Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 27-Ιουν-2025 10:14

    BBC: Κύματα συλλήψεων και εκτελέσεων στο Ιράν στον απόηχο του πολέμου με το Ισραήλ

    BBC: Κύματα συλλήψεων και εκτελέσεων στο Ιράν στον απόηχο του πολέμου με το Ισραήλ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σε ένα κύμα συλλήψεων και πολλαπλών εκτελέσεων ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, στον απόηχο του πρόσφατου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδει το BBC.

    Η εκστρατεία αυτή οφείλεται σε αυτό που οι αξιωματούχοι περιγράφουν ως "πρωτοφανή διείσδυση ισραηλινών πρακτόρων" στις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

    Οι αρχές υποπτεύονται ότι οι πληροφορίες που δόθηκαν στο Ισραήλ έπαιξαν ρόλο σε μια σειρά από δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μελών στο ιρανικού στρατού, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι στοχευμένες δολοφονίες ανώτερων διοικητών του επίλεκτου Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και πυρηνικών επιστημόνων, τις οποίες το Ιράν αποδίδει σε πράκτορες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ που εργάζονταν στο εσωτερικό της χώρας.

    Εκατοντάδες συλλήψεις

    Συγκλονισμένες από την κλίμακα και την ακρίβεια αυτών των δολοφονιών, οι αρχές έχουν στοχοποιήσει οποιονδήποτε είναι ύποπτος για συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες, λέγοντας ότι αυτό γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας.
    Ωστόσο, όπως σημειώνει το βρετανικό μέσο, πολλοί φοβούνται ότι αυτός είναι επίσης ένας τρόπος για να "φιμώσουν" τους αντιφρονούντες και να ενισχύσουν τον έλεγχο του ιρανικού λαού.

    Κατά τη διάρκεια της 12ήμερης σύγκρουσης, οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τρία άτομα που κατηγορούνταν για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ. Την Τετάρτη - μόλις μία ημέρα μετά την κατάπαυση του πυρός - άλλα τρία άτομα εκτελέστηκαν με παρόμοιες κατηγορίες.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν έκτοτε τη σύλληψη εκατοντάδων υπόπτων σε ολόκληρη τη χώρα με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε υποτιθέμενες ομολογίες από αρκετούς συλληφθέντες, οι οποίοι φέρονται να παραδέχονται ότι συνεργάστηκαν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

    Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις τελευταίες εξελίξεις, επικαλούμενοι τη μακροχρόνια πρακτική του Ιράν να αποσπά αναγκαστικές ομολογίες και να διεξάγει άδικες δίκες. Υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες εκτελέσεις.

    Το Υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ισχυρίζεται ότι διεξάγει μια "ανελέητη μάχη" ενάντια σε αυτό που αποκαλεί δυτικά και ισραηλινά δίκτυα πληροφοριών - συμπεριλαμβανομένης της CIA, της Μοσάντ και της MI6.

    Απειλές κατά δημοσιογράφων

    Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς, από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν στις 13 Ιουνίου, "το ισραηλινό δίκτυο κατασκοπείας έχει γίνει ιδιαίτερα ενεργό στο εσωτερικό της χώρας". Το Fars ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των 12 ημερών, οι ιρανικές δυνάμεις πληροφοριών και ασφαλείας συνέλαβαν "περισσότερα από 700 άτομα που συνδέονται με αυτό το δίκτυο".

    Ιρανοί δήλωσαν στο BBC Persian ότι έλαβαν προειδοποιητικά γραπτά μηνύματα από το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν που τους ενημέρωναν ότι οι αριθμοί τηλεφώνου τους είχαν εμφανιστεί σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με το Ισραήλ. Τους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν αυτές τις σελίδες ή να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη.

    Η ιρανική κυβέρνηση έχει επίσης εντείνει τις πιέσεις σε δημοσιογράφους που εργάζονται για μέσα ενημέρωσης στην περσική γλώσσα, όπως το BBC Persian και τα Iran International και Manoto TV με έδρα το Λονδίνο.

    Σύμφωνα με το Iran International, οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν τη μητέρα, τον πατέρα και τον αδελφό μιας από τις παρουσιάστριες του στην Τεχεράνη για να την πιέσει να παραιτηθεί λόγω της κάλυψης της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ. Η παρουσιάστρια δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα της -με την προτροπή των πρακτόρων ασφαλείας- που την καλούσε να παραιτηθεί και την προειδοποιούσε για περαιτέρω συνέπειες.

    Στο στόχαστρο και δημοσιογράφοι του BBC

    Μετά την έναρξη της σύγκρουσης, οι απειλές κατά δημοσιογράφων του BBC και των οικογενειών τους έγιναν όλο και πιο σοβαρές. Σύμφωνα με τους ίδιους, Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας που έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους ισχυρίστηκαν ότι, σε συνθήκες πολέμου, δικαιολογείται η στοχοποίηση μελών της οικογένειας ως ομήρων. Έχουν επίσης χαρακτηρίσει τους δημοσιογράφους ως "mohareb" - όρος που σημαίνει "αυτός που διεξάγει πόλεμο εναντίον του Θεού" - κατηγορία που, σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία, μπορεί να επισύρει τη θανατική ποινή.

    Το Manoto TV έχει αναφέρει παρόμοια περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων απειλών κατά των οικογενειών των εργαζομένων και απαιτήσεων να διακοπούν όλοι οι δεσμοί με το κανάλι. Κάποιοι συγγενείς φέρονται να απειλήθηκαν με κατηγορίες όπως "εχθρότητα κατά του Θεού" και κατασκοπεία.

    Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι τακτικές αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να φιμώσουν όσους διαφωνούν και τον εκφοβισμό των εξόριστων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

    Στόχοι ακτιβιστές και διαδηλωτές του 2022

    Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επίσης συλλάβει δεκάδες ακτιβιστές, συγγραφείς και καλλιτέχνες, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς επίσημες κατηγορίες. Υπάρχουν επίσης αναφορές για συλλήψεις με στόχο μέλη των οικογενειών όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2022.

    Οι ενέργειες αυτές υποδηλώνουν μια ευρύτερη εκστρατεία που στοχεύει όχι μόνο στους σημερινούς ακτιβιστές αλλά και σε όσους συνδέονται με προηγούμενα κύματα διαφωνίας, γράφει το BBC.

    Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η ιρανική κυβέρνηση περιόρισε αυστηρά την πρόσβαση στο διαδίκτυο, και ακόμη και μετά την κατάπαυση του πυρός, η πλήρης πρόσβαση δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

    Πολλοί φοβούνται ότι, στον απόηχο της αποδυνάμωσης του διεθνούς κύρους της μετά τη σύγκρουση με το Ισραήλ, οι ιρανικές αρχές μπορεί να στραφούν και πάλι προς τα μέσα, καταφεύγοντας σε μαζικές συλλήψεις, εκτελέσεις και σκληρή καταστολή. Επισημαίνουν τα γεγονότα του 1988 (πόλεμος Ιράν-Ιράκ), όταν, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι - πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ήδη στη φυλακή - εκτελέστηκαν μετά από σύντομες, μυστικές δίκες από τις λεγόμενες "επιτροπές θανάτου". Τα περισσότερα θύματα θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ