Συνεχης ενημερωση
Ανταπόκριση
To πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ψηφίζει για δημάρχους και τοπικά συμβούλια. Το κρατίδιο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, με πάνω από 13 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και σχεδόν 20.000 υποψηφίους, αποτελεί παραδοσιακά βαρόμετρο όχι μόνο για την εκλογική τάση στην παλιά δυτική Γερμανία αλλά συνολικά για την κυβέρνηση.
Για τον Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Φρίντριχ Μετρς, ο οποίος κατάγεται από τη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, θα είναι ένα πρώτο τεστ για την διακυβέρνησή του, μιας και είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία μετά την ανάληψη της εξουσίας. Είναι ένα στοίχημα που έχει θέσει άλλωστε ο ίδιος δημόσια, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει δώσει το "παρών" σε πολλές τοπικές προεκλογικές εκδηλώσεις για να στηρίξει του υποψηφίους του κόμματός του αλλά και για βελτιώσει την εικόνα του, την ώρα που η δημοφιλία του κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως έχει δηλώσει ο Φρίντριχ Μερτς, μετά το σημερινό αποτέλεσμα θα πρέπει να συναχθούν συμπεράσματα και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κυρίως ως προς την στάση της κυβέρνησής του απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, την Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.
Ταυτόχρονα, αν και δεν πρόκειται για κρατιδιακές εκλογές -που οδηγούν στην εκλογή τοπικού πρωθυπουργού- αλλά για δημοτικές, η Β. Ρηνανία-Bεστφαλία βρίσκεται στο "μικροσκόπιο" του καγκελάριου και για έναν ακόμη λόγο: τοπικός πρωθυπουργός εκεί είναι ο Χέντρικ Βυστ, που χαίρει εκτίμησης στο κόμμα, έχει καλά ποσοστά δημοφιλίας στους πολίτες και θεωρείται πιθανός διάδοχος του Φρίντριχ Μερτς.
Tα βλέμματα στο Γκελζενκίρχεν και την Ακροδεξιά
Κρίσιμο θεωρείται το αποτέλεσμα ειδικότερα στις δύο κρίσιμες "πόλεις-κλειδιά": Ντίσελντορφ και Κολωνία. Ως προπύργιο των παλαιών γερμανικών κομμάτων, η Βόρεια Ρηνανία-Bεστφαλία συνεχίζει την παράδοσή αυτή. Όμως Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, αν και κυριαρχούν ακόμη με 32% και 22% αντίστοιχα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εμφανίζουν συγχρόνως ανησυχητικές απώλειες.
Στην τρίτη θέση έρχεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία μπορεί να υπερδιπλασσιάσει, βάσει δημοσκοπήσεων, το ποσοστό της από 5% σε 14%. Στο 14% κινούνται και οι Πράσινοι, ένα κόμμα με ιστορικά ερείσματα στο κρατίδιο,ενώ η Αριστερά κινείται στο 6% και οι Φιλελευθέρους στο 3%. Η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ στο συγκεκριμένο κρατίδιο κινείται μόλις στο 2% -σε αντίθεση με τα υψηλά ποσοστά που καταγράφει στην ανατολική Γερμανία.
Ειδικότερα σε πόλεις της βαριάς γερμανικής βιομηχανίας με έντονο μεταναστευτικό υπόβαθρμο, όπως το Γκελζενκίρχεν και το Ντούισμπουργκ, η AfD σημειώνει εμφανή άνοδο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τα νέα ερείσματα που εδραιώνει σε πόλεις με κλασικό εργατικό και μεταναστευτικό προφίλ.
Eιδικότερα στο Γκελζενκίρχεν δημοσκοπήσεις δίνουν στην AfD ποσοστά που ξεπερνούν το 24%, αποδεικνύοντας την ολοένα πιο επιτυχημένη εκλογική διείσδυση της γερμανικής ακροδεξιάς και στη δυτική Γερμανία -και όχι μόνο στην ανατολική, μολονότι εκεί τα ποσοστά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 30%.
Ταυτόχρονα η ανάλυση του "φαινομένου Γκελζενκίρχεν" καταδεικνύει πώς το κόμμα κατάφερε, όπως παρατηρεί η εφημερίδα ΤΑΖ, να προσεγγίσει το παραδοσιακό "προλεταριάτο", που πλέον δεν ταυτίζεται με την Αριστερα, όπως συνέβει και σε αντίστοιχες γαλλικές επαρχιακές πόλεις με την επέλαση της Λεπέν.
Καθρέφτης της Γερμανίας και της Ευρώπης
H Bόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν είναι απλώς το μεγαλύτερο σε πληθυσμό κρατίδιο της Γερμανίας. Είναι ταυτόχρονα το κρατίδιο εκείνο που εισφέρει στο γερμανικό ΑΕΠ το μεγαλύτερο μερίδιο, με μια ισχυρότατη οικονομία και κρατιδιακό ΑΕΠ ύψους 733 εκατομμυρίων ευρώ (στοιχεία 2021).
Eκεί βρίσκονται κολοσσοί της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας μετάλλου, χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες αλλά και ο γερμανικός κολοσσός της αμνυτικής βιομηχανίας -με ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα εξαιτίας των παγκόσμιων κρίσεων-, η Rheinmetall. Στο ίδιο κρατίδιο βρίσκονται επίσης και κομβικής σημασίας νατοϊκές βάσεις, που αποκτούν επιπρόσθετη βαρύτητα και ρόλο στο πλαίσιο της αμυντικής ενίσχυσης της Γερμανίαςκαι της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική απειλή.
Xάρη στην εγγύτητα με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης όπως το Βέλγιο, την Ολλανδίαή τη Γαλλία και την στενή διασύνδεση με τους γείτονες σε πολλά επίπεδα, το κρατίδιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο συνολικά για την ΕΕ, αποτελώντας διαχρονικά ένα "εργαστήρι" για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και για τις αντοχές της.
Ταυτόχρονα η NRW είναι ένα κρατίδιο μεταναστών, από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες μέχρι σήμερα, όπου, μεταξύ άλλων, ζει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στην Ευρώπη, με πάνω από 130.000 Έλληνες.
Πηγή: Deutsche Welle
-
17:18 Σ. Φαμελλος για Αλ. Τσίπρα: "Έχουμε διαφορετική οπτική αλλά δεν είμαστε αντίπαλοι"
-
17:14 Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινά έρευνα για την εξαγορά της Novibet από την Allwyn
-
17:13 DW: "Η Γερμανία να ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο"
-
16:57 Frontex: Ενισχύει τον ρόλο των drones στη διαχείριση των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ
-
16:50 ΕΛΒΟ: Νέες θέσεις εργασίας - Σε ποιους απευθύνονται
-
16:48 Ώθηση στη Wall Street από το deal AMD - OpenAI
-
16:42 Τέμπη: Νέο αίτημα εκταφής της κόρης της κατέθεσε η Μαρία Καρυστιανού
-
16:36 Προϋπολογισμός: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2026
-
16:31 Bloomberg: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 το ελληνικό χρέος - Νέο "ορόσημο" προόδου - Η σύγκριση με τη Γαλλία
-
15:58 Β. Κορκίδης: Αισιόδοξες οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, αλλά να θωρακιστεί καλύτερα από εξωγενείς παράγοντες
-
Τράφικινγκ καμαριέρων ξενοδοχείων
-
Ορμπάν: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να μπει στο ευρώ, καθώς η ΕΕ "αποδιαρθρώνεται"
-
Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος
-
Πολιτικό χάος στη Γαλλία - Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Λεκορνί - Αρνητικά αντιδρούν οι αγορές
-
Οι τράπεζες ξαναγράφουν το σενάριο της αγοράς
-
Δικαίωση Κ. Μπακογιάννη, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε κατά της εφημερίδας "Μακελειό"
-
Μεντβέντεφ για υπερπτήσεις drones: Χρήσιμη υπενθύμιση στους Ευρωπαίους για τον κίνδυνο πολέμου
-
Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Αλέξης Τσίπρας - "Δεν παραιτούμαι από την πολιτική δράση"
-
Μέρκελ: Ευθύνες στα κράτη της Βαλτικής, στην Πολωνία και στην πανδημία για την επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας
-
Τι περιλαμβάνει η τουριστική επένδυση ύψους άνω 200 εκατ. για το "Cape Tholos" στην Κρήτη
-
Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Αλέξης Τσίπρας - "Δεν παραιτούμαι από την πολιτική δράση" (85)
-
Τράφικινγκ καμαριέρων ξενοδοχείων (45)
-
Δεκτό το αίτημα για τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του γιου του Π. Ρούτσι - Δεν θα καθυστερήσει η δίκη (34)
-
Συνεχίζεται το "αλαλούμ" στην οικοδομή ελέω ΝΟΚ (34)
-
Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος (30)
-
Η πρώτη "βολή" Τσίπρα για το νέο κόμμα- Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα (27)
-
Πολιτικό χάος στη Γαλλία - Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Λεκορνί - Αρνητικά αντιδρούν οι αγορές (21)
-
Ορμπάν: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να μπει στο ευρώ, καθώς η ΕΕ "αποδιαρθρώνεται" (16)
-
Σαφές μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για το GSI: Να επιλυθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες από την Κύπρο (9)
-
Ο μεγαλύτερος εχθρός του Πούτιν είναι η Ευρώπη (9)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
