Παρασκευή, 11-Ιουλ-2025 13:55
DBRS: Η οικονομική ζημιά για τις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. από δασμούς Τραμπ στο 20%

Τον πιθανό αντίκτυπο από ένα αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.- ΗΠΑ που θα οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να υλοποιήσει την απειλή του για δασμούς στο επίπεδο του 20% και την Ευρώπη να απαντά με ένα επιπλέον 5%, εξετάζει σε ανάλυση της η Morningstar DBRS εστιάζοντας στις τέσσερις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι οικονομίες αυτές θα βρεθούν να αντιμετωπίζουν σημαντική καθοδική πίεση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο αν το επίπεδο των δασμών αυξηθεί στο 20%. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η οικονομική ζημιά έως το 2027 θα μπορούσε να φτάσει περίπου το 0,8% του ΑΕΠ για τη Γερμανία, το 0,6% για την Ιταλία και τη Γαλλία και το 0,4% για την Ισπανία.
Μετά τον αρχικό αντίκτυπο το διάστημα 2026-2027, η καθοδική πίεση αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με ηπιότερο ρυθμό. Συνολικά, οι δασμοί θα επιβαρύνουν την αναπτυξιακή δυναμική, ιδιαίτερα την περίοδο 2025-2026 και πιθανώς θα δημιουργήσουν επιπλέον δημοσιονομικές πιέσεις για αυτές τις οικονομίες.
Ο οίκος σημειώνει πάντως ότι υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να μετριάσουν τον αντίκτυπο. Όπως επισημαίνει η Ε.Ε. έχει δείξει προθυμία και ικανότητα να υπερασπιστεί τα κράτη μέλη από εξωτερικά σοκ τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να έχει περιθώρια για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική και να τονώσει την οικονομία. Αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των αντιποίνων και τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό, σημειώνει.
Για την κάθε χώρα ξεχωριστά, ο οίκος σημειώνει ότι η δημοσιονομική θέση της Γερμανίας και οι σχεδιαζόμενες δαπάνες σε άμυνα και υποδομές θα μπορούσαν να βοηθήσουν να απορροφηθεί ένα μέρος των επιπτώσεων.
Παράλληλα, Ιταλία και Γαλλία, δύο χώρες με μεγάλη έκθεση στην αμερικανική αγορά, εξάγουν πολλά αγαθά υψηλής ποιότητας τα οποία ενδεχομένως να αποδειχθούν λιγότερα ευαίσθητα στις μεταβολές των δασμών.
Τέλος, περιμένει οι κυβερνήσεις να δρομολογήσουν μέτρα ανακούφισης για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο. Ωστόσο, μαζί με τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει τις προσπάθειες για μείωση των ελλειμμάτων, δυσχεραίνοντας επίσης το έργο της σταθεροποίησης/ μείωσης του χρέους.