Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 10-Μαρ-2025 14:30

    Σύγκρουση τάνκερ και φορτηγού πλοίου στη Βόρεια Θάλασσα - Μεγάλη πυρκαγιά, τουλάχιστον 32 τραυματίες, 1 αγνοούμενος

    Σύγκρουση τάνκερ και φορτηγού πλοίου στη Βόρεια Θάλασσα - Μεγάλη πυρκαγιά, τουλάχιστον 32 τραυματίες, 1 αγνοούμενος
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:43

    Πελώριες φλόγες, δεκάδες τραυματίες και θαλάσσια ρύπανση ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης του δεξαμενόπλοιου μεταφοράς χημικών Stena Immaculate και του φορτηγού πλοίου Solong που συνέβη σήμερα το πρωί στη Βόρεια Θάλασσα.

    Τουλάχιστον 32 τραυματίες μεταφέρθηκαν στη στεριά, έπειτα από τη σύγκρουση των δύο πλοίων με τη βρετανική ακτοφυλακή να αναφέρει ότι μια "αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη" για τον "πιθανό" κίνδυνο ρύπανσης από ναυτικό ατύχημα. "Το συμβάν συνεχίζεται ακόμη και η αξιολόγηση πιθανών απαραίτητων μέτρων ελέγχου της ρύπανσης βρίσκεται σε εξέλιξη", σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

    "Το συμβάν συνεχίζεται ακόμη και η αξιολόγηση πιθανών απαραίτητων μέτρων ελέγχου της ρύπανσης βρίσκεται σε εξέλιξη", σύμφωνα με τη βρετανική ακτοφυλακή.

    Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Solong και το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών φορτίων Stena Immaculate έχουν υποστεί και τα δύο σημαντικές ζημιές μετά τη σύγκρουσή τους, ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πρώτου.

    "Και τα δύο πλοία υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τη σύγκρουση και την επακόλουθη πυρκαγιά" ανέφερε η Ernst Russ, η ναυτιλιακή εταιρεία που εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, τα 13 από τα 14 μέλη του πληρώματος του Solong έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην ξηρά. "Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου μέλους του πληρώματος", πρόσθεσε.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στη στεριά στο Γκρίμσμπι (βορειοανατολική Αγγλία), είπε ο διοικητής του λιμένα, ο Μάρτιν Μπόιερς, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι τραυματίες έφτασαν στη στεριά "με τρία σκάφη" και "ασθενοφόρα κάνουν ουρά στην προκυμαία" του λιμανιού, είπε, διευκρινίζοντας ότι το ένα από τα πλοία ήταν αγκυροβολημένο την ώρα της σύγκρουσης.

    Όλα τα μέλη του πληρώματος του Stena Immaculate, -πάνω από 20 άτομα- είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λένα Άλβλινγκ, εκπρόσωπος της σουηδικής πλοιοκτήτριας εταιρείας Stena Bulk.

    Σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα, το υπό αμερικανική σημαία Stena Immaculate, που διαχειρίζεται η αμερικανική εταιρεία Crowley, ήταν εν μέρει φορτωμένο, κατά τη στιγμή της σύγκρουσης.

    Σε ανακοίνωσή της η Crowley τόνισε ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκε ρήγμα στη δεξαμενή φορτίου στο Stena Immaculate με αποτέλεσμα τη διαρροή ποσότητας καύσιμου αεριωθούμενων -καύσιμο τύπου κηροζίνης JET A-1. Όπως ανέφερε, το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο έπειτα από εκρήξεις που σημειώθηκαν.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Solong ανήκει στη γερμανική εταιρεία Reederei Köpping και ταξίδευε υπό πορτογαλική σημαία.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το τάνκερ είχε αναχωρήσει από την Ελλάδα φορτωμένο με πετρελαιοειδή.

    Ο συναγερμός για το συμβάν σήμανε στις 10:48, τοπική ώρα (12:48 ώρα Ελλάδας).

    Στο BBC ο Μπόιερς είπε ότι μετά τη σύγκρουση φάνηκε από το λιμάνι μια "τεράστια πύρινη σφαίρα", προσθέτοντας ότι τα πλοία έπλεαν πολύ μακριά από την ακτή για να υπάρχει οπτική επαφή. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να ξεσπάσουν πελώριες πυρκαγιές και στα δύο πλοία. Οι βρετανικές αρχές αντέδρασαν κατεπειγόντως, αναπτύσσοντας αεροσκάφη και ναυαγοσωστικές λέμβους.

    "Ένα ελικόπτερο διάσωσης της ακτοφυλακής απογειώθηκε από το Χάμπερσαϊντ για να μεταβεί στο σημείο, μαζί με ναυαγοσωστικές λέμβους από το Σκέγκνες, το Μπρίντλινγκτον, το Μάπλθορπ και το Κλίθορπς, ενώ έχουν αναπτυχθεί επίσης ένα αεροσκάφος σταθερών πτερύγων της Βασιλικής Ακτοφυλακής και κοντινά σκάφη με δυνατότητα πυρόσβεσης. Το συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη", τόνισε η Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής σε ανακοίνωσή της.

    Η θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε η σύγκρουση είναι μια πολυσύχναστη πλωτή οδός με κίνηση από λιμάνια κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Βρετανίας προς την Ολλανδία και τη Γερμανία.

     


    Το Stena Immaculate είχε χωρητικότητα 49.729 νεκρό βάρος (dwt). Ήταν ένα από τα δέκα τάνκερ που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε σχεδιαστεί να προμηθεύει τις ένοπλες δυνάμεις με καύσιμα. Το Solong είχε χωρητικότητα 9.322 dwt.

    Το Solong, μετέφερε 15 εμπορευματοκιβώτια κυανιούχου νατρίου μεταξύ άλλων φορτίων, σύμφωνα με αναφορά της εταιρείας παροχής ναυτιλιακών δεδομένων Lloyd's List Intelligence.

    Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μετέφερε επίσης άγνωστη ποσότητα αλκοόλ, τόνισε η εταιρεία επικαλούμενη μήνυμα της τοπικής ακτοφυλακής.

    Η Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τα αιτία της σύγκρουσης, με έναν εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού να κάνει λόγο για μια "εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση".

    "Ανησυχώ για τη σύγκρουση δύο πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα σήμερα το πρωί", δήλωσε στο X η Βρετανίδα υπουργός Μεταφορών Χάιντι Αλεξάντερ, ευχαριστώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Η Greenpeace UK ανέφερε ότι είναι "πολύ νωρίς" για να γνωρίζει την έκταση οποιασδήποτε περιβαλλοντικής ζημίας που προκλήθηκε από το περιστατικό, αλλά "τόσο η υψηλή ταχύτητα της σύγκρουσης όσο και τα πλάνα από τα επακόλουθα προκαλούν μεγάλη ανησυχία".

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ