LIVE
Τελευταια Ενημερωση
Νέα ιρανική επίθεση με πυραύλους κατά του Ισραήλ - Εκρήξεις στην Τεχεράνη
Το Ιράν εξετάζει το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ - Σφοδρά πλήγματα, δεκάδες νεκροί. Live οι εξελίξεις.
Το Χρονικό
- 23:34 - 14 Ιουν 2025 Σειρήνες στη Χάιφα για ιρανικά πυραυλικά πλήγματα
- 23:32 - 14 Ιουν 2025 Ιρανικά ΜΜΕ: Ξεκίνησε νέα επίθεση κατά του Ισραήλ
- 22:30 - 14 Ιουν 2025 Ισραήλ: Πλήξαμε υπόγεια εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων στο δυτικό Ιράν
- 21:55 - 14 Ιουν 2025 Συναγερμός σε Τεχεράνη και έξι ιρανικές επαρχίες εν αναμονή νέων ισραηλινών επιθέσεων
- 21:40 - 14 Ιουν 2025 Υπέκυψε στα τραύματά του ο ανώτατος σύμβουλος του Χαμενεϊ
- 21:26 - 14 Ιουν 2025 Νετανιάχου: Θα χτυπήσουμε κάθε τοποθεσία και κάθε στόχο του καθεστώτος
- 21:12 - 14 Ιουν 2025 Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στην Τεχεράνη και στο Μπαντάρ Αμπάς - Αυτή τη στιγμή βομβαρδίζουμε το Ιράν, δηλώνει το Ισραήλ
- 21:09 - 14 Ιουν 2025 Διεκόπη η παραγωγή φυσικού αερίου σε τμήμα του κοιτάσματος South Pars στο νότιο Ιράν μετά από ισραηλινή επίθεση
- 20:44 - 14 Ιουν 2025 Ξανάνοιξαν οι εναέριοι χώροι Ιορδανίας, Συρίας και Λιβάνου
- 20:07 - 14 Ιουν 2025 Ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος για την Κυριακή νέος γύρος συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ
- 20:06 - 14 Ιουν 2025 Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ
- 19:15 - 14 Ιουν 2025 Το Ισραήλ βομβάρδισε υποδομές στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στο νότιο Ιράν - Αναφορές για ξέσπασμα πυρκαγιάς
- 18:46 - 14 Ιουν 2025 Ιράν προς Ισραήλ: «Ισχυρότερη απάντηση» αν συνεχιστούν οι επιθέσεις
- 18:45 - 14 Ιουν 2025 Νετανιάχου: «Καίριο πλήγμα» στο Ιράν – Απειλές για νέες ισραηλινές επιδρομές
- 18:21 - 14 Ιουν 2025 Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη-Μπ. Νετανιάχου - Την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση τόνισε ο πρωθυπουργός
- 15:33 - 14 Ιουν 2025 Το Ιράν εξετάζει σοβαρά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
- 13:38 - 14 Ιουν 2025 Ισραήλ: Σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς υπέστησαν οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Ισφαχάν και Νατάνζ
- 13:33 - 14 Ιουν 2025 Το Ιράν δεν αποκλείει ακόμη τη συμμετοχή του στις προγραμματισμένες για αύριο συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- 13:09 - 14 Ιουν 2025 Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας: Θα καεί η Τεχεράνη αν το Ιράν συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους
- 13:03 - 14 Ιουν 2025 Εξήντα νεκροί, ανάμεσά τους 20 παιδιά, από τις ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη, δύο νεκροί στο Ασανταμπάντ - Ανακοινώθηκε και ο θάνατος δύο Ιρανών στρατηγών
- 12:54 - 14 Ιουν 2025 Ιράν: Το Ισραήλ έπληξε στόχο κοντά σε διυλιστήριο στην πόλη Ταυρίδα / Mehr
- 12:34 - 14 Ιουν 2025 Κρίση Ισραήλ - Ιράν: «Xρειάζονται αίσθημα ευθύνης και λογική», τόνισε ο πάπας Λέων ο ΙΔ΄
- 12:30 - 14 Ιουν 2025 ΙΑΕΑ: Παρά τα πολλαπλά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, δεν υπάρχει αύξηση ραδιενέργειας ως τώρα
- 12:23 - 14 Ιουν 2025 Το Ιράν απειλεί με πλήγματα κατά πλοίων και βάσεων ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας αν βοηθήσουν το Ισραήλ
- 12:17 - 14 Ιουν 2025 Κλειστός παραμένει "μέχρι νεωτέρας" ο εναέριος χώρος του Ιράν
- 11:07 - 14 Ιουν 2025 To Iράν επιβεβαίωσε περιορισμένες ζημιές στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις - Δεν υπάρχουν ανησυχίες για μόλυνση
- 11:00 - 14 Ιουν 2025 Ισραήλ: Στους 3 έφτασαν οι νεκροί από τις ιρανικές επιθέσεις
- 10:57 - 14 Ιουν 2025 Το Ιράν βλέπει επέκταση της σύγκρουσης σε αμερικανικές βάσεις της Μέσης Ανατολής
- 10:25 - 14 Ιουν 2025 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ιρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη
- 09:23 - 14 Ιουν 2025 Ο Ισραηλινός στρατός αναχαίτισε τα ιρανικά drones
- 08:58 - 14 Ιουν 2025 Ισραήλ: Σειρήνες ηχούν σε διάφορες περιοχές, μετά τον εντοπισμό drones που εξαπέλυσε το Ιράν
- 08:30 - 14 Ιουν 2025 Ιράν: Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι "ανούσιες" μετά την ισραηλινή επίθεση
- 08:29 - 14 Ιουν 2025 Ιορδανία: Ξανάνοιξε ο εναέριος χώρος της χώρας, σύμφωνα με την επιτροπή πολιτικής αεροπορίας
- 08:28 - 14 Ιουν 2025 Ιράν: Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ισραηλινά drones που βρίσκονταν σε αποστολή "κατασκοπείας"
- 08:19 - 14 Ιουν 2025 Σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σε ανταπόδοση για τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές του
23:34 - 14 Ιουν 2025
Σειρήνες στη Χάιφα για ιρανικά πυραυλικά πλήγματα
Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι το Ιράν επιτίθεται με πυραύλους στην περιοχή της Χάιφα.
Σειρήνες ήχησαν στη Χάιφα και σε όλο το βόρειο Ισραήλ. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς από την επίθεση.
Footage posted to social media shows Iran's ballistic missile attack on the Haifa area.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) June 14, 2025
Sirens sounded in Haifa and across northern Israel. pic.twitter.com/oMLZPfz8OT
23:32 - 14 Ιουν 2025
Ιρανικά ΜΜΕ: Ξεκίνησε νέα επίθεση κατά του Ισραήλ
Το Ιράν ξεκίνησε νέα επίθεση κατά του Ισραήλ, με την κρατική τηλεόραση να αναφέρει ότι περιλαμβάνει πυραύλους και drones.
Μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε πυραύλους πάνω από την Ιερουσαλήμ.
22:30 - 14 Ιουν 2025
Ισραήλ: Πλήξαμε υπόγεια εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων στο δυτικό Ιράν
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε σήμερα ότι έπληξε μια υπόγεια εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων στο Χοραμαμπάντ, στο δυτικό Ιράν, εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων εδάφους-εδάφους και πυραύλων κρουζ.
"Πρόκειται για μια σημαντική τοποθεσία που περιλαμβανόταν και σε προπαγανδιστικό βίντεο του ιρανικού καθεστώτος στο παρελθόν", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, αναφερόμενος σε βίντεο που είχαν δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος οι Φρουροί της Επανάστασης, βίντεο που οποίο έδειχνε αυτό που ισχυρίζονταν ότι ήταν μια νέα υπόγεια εγκατάσταση πυραύλων.
"Βομβαρδίστηκε και οι ανώτεροι αξιωματούχοι που συνδέονταν με αυτήν (την εγκατάσταση) εξοντώθηκαν επίσης", πρόσθεσε ο Ντεφρίν, σημειώνοντας ότι δεκάδες άλλες τοποθεσίες πυραύλων "κατεστράφησαν επίσης".
Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι η τοποθεσία στέγαζε "σήραγγες αποθήκευσης για πυραύλους εδάφους-εδάφους και πυραύλους κρουζ, καθώς και πολλαπλές εξέδρες εκτόξευσης".
21:55 - 14 Ιουν 2025
Συναγερμός σε Τεχεράνη και έξι ιρανικές επαρχίες εν αναμονή νέων ισραηλινών επιθέσεων
Το Ιράν ενεργοποίησε τα συστήματα αεράμυνας στην Τεχεράνη και γύρω από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και σε άλλες πόλεις όπως την Ταμπρίζ και το Ισφαχάν, καθώς αναμένονται νέες ισραηλινές επιθέσεις, ανέφεραν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι "αυτή την ώρα, πλήττουμε το Ιράν".
«Η αεράμυνα στο Μπαντάρ Αμπάς ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση μικρο-drones», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να δώσει άμεσα περισσότερες λεπτομέρειες.
«Την τελευταία ώρα, 10 εχθρικά ισραηλινά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν σε διάφορες περιοχές» της χώρας, μετέδωσε προηγουμένως η κρατική τηλεόραση.
21:40 - 14 Ιουν 2025
Υπέκυψε στα τραύματά του ο ανώτατος σύμβουλος του Χαμενεϊ
Ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο Αλί Σαμχανί, υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί στους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Παρασκευής, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
21:26 - 14 Ιουν 2025
Νετανιάχου: Θα χτυπήσουμε κάθε τοποθεσία και κάθε στόχο του καθεστώτος
Το Ισραήλ έπληξε σήμερα για πρώτη φορά τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν, με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πυρκαγιά σε τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τα χτυπήματα του Ισραήλ ανέτρεψαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενδεχομένως για πολλά χρόνια και απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
"Θα χτυπήσουμε κάθε τοποθεσία και κάθε στόχο του καθεστώτος του Αγιατολάχ, και αυτό που έχουν νιώσει μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες", είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Στην Τεχεράνη, οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι περίπου 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών, ενώ αναφέρθηκαν και άλλα χτυπήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι επιτέθηκε σε περισσότερους από 150 στόχους.
Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση του Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένονται "βαριές και καταστροφικές" επιθέσεις κατά του Ισραήλ μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πλήττει διάφορους στόχους σε όλο το Ιράν.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι οι ιρανικές επιθέσεις δεν τελείωσαν και ότι το Ιράν έχει οπλοστάσιο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος τόνισε οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, όπως το κλείσιμο σχολείων, θα παραμείνουν σε ισχύ ως τις 20:00 το βράδυ αύριο Κυριακή.
21:12 - 14 Ιουν 2025
Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στην Τεχεράνη και στο Μπαντάρ Αμπάς - Αυτή τη στιγμή βομβαρδίζουμε το Ιράν, δηλώνει το Ισραήλ
Συστήματα ιρανικής αεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και γύρω από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, μετέδωσε νωρίς σήμερα το βράδυ η ιρανική κρατική τηλεόραση, ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι "αυτή την ώρα, πλήττουμε το Ιράν".
21:09 - 14 Ιουν 2025
Διεκόπη η παραγωγή φυσικού αερίου σε τμήμα του κοιτάσματος South Pars στο νότιο Ιράν μετά από ισραηλινή επίθεση
Διεκόπη η παραγωγή φυσικού αερίου από μέρος του κοιτάσματος South Pars του Ιράν μετά από ισραηλινή επίθεση σήμερα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
«Λόγω πυρκαγιάς σε μία από τις τέσσερις μονάδες της πλατφόρμας Phase 14 του South Pars, η παραγωγή 12 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την πλατφόρμα Phase 14 έχει προσωρινά διακοπεί μέχρι να τεθεί ξανά σε λειτουργία αυτό το τμήμα του διυλιστηρίου», ανέφερε το Tasnim.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μια ισραηλινή επίθεση με drone στην εγκατάσταση αυτή προκάλεσε «ισχυρή έκρηξη» και πυρκαγιά στο χώρο, που βρίσκεται στην πόλη-λιμάνι Κανγκάν.
Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα πυρκαγιά, η οποία, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου, αργότερα σβήστηκε.
Το γιγάντιο κοίτασμα South Pars, που βρίσκεται στη νότια επαρχία Μπουσέρχ, είναι μία από τις δύο κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογονανθράκων του Ιράν.
20:44 - 14 Ιουν 2025
Ξανάνοιξαν οι εναέριοι χώροι Ιορδανίας, Συρίας και Λιβάνου
Ιορδανία, Συρία και Λίβανος, ξανάνοιξαν σήμερα τους εναέριους χώρου τους, μια ημέρα μετά την αναστολή των πτήσεων εν μέσω ανταλλαγής πληγμάτων ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ. Εντούτοις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (European Aviation Safety Agency, EASA) συνέστησε να μην πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από την περιοχή.
Η Ιορδανία, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αναχαίτισε drones και πυραύλους που πέταξαν από το έδαφός της, "άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο της στις 7:30 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Ιορδανίας.
Λίβανος και Συρία προέβησαν σε παρόμοιες ανακοινώσεις.
Οι λιβανικές αερογραμμές Middle East επαναπρογραμμάτισαν πτήσεις προς και από τη Βηρυτό, καθώς επιβάτες πέρασαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο λόγω ακυρώσεων ή καθυστερήσεων πτήσεων.
Στη Συρία, η αρχή πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε επίσης την επαναλειτουργία του εναέριου χώρου της, δηλώνοντας ότι "συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή".
Ο EASA εξέδωσε δελτίο χθες Παρασκευή συνιστώντας στις αεροπορικές εταιρείες "να μην πετούν στον εναέριο χώρο" του Ιράν, του Ιράκ, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Από προχθές Ισραήλ και Ιράν, το οποίο ανταπέδωσε με πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ στην ισραηλινή επίθεση, συνεχίζουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις.
Η σύσταση του EASA αφορά "όλα τα επίπεδα πτήσης", ανέφερε σε αυτό το Δελτίο Πληροφοριών Ζωνών Συγκρούσεων (CZIB).
"Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με αυξημένο κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής δράσης", τόνισε, εκτιμώντας ότι υπάρχει "υψηλός κίνδυνος για την πολιτική αεροπορία στους εναέριους χώρους του Ιράν, του Ιράκ, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου".
20:07 - 14 Ιουν 2025
Ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος για την Κυριακή νέος γύρος συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ
Ο νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που είχε προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή στο Μουσκάτ, δεν θα πραγματοποιηθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσάιντι.
Το Ομάν είναι μεσολαβήτρια χώρα στις αμερικανο-ιρανικές διαπραγματεύσεις.
Νωρίτερα σήμερα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ο διάλογος με την Ουάσινγκτον για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι "ανούσιος" μετά τις ισραηλινές επιθέσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι ακόμη δεν είχε αποφασίσει αν θα μετάσχει στις συνομιλίες που προγραμματίζονται για αύριο, Κυριακή.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ "ελπίζουν" να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
20:06 - 14 Ιουν 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με αντικείμενο συζήτησης τις εχθροπραξίες μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, δήλωσε ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Ουσακόφ τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη τηλεφωνική συνδιάλεξη καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν και οι δύο ηγέτες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιστροφής στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο διπλωματικός σύμβουλος ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου και του Αμερικανού προέδρου διήρκησε περίπου 50 λεπτά, σύμφωνα με τον Ουσακόφ που χαρακτήρισε τη συνομιλία ουσιαστική και χρήσιμη.
19:15 - 14 Ιουν 2025
Το Ισραήλ βομβάρδισε υποδομές στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στο νότιο Ιράν - Αναφορές για ξέσπασμα πυρκαγιάς
Το Ισραήλ βομβάρδισε υποδομές στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στη νότια επαρχία Μπουσέχρ του Ιράν, προκαλώντας το ξέσπασμα πυρκαγιάς, μεταδίδουν σήμερα το απόγευμα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια «ισχυρή έκρηξη» σε διυλιστήριο στο νότιο Ιράν, μετά από επίθεση με ισραηλινό drone.
18:46 - 14 Ιουν 2025
Ιράν προς Ισραήλ: «Ισχυρότερη απάντηση» αν συνεχιστούν οι επιθέσεις
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε σήμερα για μια «ισχυρότερη» στρατιωτική απάντηση από το Ιράν αν το Ισραήλ συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δεύτερη ημέρα των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών - ορκισμένων εχθρών.
«Η συνεχιζόμενη σιωνιστική επιθετικότητα θα οδηγήσει σε μια ισχυρότερη και πιο σφοδρή απάντηση από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.
18:45 - 14 Ιουν 2025
Νετανιάχου: «Καίριο πλήγμα» στο Ιράν – Απειλές για νέες ισραηλινές επιδρομές
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός θα βομβαρδίσει «όλες τις θέσεις του καθεστώτος» στο Ιράν, σημειώνοντας ότι οι ισραηλινές επιδρομές επέφεραν ένα «καίριο πλήγμα στο πυρηνικό πρόγραμμα» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Θα βομβαρδίσουμε όλες τις θέσεις και τους στόχους του καθεστώτος του αγιατολάχ», δήλωσε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Aυτό που έχουν νιώσει μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα τους έρθε τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Πρόσθεσε ότι ο στρατός καταστρέφει τώρα την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους.
«Επιφέραμε ένα καίριο πλήγμα στο πυρηνικό τους πρόγραμμα» από την μαζική επίθεση της Παρασκευής στο Ιράν, συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
18:21 - 14 Ιουν 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη-Μπ. Νετανιάχου - Την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στον οποίο και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση. Αναγνώρισε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η λύση βρίσκεται στη διπλωματία και πως το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι νέα μέτωπα ανάφλεξης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εμφατικά την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, απελευθέρωσης των ομήρων και απρόσκοπτης ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας.
15:33 - 14 Ιουν 2025
Το Ιράν εξετάζει σοβαρά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Το κλείσιμο των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ εξετάζεται σοβαρά από την Τεχεράνη μετέδωσε η ηλεκτρονική ειδησεογραφική πλατφόρμα IRINN στο Ιράν, επικαλούμενη δηλώσεις του Ισμαΐλ Κοσαρί, που είναι μέλος της επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας του ιρανικού κοινοβουλίου.
Τα Στενά του Ορμούζ που βρίσκονται μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, είναι η πιο σημαντική θαλάσσια δίοδος παγκοσμίως, για τη ναυτιλιακή μεταφορά του πετρελαίου.
13:38 - 14 Ιουν 2025
Ισραήλ: Σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς υπέστησαν οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Ισφαχάν και Νατάνζ
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στις περιοχές του Ισφαχάν και της Νατάνζ του Ιράν υπέστησαν σοβαρές ζημιές εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών, σύμφωνα με μία σημερινή δήλωση Ισραηλινού στρατιωτικού αξιωματούχου.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα απαιτηθεί χρόνος μεγαλύτερος από μερικές εβδομάδες για την αποκατάσταση των ζημιών από το Ιράν στις δύο εγκαταστάσεις που επλήγησαν, προσθέτοντας ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν εννέα υψηλόβαθμοι Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες.
Το Ισραήλ επιτέθηκε κατά περισσότερων από 150 στόχων με τη χρήση εκατοντάδων πυρομαχικών εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο εναέριος δρόμος προς την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη, έχει αποτελεσματικά ανοίξει.
13:33 - 14 Ιουν 2025
Το Ιράν δεν αποκλείει ακόμη τη συμμετοχή του στις προγραμματισμένες για αύριο συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «ανούσιος» μετά τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της επικράτειάς του, αλλά σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα μετάσχει στις συνομιλίες που προγραμματίζονται για αύριο, Κυριακή.
«Η άλλη πλευρά (οι ΗΠΑ) ενήργησε κατά τρόπο που καθιστά ανούσιο τον διάλογο. Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι διαπραγματεύεται και την ίδια ώρα να διαχωρίζει την εργασία επιτρέποντας στο σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) να στοχοθετεί το έδαφος του Ιράν», μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου Εσμαήλ Μπαγαεΐ του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ακόμη δεν είναι σαφές τι απόφαση θα πάρουμε αύριο όσον αφορά αυτό το ζήτημα», σημείωσε ωστόσο παράλληλα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ «κατάφερε να επηρεάσει» τη διπλωματική διαδικασία και η ισραηλινή επίθεση δεν θα είχε συμβεί χωρίς να έχει επιτραπεί από την Ουάσινγκτον.
Το Ιράν είχε κατηγορήσει νωρίτερα τις ΗΠΑ για συνέργεια στις επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά η Ουάσινγκτον αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε στην Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα ήταν «συνετό» να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο έκτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προγραμματιζόταν να γίνει αύριο, Κυριακή, στο Μουσκάτ, αλλά δεν είναι σαφές αν θα πραγματοποιηθεί μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν.
Το Ιράν δηλώνει ότι το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου έχει μόνον μη στρατιωτικούς σκοπούς, απορρίπτοντας τις ισραηλινές κατηγορίες ότι αναπτύσσει μυστικά πυρηνικά όπλα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Reuters ότι αυτός και η ομάδα του γνώριζαν ότι επίκειντο ισραηλινές επιθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να βλέπουν πως υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
13:09 - 14 Ιουν 2025
Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας: Θα καεί η Τεχεράνη αν το Ιράν συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς προειδοποίησε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι “η Τεχεράνη θα καεί”, αν συνεχίσει την εκτόξευση πυραύλων κατά Ισραηλινών αμάχων.
“Ο Ιρανός δικτάτορας κρατάει τους Ιρανούς πολίτες ομήρους, φέρνοντας στο προσκήνιο μία πραγματικότητα, στην οποία, οι ίδιοι και κυρίως οι κάτοικοι της Τεχεράνης θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τη ζημιά που προκαλούν με θρασύτητα στους πολίτες του Ισραήλ. Αν ο Χαμενεΐ εξακολουθήσει την εκτόξευση πυραύλων κατά κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, τότε, η Τεχεράνη θα καεί”, ανέφερε σε μία δήλωσή του ο Κατς.
13:03 - 14 Ιουν 2025
Εξήντα νεκροί, ανάμεσά τους 20 παιδιά, από τις ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη, δύο νεκροί στο Ασανταμπάντ - Ανακοινώθηκε και ο θάνατος δύο Ιρανών στρατηγών
Περίπου 60 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 20 παιδιών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Δύο άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους σήμερα σε ισραηλινή επίθεση σε πυραυλική εγκατάσταση στην Ασανταμπάντ, στο δυτικό Ιράν, ανέφεραν ιρανικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι.
Παράλληλα η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Ο στρατηγός Γολαμρεζά Μεχραμπί, αναπληρωτής διοικητής του τμήματος πληροφοριών στο γενικό επιτελείο των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, και ο στρατηγός Μεχντί Ραμπανί, αναπληρωτής διοικητής επιχειρήσεων, "έπεσαν σαν μάρτυρες", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
12:54 - 14 Ιουν 2025
Ιράν: Το Ισραήλ έπληξε στόχο κοντά σε διυλιστήριο στην πόλη Ταυρίδα / Mehr
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε σήμερα ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κοντά στο διυλιστήριο της Ταυρίδας (Ταμπρίζ) στο βορειοδυτικό Ιράν, καθώς καπνός αναδύεται από τις εγκαταστάσεις της αναφερόμενης μονάδας.
12:34 - 14 Ιουν 2025
Κρίση Ισραήλ - Ιράν: «Xρειάζονται αίσθημα ευθύνης και λογική», τόνισε ο πάπας Λέων ο ΙΔ΄
Ο πάπας Λέων ο ΙΔ', στο τέλος της σημερινής γενικής ακρόασης για το 'Αγιο Έτος των Καθολικών, αναφέρθηκε στην κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
«Αυτές τις ημέρες, οι ειδήσεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Η κατάσταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ έχει εκτραχυνθεί σημαντικά. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, επιθυμώ να ανανεώσω την έκκλησή μου υπέρ του αισθήματος ευθύνης και της λογικής», τόνισε ο ποντίφικας.
«Οι προσπάθειες που στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου κόσμου, χωρίς την πυρηνική απειλή, πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω του σεβασμού και ενός ειλικρινούς διαλόγου, ώστε να οικοδομηθεί μια διαρκής ειρήνη, βασισμένη στην δικαιοσύνη, στην αδελφοσύνη και στο ευρύτερο καλό», πρόσθεσε ο πάπας.
Σύμφωνα με τον πάπα Πρέβοστ «κανείς δεν θα έπρεπε να απειλεί ποτέ την ύπαρξη του άλλου» ενώ «αποτελεί χρέος κάθε χωρας, η στήριξη της ειρήνης, με προώθηση διαδικασιών επανασυμφιλίωσης και λύσεων, οι οποίες να εγγυώνται την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια όλων».
12:30 - 14 Ιουν 2025
ΙΑΕΑ: Παρά τα πολλαπλά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, δεν υπάρχει αύξηση ραδιενέργειας ως τώρα
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν δέχτηκαν πολλά πλήγματα στις 13 Ιουνίου, ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί αύξηση της ραδιενέργειας ως τώρα, ανακοίνωση ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
12:23 - 14 Ιουν 2025
Το Ιράν απειλεί με πλήγματα κατά πλοίων και βάσεων ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας αν βοηθήσουν το Ισραήλ
Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι οι βάσεις και τα πλοία τους στην περιοχή θα στοχοποιηθούν αν βοηθήσουν για τον τερματισμό των πυραυλικών επιθέσεων της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν.
12:17 - 14 Ιουν 2025
Κλειστός παραμένει "μέχρι νεωτέρας" ο εναέριος χώρος του Ιράν
Ο εναέριος χώρος του Ιράν θα παραμείνει κλειστός "μέχρι νεωτέρας", μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης, κατά τη δεύτερη ημέρα ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
"Δεν θα υπάρξει καμία πτήση στα αεροδρόμια της χώρας ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια των επιβατών (...) και αυτό (θα ισχύσει) μέχρι νεωτέρας", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
11:07 - 14 Ιουν 2025
To Iράν επιβεβαίωσε περιορισμένες ζημιές στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις - Δεν υπάρχουν ανησυχίες για μόλυνση
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του στο Φορντό υπέστησαν περιορισμένη ζημιά στις πρόσφατες επιθέσεις, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο εκπρόσωπο της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της χώρας.
"Υπήρξε περιορισμένη ζημιά σε ορισμένες περιοχές στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του Φορντό", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί.
"Είχαμε ήδη μεταφέρει εκτός σημαντικό μέρος του εξοπλισμού και των υλικών, και δεν υπήρξε εκτεταμένη ζημιά και δεν υπάρχουν ανησυχίες για μόλυνση", σημείωσε ο ίδιος.
11:00 - 14 Ιουν 2025
Ισραήλ: Στους 3 έφτασαν οι νεκροί από τις ιρανικές επιθέσεις
Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ στο κύμα πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε το Ιράν, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Οι Times of Israel ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, καθώς το Ιράν συνέχιζε τα πλήγματά του στη διάρκεια της νύχτας.
Στρατιωτικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν, αν και καταγράφηκαν ορισμένες προσκρούσεις, ιδίως στο κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Τελ Αβίβ.
Συντρίμμια από βλήματα που αναχαιτίστηκαν προκάλεσαν επιπρόσθετη ζημιά, και σε ορισμένα σπίτια.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις του κατά στόχων στο Ιράν.
Στην Τεχεράνη τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αναφέρθηκε ότι ενεργοποιήθηκαν ξανά στη διάρκεια της νύχτας. Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις σε κεντρικά και βορειοανατολικά τμήματα της πόλης.
Σύμφωνα με τον Ιρανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, και πάνω από 320 τραυματίστηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν.
10:57 - 14 Ιουν 2025
Το Ιράν βλέπει επέκταση της σύγκρουσης σε αμερικανικές βάσεις της Μέσης Ανατολής
Τα πλήγματα του Ιράν κατά του Ισραήλ θα συνεχιστούν, με τους στόχους της Τεχεράνης να αναμένεται να επεκταθούν για να συμπεριλάβουν αμερικανικές βάσεις στην περιοχή τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο υψηλόβαθμους Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.
"Η αναμέτρηση αυτή δεν θα τελειώσει με τις χθεσινοβραδινές περιορισμένες δράσεις και τα πλήγματα του Ιράν θα συνεχιστούν, και αυτή η δράση θα είναι πολύ επώδυνη και λυπηρή για τους επιτιθέμενους", μετέδωσε το Fars, επικαλούμενο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, αυτοί δήλωσαν ότι ο πόλεμος θα "επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές από αυτό το (ισραηλινό) καθεστώς και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή".
Η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου έρχεται καθώς το Ιράν και το Ισραήλ συνέχιζαν να στοχοθετούν η μια χώρα την άλλη σήμερα μετά τη μεγαλύτερη σειρά ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, εναντίον στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ιρανική επικράτεια σε μια προσπάθεια αποτροπής της ανάπτυξης πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.
10:25 - 14 Ιουν 2025
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ιρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε ιρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε κύμα πληγμάτων που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Τεχεράνης.
"Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πολεμική αεροπορία έπληξε δεκάδες στόχους, κυρίως υποδομές πυραύλων εδάφους-αέρος, στο πλαίσιο επιχείρησης που είχε στόχο να καταστρέψει τις δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας του καθεστώτος στην περιοχή της Τεχεράνης", ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
"Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, σε απόσταση 1.500 και πλέον χιλιομέτρων από το ισραηλινό έδαφος, η πολεμική αεροπορία έπληξε αμυντικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Τεχεράνης", σημείωσε.
09:23 - 14 Ιουν 2025
Ο Ισραηλινός στρατός αναχαίτισε τα ιρανικά drones
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε αριθμό μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον του Ισραήλ.
Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι σειρήνες ήχησαν σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ μετά τον εντοπισμό drones που εξαπολύθηκαν από το Ιράν.
08:58 - 14 Ιουν 2025
Ισραήλ: Σειρήνες ηχούν σε διάφορες περιοχές, μετά τον εντοπισμό drones που εξαπέλυσε το Ιράν
Σειρήνες ήχησαν σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ μετά τον εντοπισμό μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) που εξαπολύθηκαν από το Ιράν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Νωρίτερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εξαπολύθηκε νέα ομοβροντία πυραύλων προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός είχε επίσης ανακοινώσει ότι η πολεμική αεροπορία συνέχιζε να επιτίθεται σε στόχους στην ιρανική επικράτεια.
08:30 - 14 Ιουν 2025
Ιράν: Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι "ανούσιες" μετά την ισραηλινή επίθεση
Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «ανούσιος» μετά τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της επικράτειάς του, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι υποστήριξε την επίθεση.
«Η άλλη πλευρά (οι ΗΠΑ) ενήργησε κατά τρόπο που καθιστά ανούσιο τον διάλογο. Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι διαπραγματεύεται και την ίδια ώρα να διαχωρίζει την εργασία επιτρέποντας στο σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) να στοχοθετεί το έδαφος του Ιράν», μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου Εσμαήλ Μπαγαεΐ του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ «κατάφερε να επηρεάσει» τη διπλωματική διαδικασία και η ισραηλινή επίθεση δεν θα είχε συμβεί χωρίς να έχει επιτραπεί από την Ουάσινγκτον.
Το Ιράν είχε κατηγορήσει νωρίτερα τις ΗΠΑ για συνέργεια στις επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά η Ουάσινγκτον αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε στην Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα ήταν «συνετό» να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο έκτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προγραμματιζόταν να γίνει αύριο, Κυριακή, στο Μουσκάτ, αλλά δεν είναι σαφές αν θα πραγματοποιηθεί μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν.
Το Ιράν δηλώνει ότι το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου έχει μόνον μη στρατιωτικούς σκοπούς, απορρίπτοντας τις ισραηλινές κατηγορίες ότι αναπτύσσει μυστικά πυρηνικά όπλα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Reuters ότι αυτός και η ομάδα του γνώριζαν ότι επίκειντο ισραηλινές επιθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να βλέπουν πως υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
08:29 - 14 Ιουν 2025
Ιορδανία: Ξανάνοιξε ο εναέριος χώρος της χώρας, σύμφωνα με την επιτροπή πολιτικής αεροπορίας
Η Ιορδανία ξανάνοιξε τον εναέριο χώρο της στις 07:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σήμερα, ανακοίνωσε η επιτροπή πολιτικής αεροπορίας της χώρας, μια ημέρα μετά την αναστολή των πτήσεων εν μέσω ανταλλαγής πληγμάτων ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.
08:28 - 14 Ιουν 2025
Ιράν: Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ισραηλινά drones που βρίσκονταν σε αποστολή "κατασκοπείας"
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε σήμερα ισραηλινά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) που βρίσκονταν σε αποστολή αναγνώρισης πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Οι ιρανικές δυνάμεις "κατάφεραν να καταρρίψουν ισραηλινά drones που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας στη μεθοριακή περιοχή Σαλμάς", μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι "τα drones είχαν διεισδύσει στον ιρανικό εναέριο χώρο για αποστολές κατασκοπείας και αναγνώρισης".
08:19 - 14 Ιουν 2025
Σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σε ανταπόδοση για τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές του
Το Ιράν συνέχιζε σήμερα το πρωί να εκτοξεύει ομοβροντίες βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που εγείρει ανησυχίες για κλιμάκωση στην περιοχή.
Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν δυο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και άλλη μια νωρίς το πρωί στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, με τον στρατό να προτρέπει τον πληθυσμό να πάει στα καταφύγια. Το επίπεδο συναγερμού μειώθηκε κατόπιν, την πρώτη φορά περίπου μισή ώρα αργότερα, τη δεύτερη κάπου δέκα λεπτά αργότερα, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώνουν εκτοξεύσεις «δεκάδων» πυραύλων, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν, κατ’ αυτές.
Χθες βράδυ, η πυροσβεστική του Ισραήλ έκανε λόγο για «πολλά μείζονα συμβάντα» σε προάστια του Τελ Αβίβ.
Η Τεχεράνη ανέφερε πως εκτόξευσε πυραύλους εναντίον «δεκάδων στόχων», ανάμεσά τους «στρατιωτικές βάσεις και υποδομές» στο Ισραήλ.
Εξαπολύθηκαν τουλάχιστον έξι κύματα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων μετά τη σειρά ισραηλινών βομβαρδισμών χθες το πρωί, που έπληξαν πάνω από 200 στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις και σκότωσαν κορυφαίους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που στοχοποίησαν επίσης πολυκατοικίες, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 και να τραυματιστούν άλλοι 320 και πλέον, στην «μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι», δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.
Στο Ισραήλ, μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 63 τραυματίες. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ynet, την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ, εξηντάρα που είχε αναφερθεί νωρίτερα πως βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση υπέκυψε.
Η ισραηλινή επίθεση έγινε με φόντο την εντεινόμενη διεθνή πίεση στο Ιράν, που η Δύση και το Ισραήλ ερίζουν πως θέλει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Η Τεχεράνη το διαψεύδει και υπερασπίζεται το δικαίωμά της να έχει πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.
Εξαπολύθηκε δυο ημέρες πριν από τον νέο κύκλο έμμεσων διαπραγματεύσεων, η διεξαγωγή του οποίου μοιάζει πλέον αβέβαιη, αύριο Κυριακή στο Ομάν, ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή κοινότητα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήδη διεμήνυσε πως «έρχονται κι άλλα» πλήγματα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Αραγτσί, κατήγγειλε πως το Ισραήλ «κήρυξε πόλεμο» στη χώρα του.
Στην Τεχεράνη, φλόγες και πυκνός καπνός υψώνονταν τις πρώτες πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ιρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για έκρηξη και τουλάχιστον δυο ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Στο αεροδρόμιο αυτό γίνονται κυρίως πτήσεις εσωτερικού και προς ή από κράτη της περιοχής. Το πρακτορείο FARS μετέδωσε πως επλήγη από δυο «βλήματα».
Νωρίτερα, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις αλλού στην πρωτεύουσα, ενώ επιχείρησε η αντιαεροπορική άμυνα εναντίο νέων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Χθες βράδυ, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Τεχεράνης για να εκφράσει υποστήριξη στα αντίποινα του καθεστώτος, φωνάζοντας το σύνθημα «Θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στην Αμερική!».
«Θα συνεχίσουμε να ανταποδίδουμε με συντριπτικό τρόπο (τις επιθέσεις του Ισραήλ) με την υποστήριξη του λαού μας, του ηγέτη μας και των γενναίων στρατιωτών μας», είπε η Χατιρά Αμπουλφαζλί, σαραντάρα νοσοκόμα.
Στο κεντρικό τμήμα της χώρας, οι δρόμοι ήταν άδειοι, με την εξαίρεση μεγάλων ουρών αναμονής που σχηματίστηκαν σε πρατήρια καυσίμων.
«Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα στο Τελ Αβίβ. Φτάνει η κλιμάκωση, ώρα να σταματήσει. Πρέπει να επικρατήσουν η ειρήνη και η διπλωματία», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μέσω X.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως είχε πληροφορίες που κατ’ αυτόν αποδείκνυαν ότι η Τεχεράνη πλησίαζε σε «σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή» για την κατασκευή τουλάχιστον μιας ατομικής βόμβας, και ότι «το ιρανικό καθεστώς είχε σχέδιο για να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ».
Ανέφερε πως στην επιχείρηση συμμετείχαν τις πρώτες ώρες της κάπου 2000 μαχητικά αεροσκάφη.
Σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του προς τους Ιρανούς, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο στρατός εξαπέλυσε εναντίον της Τεχεράνης «μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ιστορία».
«Εξαλείψαμε τους κυριότερους ανώτατους αξιωματικούς, πυρηνικούς επιστήμονες υψηλού επιπέδου, τη σημαντικότερη εγκατάσταση εμπλουτισμού (ουρανίου) του ισλαμικού καθεστώτος και μεγάλο μέρος του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων του», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, παροτρύνοντας τους Ιρανούς να εξεγερθούν εναντίον του «κακοποιού και καταπιεστικού καθεστώτος» που τους κυβερνά.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «κατέστρεψε» εργοστάσιο ουρανίου στην επαρχία Ισφαχάν (κεντρικά). Οι ζημιές σε εγκαταστάσεις όπως αυτή στο Φορντό, νότια της Τεχεράνης, είναι ήσσονες, σύμφωνα με την ιρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης πως έπληξε δυο στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό Ιράν, διαβεβαιώνοντας πως αυτή της Ταμπρίζ (βορειοδυτικά) «καταστράφηκε» ολοσχερώς.
Το κέντρο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ (κεντρικά) βομβαρδίστηκε «πολλές φορές», σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία μετέδωσε πλάνα που δείχνουν πυκνό καπνό να υψώνεται από την εγκατάσταση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε ότι το υπέργειο τμήμα της εγκατάστασης «καταστράφηκε», επικαλούμενος ιρανικές πληροφορίες, πάντως δεν παρατηρήθηκε «καμιά αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας» μέχρι στιγμής.
Νωρίς χθες το πρωί, ο στρατηγός Χουσέιν Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και άλλοι κορυφαίοι αξιωματικοί, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών Αλί Χαζιζαντέ, σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το αρχηγείο τους.
Ο επικεφαλής του ιρανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Μοχαμάντ Μπαγερί και έξι επιστήμονες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έγινε γνωστό πως επίσης σκοτώθηκαν στα πλήγματα αυτά.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συνομίλησε χθες Παρασκευή με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρότρυνε από την πλευρά του το Ιράν να «κλείσει συμφωνία» για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς του, προειδοποιώντας πως οι «επόμενες επιθέσεις» θα είναι «ακόμα πιο βάρβαρες».
Η πιο πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στην ιρανική επικράτεια που είχε ανακοινωθεί δημόσια έγινε τον Οκτώβριο του 2024, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών στόχων σε αντίποινα για την εκτόξευση κάπου 200 ιρανικών πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Συμπτώματα του πυρετού στην περιοχή: πολλές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν ή εξέτρεψαν δεκάδες πτήσεις τους, ενώ οι τιμές του πετρελαίου απογειώθηκαν.
Την Τετάρτη, η Τεχεράνη απείλησε πως θα πλήξει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που της «επιβληθεί» πόλεμος αν αποτύχουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη με σκοπό να εξευρεθεί συμφωνία που θα προβλέπει περιορισμούς στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα την άρση μέρους των οικονομικών κυρώσεων που υφίσταται η χώρα.