Τρίτη, 23-Σεπ-2025 16:22
Φον ντερ Λάιεν: Τα drones στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης αποτελούν μέρος ενός μοτίβου συνεχούς αμφισβήτησης στα σύνορά μας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι τα drones που προκάλεσαν την αναστολή των πτήσεων στο κύριο αεροδρόμιο της Δανίας στην Κοπεγχάγη "αποτελούν μέρος ενός συνεχούς μοτίβου αμφισβήτησης στα σύνορά μας".
"Οι κρίσιμες υποδομές μας βρίσκονται σε κίνδυνο", σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο X, προσθέτοντας, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι "τα γεγονότα εξακολουθούν να διερευνώνται".
Just spoke with PM Frederiksen regarding the drones incursion around Copenhagen airport.
While the facts are still being established, it is clear we are witnessing a pattern of persistent contestation at our borders.
Our critical infrastructure is at risk.
And Europe will…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 23, 2025
"Μόλις μίλησα με την πρωθυπουργό Φρεντέρικσεν σχετικά με την εισβολή drones γύρω από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.
Ενώ τα γεγονότα εξακολουθούν να διερευνώνται, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μοτίβο συνεχών αμφισβητήσεων στα σύνορά μας.
Οι κρίσιμες υποδομές μας βρίσκονται σε κίνδυνο.
Και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί σε αυτή την απειλή με δύναμη και αποφασιστικότητα".
Η εισβολή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που προκάλεσε χθες, Δευτέρα, το κλείσιμο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης, ήταν η πιο σοβαρή επίθεση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε υποδομή της Δανίας, ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της η δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.
Η Δανία αντιμετωπίζει "σημαντική απειλή δολιοφθοράς", ανακοίνωσαν εξάλου σήμερα οι δανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
"Αντιμετωπίζουμε στη Δανία μια σημαντική απειλή δολιοφθοράς. Ενδεχομένως δεν θα μας επιτεθούν, αλλά μας ασκούν πίεση για να δουν πώς αντιδράμε", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής επιχειρήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών (PET) Φλέμινγκ Ντρέγιερ.
Η αστυνομία ερευνά πολλά σενάρια για την προέλευση των drones, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου να εξαπολύθηκαν από πλοία, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Γενς Γέσπερσεν.
Η δανική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει ανάρτηση στο X από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έγραψε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την παραβίαση του εναέριου χώρου της Κοπεγχάγης.
"Δεν μπορώ να πω τίποτα γι' αυτό. Όχι επειδή δεν θέλω, αλλά επειδή απλώς δεν γνωρίζω", δήλωσε ο Γέσπερσεν.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.