Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 13-Μαρ-2025 23:07

    Πορτογαλία: Ο πρόεδρος διέλυσε τη Βουλή - Πρόωρες εκλογές στις 18 Μαΐου

    130352680
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας ανακοίνωσε απόψε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 18 Μαΐου, μετά την κατάρρευση της συντηρητικής κυβέρνησης του Λουίς Μοντενέγκρο ο οποίος κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για σύγκρουση συμφερόντων.

    Ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα υπογράμμισε ότι επιθυμεί να διασφαλίσει τη σταθερότητά της χώρας, διευκρινίζοντας πως η 18η Μαΐου είναι "η ημερομηνία που προτιμούν τα περισσότερα κόμματα" για τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης που τον επέκρινε για σύγκρουση συμφερόντων λόγω δοσοληψιών οικογενειακής επιχείρησης.

    Η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως η εταιρεία Spinumvira, που ίδρυσε ο Μοντενέγκρο το 2021, επωφελήθηκε από το ότι ανέλαβε επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης και έκλεισε συμβάσεις με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αρνείται πως έγινε οτιδήποτε παράνομο και τονίζει πως πλέον η επιχείρηση ανήκει στους γιους του. Ωστόσο απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το πελατολόγιο της εταιρείας.

    Παρά τον σάλο, ο Λουίς Μοντενέγκρο σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, τις τρίτες από το 2022 στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η Δημοκρατική Συμμαχία του Μοντενέγκρο ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2024.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ