Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 09-Απρ-2025 20:30

    Τραμπ: "Παγώνουν" για 90 ημέρες οι ανταποδοτικοί δασμοί, σε ισχύ ενιαίος συντελεστής 10% - Στο 125% για την Κίνα

    Τραμπ: "Παγώνουν" για 90 ημέρες οι ανταποδοτικοί δασμοί, σε ισχύ ενιαίος συντελεστής 10% - Στο 125% για την Κίνα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23.00

    Το "πάγωμα" για 90 ημέρες των αμοιβαίων δασμών του ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά τις χώρες που δεν έχουν  προβεί σε αντίποινα.

    Ο Τραμπ σημείωσε ότι κατά την περίοδο αυτή, θα τεθεί σε ισχύ ενιαίος δασμός 10%, ο  οποίος εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες (όπως είχε ανακοινώσει κατά την παρουσίαση της "Ημέρας της Ανεξαρτησίας").

    Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Κίνα, αυξάνοντας τους δασμούς από το 104% (μετά τη χθεσινή αύξηση κατά 50%) στο 125%.

    Διευκρινίζοντας, ο Λευκός Οίκος εξήγησε ότι η ανακοίνωση του Τραμπ για "παύση" δασμών 90 ημερών σημαίνει ότι "το επίπεδο των δασμών θα μειωθεί σε έναν καθολικό δασμό 10%" κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ενώ "οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται". Αυτή η αναστολή δεν ισχύει για την Κίνα, όπου οι δασμοί αυξάνονται στο 125%, σημειώνει.

    Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι αποφάσισε να αναστείλει για 90 ημέρες τους ανταποδοτικούς δασμούς σε χώρες που δεν προέβησαν σε αντίποινα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι αρκετοί "φοβήθηκαν λίγο" για τους δασμούς και αντέδρασαν υπερβολικά, αλλά επανέλαβε την πεποίθησή του πως τελικά θα συναφθούν εμπορικές συμφωνίες με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

    "Η Κίνα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας. Απλώς δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν… Ο πρόεδρος Σι είναι υπερήφανος άνθρωπος… Δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν, αλλά θα το καταλάβουν", είπε ο Τραμπ.

    Το Πεκίνο ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι απαντά με δική του αύξηση των δασμών κατά 50% επιπλέον, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό φόρο στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα στο 84%. Λίγο νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε εκδώσει ανακοίνωση διαμηνύοντας ότι δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά και ότι θα αναγκαστεί να δώσει τη μάχη με την υπ' αριθμόν 1 οικονομία του κόσμου εφόσον ο Τραμπ συνεχίζει να αυξάνει τις εμπορικές εντάσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Τραμπ τόνισε στον λογαριασμό του στο TruthSocial: "Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν τον δασμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κίνα σε 125%, με άμεση ισχύ" δήλωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    "Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της εξαπάτησης των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές".

    Αντίθετα, γράφει, "και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν καλέσει εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών και USTR, για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τα εμπορικά εμπόδια, τους δασμούς, τη χειραγώγηση του νομίσματος, και μη νομισματικούς δασμούς, και ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν προβεί, μετά από έντονη υπόδειξή μου, σε αντίποινα με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια ΠΑΥΣΗ 90 ημερών και ένα σημαντικά μειωμένο δασμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ύψους 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα αυτό!".

    Η "αναστροφή" του Τραμπ έρχεται περίπου 13 ώρες μετά την έναρξη της εφαρμογής υψηλότερων αμοιβαίων δασμών σε 56 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και ενίσχυσε τους φόβους για ύφεση. Ο πρόεδρος δέχτηκε μαζικές πιέσεις από επιχειρηματίες και επενδυτές, σημειώνει το Bloomberg.

     

    Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι χώρες που "δεν ανταπέδωσαν" τους δασμούς θα ανταμειφθούν και ότι αναμένεται και άλλες χώρες να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να διαπραγματευθούν "την καλύτερη συμφωνία".

    Υπενθύμισε ότι ήδη η Ιαπωνία ετοιμάζεται να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα. Η αναστολή, υποστήριξε, δίνει χρόνο για διαπραγμάτευση και δεν αποφασίστηκε λόγω της αντίδρασης των αγορών στην εφαρμογή των δασμών. "Θέλουμε να διαπραγματευτούμε καλόπιστα", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Μπέσεντ, η μείωση των δασμών στο 10% αφορά επίσης και τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

    "Θα δούμε τι θα κάνει η Κίνα", είπε ο υπουργός. "Δεν τον αποκαλώ εμπορικό πόλεμο, όμως η Κίνα κλιμάκωσε" τους δασμούς, επέμεινε.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επιτύχει συμφωνίες για τους δασμούς με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς ετοιμάζεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με περισσότερες από 70 χώρες τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιώντας ότι οι κινήσεις για στενότερη ευθυγράμμιση με την Κίνα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

    Ο Μπέσεντ, σημείωσε ότι θα αναλάβει ηγετικό διαπραγματευτικό ρόλο στις συζητήσεις για τους δασμούς. 

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ σημείωσε ότι "ο κόσμος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ" τονίζοντας ότι η Κίνα έχει επιλέξει την αντίθετη κατεύθυνση".

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, οι δείκτες στη Wall εκτοξεύτηκαν καταγράφοντας το μεγαλύτερο ράλι της τελευταίας πενταετίας, με τον βιομηχανικό Dow Jones να γνωρίζει "άλμα" άνω των 2.300 μονάδων ή 6,3% στις 40.028 μονάδες, τον S&P 500 να "σκαρφαλώνει" 7,2% πάνω στις 5.341 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να "εκτοξεύεται" 8,9% στις  16.636 μονάδες.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ