Κυριακή, 25-Μαϊ-2025 23:42
Φον ντερ Λάιεν: Θα χρειαστούμε χρόνο για μια καλή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ - Μέχρι τις 9 Ιουλίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κινηθεί γρήγορα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα χρειαστεί χρόνο μέχρι τις 9 Ιουλίου, την αρχική καταληκτική ημερομηνία για τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί μια "καλή συμφωνία", ανέφερε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η φον ντερ Λάιεν γράφει ότι είχε μια "καλή" τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι απογοητευμένος από τον ρυθμό των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες και απείλησε να επιβάλει δασμούς ύψους 50% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Ιουνίου.
Στις αρχές Απριλίου ο ίδιος ο Τραμπ όρισε ένα "παράθυρο" 90 ημερών για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, το οποίο κλείνει στις 9 Ιουλίου.
"Καλό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά τις συνομιλίες. Για να φτάσουμε σε καλή συμφωνία θα χρειαστούμε τον χρόνο μέχρι τις 9 Ιουλίου" ανέφερε η φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της.
Good call with @POTUS.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 25, 2025
The EU and US share the world’s most consequential and close trade relationship.
Europe is ready to advance talks swiftly and decisively.
To reach a good deal, we would need the time until July 9.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ