Τετάρτη, 05-Μαρ-2025 20:24
Τραμπ: "Είπα στον Τριντό ότι ο ίδιος προκάλεσε τα προβλήματα που έχουμε" - Το 50λεπτο τηλεφώνημα για τους δασμούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνομίλησαν για περίπου 50 λεπτά την Τετάρτη σε μια συζήτηση που αφορούσε, μεταξύ άλλων, στο λαθρεμπόριο και στις ροές της φαιντανύλης, μία ημέρα μετά την επιβολή των νέων δασμών 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά, ανέφερε μια καναδική πηγή που έχει απευθείας γνώση της επικοινωνίας αυτής.
Σύμφωνα με ανάρτηση του στο Thruth Social, ο Τραμπ ότι μίλησε με τον Καναδό πρωθυπουργό για τους δασμούς και είπε ότι δεν πείστηκε από τις προσπάθειες της Οτάβα να περιορίσει τη ροή της φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Του είπα ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη φαιντανύλη που πέρασε από τα σύνορα του Καναδά και του Μεξικού και τίποτα δεν με έπεισε ότι έχει σταματήσει. Είπε ότι έχει βελτιωθεί, αλλά του είπα: "Αυτό δεν είναι αρκετά καλό"", ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι το τηλεφώνημα έληξε "κάπως" φιλικά.
Στη συνέχεα, σε νέα ανάρτηση, κατηγόρησε τον Τριντό ότι ευθύνεται για τα "προβλήματα που έχουμε μαζί τους".
Ειδικότερα, έγραψε: "Για όποιον ενδιαφέρεται, είπα επίσης στον Κυβερνήτη του Καναδά Τζάστιν Τρουντό ότι ο ίδιος προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που έχουμε μαζί τους εξαιτίας της αδύναμης συνοριακής πολιτικής του, η οποία επέτρεψε σε τεράστιες ποσότητες φαιντανύλης και παράνομων αλλοδαπών να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για το θάνατο πολλών ανθρώπων!".
Εξ άλλου, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Τριντό, ο οποίος έχει παραιτηθεί από το αξίωμά του, ότι χρησιμοποιεί το θέμα των δασμών "για να παραμείνει στην εξουσία".
"Δεν ήταν σε θέση να μου πει πότε θα γίνουν οι καναδικές εκλογές, κάτι που με ανησύχησε", ανέφερε.
Το τηλεφώνημα ολοκληρώθηκε με "κάπως φιλικό" τρόπο, πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ομάδες από τις δύο χώρες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις την Τετάρτη, είπε η ίδια πηγή στο Reuters.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς συμμετείχαν επίσης στο τηλεφώνημα.
Την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Λούτνικ δήλωσε ότι ο Τραμπ "σκέφτεται ένα σχέδιο" συμβιβασμού για τους δασμούς, το οποίο θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει αργότερα το απόγευμα.
Αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τους δασμούς στο 25% για το Μεξικό και τον Καναδά, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει εξαιρέσεις για ορισμένους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων.
Η δασμολογική εκστρατεία του Τραμπ θα μπορούσε να διαταράξει την εμπορική σχέση ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων ετησίων. Ο Τραμπ δικαιολόγησε την επιβολή των δασμών αναφέροντας ότι οι τρεις κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ απέτυχαν να ανακόψουν τη ροή της φαιντανύλης και στις ΗΠΑ.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε στη συνέχεια άμεσα αντίποινα σε αγαθά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που ώθησε τον Τραμπ να απειλήσει με ακόμη περισσότερους δασμούς.