Πέμπτη, 13-Μαρ-2025 11:27
Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία - "Ακόμη και σήμερα" οι επαφές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12.24
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με μια ειρηνευτική πρόταση για το Ουκρανικό.
Οι επαφές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ήδη από σήμερα, Πέμπτη, σημείωσε. Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα, με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, να συμμετέχει στην αποστολή.
"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες [...] σε μελλοντικές επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέτοιες επαφές είναι δυνατές ήδη από σήμερα", δήλωσε η Ζαχάροβα.
Οι ΗΠΑ πρότειναν, κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τρίτη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με αξιωματούχους του Κιέβου, ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός 30 ήμερων. Μετά από περισσότερες από οκτώ ώρες συνομιλιών, οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή δήλωση που ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να αποδεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση αποδοχής και εφαρμογής από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς είχαν μιλήσει τηλεφωνικά την Τετάρτη.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΚ δήλωσε εξ άλλου ότι Ρωσία θα θεωρούσε απαράδεκτη την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ή τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων.
Μια τέτοια δραστηριότητα θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή ξένων χωρών σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, επανέλαβε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα λάβει, όπως είπε, τα κατάλληλα μέτρα εάν οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να αναπτύξει στρατεύματα.