τη Δευτέρα. Πάντα υπήρχαν "μέτρα εξαίρεσης" κατά τη διάρκεια του πολέμου και όσοι εκτελέστηκαν ήταν εγκληματίε, ένοχοι για δολοφονίες, είπε.

    Πίεση για αφοπλισμό

    Ενώ η Χαμάς έχει εκφράσει τις ίδιες απόψεις στο παρελθόν, η χρονική στιγμή των σχολίων του Νάζαλ καταδεικνύει τα σημαντικά εμπόδια για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, λίγες μέρες μετά τη συμφωνία για την πρώτη φάση της εκεχειρίας.

    Ζητώντας σχόλιο για τις δηλώσεις του Νάζαλ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι προσηλωμένο στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συνεχίζει να τηρεί και να εκπληρώνει το δικό του μέρος του σχεδίου.

    "Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους στο στάδιο 1. Δεν το έχει κάνει. Η Χαμάς γνωρίζει πού βρίσκονται τα πτώματα των ομήρων μας. Η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί όπως προβλέπει η συμφωνία. Χωρίς εξαιρέσεις. Δεν το έχει κάνει. Η Χαμάς πρέπει να συμμορφωθεί με τα 20 σημεία του σχεδίου. Ο χρόνος τους τελειώνει", ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο στο Reuters.

    Το σχέδιο του Τραμπ της 29ης Σεπτεμβρίου απαιτούσε από τη Χαμάς να επιστρέψει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους πριν δεσμευτεί για τον αφοπλισμό και την παραχώρηση της διακυβέρνησης της Γάζας σε μια τεχνοκρατική επιτροπή που θα εποπτεύεται από ένα διεθνές μεταβατικό όργανο.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε το σχέδιο, λέγοντας ότι θα αποδυναμώσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, θα τερματίσει την πολιτική της κυριαρχία και θα διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ.

    Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση βρίσκεται υπό έντονη πίεση να αφοπλιστεί και να παραδώσει τον έλεγχο της Γάζας, διαφορετικά κινδυνεύει με επανάληψη της σύγκρουσης.

    Όταν ρωτήθηκε αν η Χαμάς θα παραδώσει τα όπλα της, ο Νάζαλ, μιλώντας την Τετάρτη, είπε: "Δεν μπορώ να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι. Ειλικρινά, εξαρτάται από τη φύση του σχεδίου. Το σχέδιο αποστρατιωτικοποίησης για το οποίο μιλάτε, τι σημαίνει; Σε ποιον θα παραδοθούν τα όπλα;"

    Πρόσθεσε ότι τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, δεν αφορούν μόνο τη Χαμάς αλλά και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες, και θα απαιτήσουν από τους Παλαιστινίους να πάρουν μια ευρύτερη στάση.

    Ο Νάζαλ είπε επίσης ότι η οργάνωση δεν ενδιαφερόταν να κρατήσει τα υπόλοιπα πτώματα των νεκρών ομήρων που είχαν απαχθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023.

    Η Χαμάς έχει παραδώσει τουλάχιστον εννέα από τα 28 πτώματα. Αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα στην ανάκτηση περισσότερων, είπε, προσθέτοντας ότι διεθνείς φορείς όπως η Τουρκία ή οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν στην αναζήτηση, αν χρειαστεί.

    Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει σε μια κοινή ομάδα δράσης μαζί με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο για τον εντοπισμό των πτωμάτων.

    Ο Νάζαλ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις της δεύτερης φάσης θα ξεκινήσουν σύντομα.

    Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει με τη Χαμάς ότι πρέπει να αφοπλιστεί ή θα αναγκαστεί να το κάνει. Ο Τραμπ πρότεινε επίσης να δοθεί προσωρινή έγκριση στη Χαμάς για εσωτερικές επιχειρήσεις ασφαλείας στη Γάζα και ενέκρινε τη δολοφονία μελών συμμοριών από τη Χαμάς.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τραμπ, ο Νάζαλ είπε ότι υπήρχε μια συμφωνία σχετικά με την παρουσία της Χαμάς στο έδαφος, χωρίς να διευκρινίσει μεταξύ ποιων, υποδηλώνοντας ότι ήταν απαραίτητο να προστατευθούν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια από ληστές και ένοπλες συμμορίες.

    "Αυτή είναι μια μεταβατική φάση. Σε πολιτικό επίπεδο, θα υπάρχει μια τεχνοκρατική διοίκηση, όπως είπα. Στο έδαφος, η Χαμάς θα είναι παρούσα", είπε. Μετά τη μεταβατική φάση, θα πρέπει να γίνουν εκλογές, είπε.

    Ο Νάζαλ είπε ότι οι μεσολαβητές δεν είχαν συζητήσει με την οργάνωση μια διεθνή δύναμη σταθεροποίησης για τη Γάζα, η οποία προτάθηκε στο σχέδιο εκεχειρίας του Τραμπ.

    Το ιδρυτικό καταστατικό της Χαμάς καλούσε στην καταστροφή του Ισραήλ, αν και οι ηγέτες της οργάνωσης έχουν κατά καιρούς κάνει λόγο για μακροπρόθεσμη εκεχειρία με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

    Το Ισραήλ θεωρεί αυτή τη θέση ως τέχνασμα.

    Ο Νάζαλ δήλωσε ότι η Χαμάς είχε προτείνει μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία σε συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ και επιθυμούσε μια εκεχειρία τουλάχιστον τριών έως πέντε ετών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας. "Ο στόχος δεν είναι να προετοιμαστούμε για έναν μελλοντικό πόλεμο".

    Μετά από αυτή την περίοδο, οι εγγυήσεις για το μέλλον θα απαιτούσαν από τα κράτη να "προσφέρουν προοπτικές και ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό", είπε.

    "Ο παλαιστινιακός λαός θέλει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος", πρόσθεσε.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ