Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 14-Σεπ-2025 08:00

    Πού ποντάρει ο Μητσοτάκης για την άνοδο της Ν.Δ. στη μετά τη ΔΕΘ περίοδο

    Πού ποντάρει ο Μητσοτάκης για την άνοδο της Ν.Δ. στη μετά τη ΔΕΘ περίοδο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    του Δημήτρη Γκάτσιου

    Ρότα για τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα που ανοίγονται στον κυβερνητικό ορίζοντα με το πέσιμο της διήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου. Τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, εκεί δηλαδή όπου οι πολίτες τοποθετούνται και κρίνουν τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα μόνιμα μέτρα στήριξης ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται στο "μικροσκόπιο" των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. Οι "γαλάζιοι", από την άλλη, σπεύδουν να χαρακτηρίσουν το εφετινό "ραντεβού" της συμπρωτεύουσας βατήρα για τον μαραθώνιο μέχρι την εθνική κάλπη του 2027, ενώ σε παράλληλο χρόνο ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τοπίο και προθέσεις. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με το ίδιο σύστημα και με τον ίδιο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναζητείται ταχύτητα

    Με ανοιχτά, λοιπόν, όλα τα χαρτιά, η Ηρώδου Αττικού 19 ξεκινά να... στρώνει το πολιτικό και επικοινωνιακό γήπεδο, με δεδομένο ότι μετά τους πρώτους μήνες του 2026 η χώρα θα εισέλθει (έτσι κι αλλιώς) σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Στην παρούσα χρονική συγκυρία αυτό που αναζητείται, κατά κύριο λόγο, στην κυβερνητική έδρα είναι η άνοδος και η σταθεροποίηση σε μια δημοσκοπική εικόνα η οποία θα κινείται στο περιβάλλον του 30%. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η στρατηγική της ανάκαμψης απαιτεί εκ των πραγμάτων χρόνο και υπομονή μέχρι να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των σημάτων της επανεκκίνησης που προτάσσει ο κ. Μητσοτάκης. "Πρέπει να τρέξουμε το κυβερνητικό έργο με μεγαλύτερη ταχύτητα. Κομβικό για εμάς είναι οι πολίτες να βλέπουν το αποτύπωμα και τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε στην καθημερινότητά τους. Και αυτό είναι το δομικό κομμάτι της ατζέντας μας. Να βελτιώνουμε τη ζωή τους", σημειώνουν στο Capital στελέχη.

    Σε πρωταγωνιστική θέση

    Έχοντας ήδη φέρει στο προσκήνιο τα πρώτα διλήμματα στον δρόμο προς το 2027 (ποια παράταξη μπορεί να εξασφαλίσει για τη χώρα πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε ένα διεθνές momentum πολλαπλών αβεβαιοτήτων και ρευστότητας), ο πρωθυπουργός, που επένδυσε από το βήμα του "Βελλίδειου" Συνεδριακού Κέντρου στην ανάπτυξη και την επιστροφή του μερίσματός της στην κοινωνία, θα συνεχίσει να ποντάρει σε ένα αφήγημα δύο πράξεων:

    - Μείωση φόρων

    - Αύξηση των μισθών

    Η οικονομία και η πορεία της στη χρονική γέφυρα που ενώνει το 2019 με το σήμερα αποτελούν (κατά γενική ομολογία) ισχυρά χαρτιά για το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να μην τινάζει στη ΔΕΘ την μπάνκα στον αέρα (είναι πάντα στραμμένο το... μάτι των Βρυξελλών και των αγορών στην τήρηση των κανόνων και της δημοσιονομικής ισορροπίας), αλλά να δημιουργεί προσδοκία για νέες παρεμβάσεις στήριξης στο άμεσο μέλλον. "Προφανώς, στον οικονομικό μας σχεδιασμό, η προσδοκία μας είναι κάθε χρόνο να μπορούμε αυτό το αναπτυξιακό πλεόνασμα, πάντα σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, να το επιστρέφουμε στην κοινωνία με τρόπο δίκαιο, όπως ακριβώς κάνουμε και για το 2026", ήταν το "τροχιοδεικτικό" του κ. Μητσοτάκη στον διάλογο που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

    Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβερνητική έδρα ποντάρει στον αντίκτυπο των θετικών μέτρων της ΔΕΘ, αλλά και στα εν αναμονή. Αρχικά, από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα τρέξουν οι μόνιμες παρεμβάσεις του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές. Ταυτόχρονα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου του 2026. Σήμερα ανέρχεται στα 880 ευρώ, ενώ εκπεφρασμένος στόχος (κάτι που επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ) είναι να ανέλθει στα 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027, με τη συνολική αύξηση από το 2021 να ανέρχεται σε 35,4%. Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Capital αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για έναν επόμενο κύκλο μέτρων για την κοινωνία, ακόμα και πριν από τη ΔΕΘ της ερχόμενης χρονιάς, η οποία θα περιλαμβάνει νέες παροχές. "Υπήρξε το πακέτο του Απριλίου, οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και θα υπάρξει νέο πακέτο και του χρόνου γιατί η οικονομία έχει μπει σε έναν δρόμο", είναι το σχετικό σήμα. 

    Οι έτερες στοχεύσεις

    Στις εβδομάδες που ακολουθούν και με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση να υπάρχει συνέχεια στην οικονομική πολιτική μέσα από νέες θετικές ανακοινώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει και σε έτερα πεδία, προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη για τους "γαλάζιους" άνοδο. 

    Πρώτο και κύριο πεδίο είναι οι περιοδείες που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός σε Αττική και περιφέρεια. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με πολίτες θα μετατραπούν στο βασικό κομμάτι ενός παζλ εξωστρέφειας που έχει ως κεντρικό στόχο η Νέα Δημοκρατία να πιάσει και πάλι το νήμα που τη συνδέει με... αποστασιοποιημένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αυτοδυναμία του 2019 και του 2023. Να ρίξει, δηλαδή, γέφυρες με πολίτες οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν μετακινηθεί στην αποκαλούμενη ζώνη των αναποφάσιστων. Τη δική της προστιθέμενη αξία έχει, επίσης, η υλοποίηση 25 κεντρικών προτεραιοτήτων που αποτελούν τον κορμό του κυβερνητικού έργου και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. 

    Ανάμεσά τους, η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής με χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων, η εφαρμογή του νέου πειθαρχικού κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, με ταχύτερες πειθαρχικές διαδικασίες και αυστηρότερες κυρώσεις, η καθολική εφαρμογή κινητών μονάδων υγείας με διαγνωστικές εξετάσεις σε όλες τις μικρές κοινότητες της χώρας και η δημιουργία δικτύου υπηρεσιών υγείας με σταθερή παρουσία σε μικρά νησιά και ορεινές περιοχές, η μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της ασφάλειας, η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης με στόχο τη μείωση του χρόνου έκδοσης τελεσίδικης απόφασης στις 650 ημέρες (από 1.500 σήμερα) και η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

    "Αυτό που έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση μίας μεταρρύθμισης ανά εβδομάδα. Με στόχο μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει υλοποιηθεί το σύνολο των δράσεων που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου", αναφέρουν στελέχη.
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ